ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

517

ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ,

κατανοώντας πλήρως την επιθυμία του καθενός να αναλάβει τα ηνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια κομβική χρονική στιγμή για τους Δήμους, σας ευχόμαστε ισόποσα να την εκπληρώσετε.

Όμως έχουμε την υποχρέωση ως εργαζόμενοι, να σας επισημάνουμε κάποια σημαντικά θέματα στα οποία θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή την επόμενη μέρα.

Μπορεί οι προεκλογικές συζητήσεις να έχουν πάρει φωτιά για τα καλά, τα «στρατόπεδα» να «χτίζονται» και να «πολεμάνε» για την παράταξη που υποστηρίζουν, μπορεί οι καυγάδες να εντείνονται όσο φτάνουμε στην πολυπόθητη για πολλούς ημερομηνία, ωστόσο εσείς πρέπει να γνωρίζετε κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν τους Δήμους μας.

Εξαγγέλλοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας, θα πρέπει να γνωρίζετε το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των Δήμων, που έχουν αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια και λειτουργούν με το 50% μονίμου προσωπικού. Οι Υπηρεσίες των Δήμων χρήζουν άμεσης ενίσχυσης με προσλήψεις επιστημονικού, επαγγελματικού και εξειδικευμένου προσωπικού. Είναι φανερό ότι από το 2010, μετά από τις αποχωρήσεις που υπήρξαν τα κενά δεν αναπληρώθηκαν ποτέ, με μοναδική εξαίρεση τις προσλήψεις στην 3Κ. 

Έχουν δημιουργηθεί εμφανώς έντονα δυσβάσταχτα λειτουργικά  προβλήματα στις Υπηρεσίες των Δήμων, Τεχνικές, Διοικητικές, Οικονομικές, Δόμησης, Πρόνοιας, Παιδείας, Προγραμματισμού, Καθαριότητας, Πρασίνου  κλπ. Ορισμένες μάλιστα εξ αυτών, βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης εξαιτίας της τραγικής έλλειψης σε εργαζόμενους, αλλά και της γήρανσης του υπάρχοντος προσωπικού. Μοναδική απάντηση στη διαρκή αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων. Οι συμβασιούχοι όμως σε κάθε περίπτωση, προσλαμβάνονται για άλλους σκοπούς (έκτακτες η εποχικές ανάγκες) και με συγκεκριμένη λογική. Ακόμα και έτσι με αυτές τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό σε συνδυασμό με την έλλειψη σε μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με κίνδυνο τη ζωή τους, που με ψίχουλα για μισθό πασχίζουν χωρίς να υπολογίζουν ωράρια, αγωνίζονται νύχτα μέρα για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ενάντια στην αδιαφορία και την απαξίωση της πολιτείας.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί όταν ανοίγει μια θέση κινητικότητας όλοι θέλουν να φύγουν από τους Δήμους μας και ελάχιστοι θέλουν να έρθουν και αυτοί μόνο για λόγους εντοπιότητας;

– Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η στέγαση των Υπηρεσιών που δεν πρέπει να είναι διάσπαρτες σε πολλά κτίρια αλλά εάν είναι δυνατόν σε ένα κτίριο, διότι έτσι θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Οι δημότες δεν θα ταλαιπωρούνται με χάσιμο πολυτίμου  χρόνου αλλά και οι υπάλληλοι δε θα έχουν τις δυσκολίες του κατακερματισμού και θα αποδίδουν καλύτερα. Όταν οι Δημοτικές Υπηρεσίες είναι διάσπαρτες υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία και στην συνεργασία του υπηρεσιακού μηχανισμού, με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια διεκπεραίωσης θεμάτων και αδυναμία τήρησης ακόμα και των μέτρων ασφαλείας, για τούς εργαζόμενους σε κάποιες περιπτώσεις κτιρίων. Δεν μπορεί να εργάζεται το προσωπικό χωρίς κλιματισμό αλλά και ο πολίτης που θα έρθει να εξυπηρετηθεί να νιώθει δυσφορία.

– Ένα ακόμα θέμα είναι η σωστή κατανομή προσωπικού σε σχέση με το επιστημονικό του αντικείμενο, με σκοπό και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει Δ/νση στους Δήμους που να είναι πλήρως   στελεχωμένη και να διαθέτει προσωπικό αντίστοιχο με τις ανάγκες που αυτές επιβάλλουν. Όλες οι Δ/νσεις είναι αποδεκατισμένες, αφού συνταξιοδοτείται προσωπικό χωρίς αυτό να αναπληρώνεται. Δεν μπορεί οι μισοί υπάλληλοι να έχουν παράλληλα καθήκοντα ένα, δύο και τρία χρόνια.

Από την επόμενη ημέρα μετά τίς εκλογές οφείλετε να διεκδικήσετε προσλήψεις μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, την μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις πέντε, δέκα και δεκαπέντε έτη, ασφαλή και λειτουργικά κτίρια, ευπρεπή και ανθρώπινα κτίρια με τον κατάλληλο όρχο οχημάτων για την υπηρεσία καθαριότητας. Η Προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα της πόλης, αποτελούν κοινωνικά αγαθά άμεσης προτεραιότητας για κάθε σύγχρονη τοπική κοινωνία. Μια καθαρή και όμορφη πόλη, αποτελεί αίτημα του Δημότη και υποχρέωση της Δημοτικής αρχής. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήστε ένα χώρο για τα απορριμματοφόρα, για τα μηχανήματα, για το συνεργείο, για τούς εργαζόμενους που φροντίζουν καθημερινά για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας να έχουν τον δικό τους χώρο για μια ανθρώπινη διαβίωση και να μπορούν πλέον να κάνουν τη δουλειά τους ευκολότερα.    Να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση παιδικών σταθμών ώστε να μην είναι κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών των Δήμων. Παιδικές χαρές και αθλητικά κέντρα ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν και να γυμνάζονται με ασφάλεια. Να σταθείτε δίπλα στον εργαζόμενο που είναι ο άμεσος συνεργάτης σας βελτιώνοντας του τις συνθήκες εργασίας, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του, αλλά και την εξασφάλιση της φυσικής και ψυχικής ευεξίας.  

Είμαστε αντίθετοι στις συμπράξεις με αναπτυξιακούς οργανισμούς, με ΚΟΙΝΣΕΠ και στις ιδιωτικοποιήσεις Υπηρεσιών.

Υπερασπιζόμαστε με αυταπάρνηση  τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα  των Υπηρεσιών των Δήμων παρόλο που όλες οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια όλες τις Υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν τον δημότη τις απαξιώνει και τις υποβαθμίζει.

Ο Σύλλογος και όλοι οι εργαζόμενοι θα είμαστε στο πλευρό σας, για το καλό της πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, με περισσότερη δουλειά, με ορθολογικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους, με νέες προκλήσεις για την κοινωνία και ένα μόνο συναίσθημα, την αγάπη για την πόλη και την κοινωνία. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, για ένα καλύτερο μέλλον, τόσο για εμάς τούς ίδιους, όσο και για τίς επόμενες γενιές, πριν λοιπόν να είναι αργά ώστε να έχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε και ονειρευόμαστε.

Μόνο έτσι όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Να θυμάστε πως δεν υπάρχουν ψηφοφόροι και μη, υπάρχουν μόνο πολίτες.

Τέλος, με την ελπίδα να έχετε το βλέμμα στραμμένο στην πρόοδο της πόλης και όχι σε ζημιογόνες αντεκδικήσεις πολιτικών αντιπάλων, φαινόμενο που έχει ταλανίσει τους δήμους μας (πολίτες, αιρετούς και υπαλλήλους) επί μακρόν, σας θυμίζουμε μια φράση του ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ και σας ευχόμαστε να την επαληθεύσετε.    

Αρχής τετευχώς, ίσθι ταύτης άξιος

(Δηλαδή, Αν αποκτήσεις κάποιο αξίωμα, να φανείς αντάξιος του)

                                                ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                        ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ