Ο Παραολυμπιονίκης Πολυχρόνης Χρονόπουλος από την Ηλεία ενέπνευσε τρεις Λογοτέχνες που του αφιέρωσαν ποιήματά τους

211

Η Ηλεία των Ολυμπιακών αγώνων είναι περήφανη για τον δικό της Ολυμπιονίκη, τον Πολυχρόνη Χρονόπουλο που  με την εθνική ομάδα της σφαιροβολίας έχει λάβει μέρος σε παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς και πανελλαδικούς αγώνες. Το 2004 αγωνίστηκε στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας, όπου αναδείχθηκε για ακόμα μία φορά Ολυμπιονίκης.

Οι τρεις Ηλείοι Λογοτέχνες, Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου, Φωτεινή Αζαμοπούλου και Πάνος Κούρβας του αφιερώνουν ποιήματα τους ως αναγνώριση στο μεγαλείο ψυχής του.

Πολυχρόνης Χρονόπουλος αναφέρει:

«Γεννήθηκα στο Γούμερο Ηλείας. Από δεκατεσσάρων ετών ζω στην Αθήνα. Εργαζόμουν και σπούδαζα παράλληλα στα ΚΕΤΕ Ηλεκτρολόγων. Από το 1983 εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος είμαι τετραπληγικός.

Συνέχισα τις σπουδές μου και πήρα το πτυχίο Προγραμματιστή Η/Υ. Παράλληλα ασχολήθηκα με την μεγάλη μου αγάπη, τον αθλητισμό. Αγωνίστηκα στην κολύμβηση, όπου ελάμβανα χρυσό ή ασημένιο μετάλλιο.Το 1993, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Stoke Mandeville στην Αγγλία, κατέκτησα  χρυσό και ασημένιο μετάλλιο. Το 1994, στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Μάλτα, κατέλαβα την 7η θέση.

Από το 1994 αγωνιζόμουν στον στίβο, στη  σφαίρα. Σε όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα, κατέκτησα ισάριθμα μετάλλια με μεγάλες επιδόσεις. Συχνά κατέρριπτα το Πανελλήνιο ρεκόρ και συμμετείχα σε όλες τις αποστολές της Εθνικής Ομάδας».