Το μεγάλο ψέμα του Κυρ.  Μητσοτάκη προς τους Αγρότες

58

Γράφει η Αχ. Ρεμάκη*

Παριστάνει τον προστάτη των αγροτών ο άνθρωπος που, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, υπερθεμάτισε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (οι Πρωθυπουργοί των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.) για την εφαρμογή της πράσινης ΚΑΠ (αιτία των περικοπών στις επιδοτήσεις).

Αυτός ψήφισε την τελική εφαρμογή των περικοπών αλλά ρίχνει τις ευθύνες στους Πράσινους και στα κόμματα της Σοσιαλ-αριστεράς που έχουν πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παριστάνει τον προστάτη των αγροτών, λέγοντας ότι «Έδωσα μάχη και κατάφερα να πάρω το ίδιο ύψος ενισχύσεων υπέρ των αγροτών -για την περίοδο 2023-2027- όπως και στην προηγούμενη περίοδο, ενώ άλλα κράτη πήραν λιγότερα».

Απάτη! Ενέταξε στην Πράσινη Γεωργία έργα Περιβαλλοντικής σημασίας κόβοντας τις επιδοτήσεις κατά 17% στις αρόσιμες καλλιέργειες, κατά 19% στις μόνιμες καλλιέργειες και κατά 27% στην κτηνοτροφία.

Έτσι η μεν Ευρωπαϊκή Ένωση χρεώνει στην Ελλάδα 19,3 δισεκατομμύρια για την νέα ΚΑΠ αλλά, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν κατά 1δις περίπου. Αυτό το 1 δις θα διατεθεί σε πράσινες εφαρμογές Ευρωπαϊκών εταιρειών, μέσω των εδώ εκπροσώπων τους.

Η “κομπίνα” έγινε με την κατάρτιση, έγκριση και δέσμευση εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου από το υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2021 (υπ. Γεώργιος Γεωργαντάς), εξ αιτίας του οποίου Αγρότες και Κτηνοτρόφοι χάνουν επιδοτήσεις 240.000.000 ευρώ το χρόνο μέχρι το 2027.

Η Ελλάδα, όντως, διατήρησε το ίδιο ποσό με την προηγούμενη ΚΑΠ, δηλαδή 19,3 δις € για την περίοδο 2023-2027. Όμως, αυτό θα την δυσχεράνει να διεκδικήσει επί πλέον χρήματα υπέρ του πρωτογενούς τομέα, ενώ συγχρόνως διατίθενται για την επιβίωση των Αγροτών και των Κτηνοτρόφων 1 δις λιγότερα χρήματα. Να μη μας διαφεύγει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (διάβαζε και Κυρ. Μητσοτάκης), απελευθέρωσαν τις εισαγωγές από τα κράτη της Μεσογείου για το Λάδι, τα Πορτοκάλια και άλλα προϊόντα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με την ιδιοτελή στήριξη των συστημικών ΜΜΕ και των Πετσομένων ΜΜΕ δεν διστάζει, περιοδεύοντας στη Θεσσαλία να αναγγέλλει έργα δισεκατομμυρίων, την ίδια ώρα που οι μισοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους και τα έργα υποδομής για αντιμετώπιση των πλημμυρών βρίσκονται στο στάδιο των συσκέψεων.

Οι Αγρότες μπορούν και πρέπει να απαντήσουν, με την ψήφο τους, στις εξοντωτικές Ευρωπαϊκές πολιτικές και στους τοπικούς εφαρμοστές.

Η ψήφος σε κόμματα που αναγνωρίζουν την αξία της πρωτογενούς παραγωγής και προτείνουν σχέδια ανάπτυξης που στηρίζουν τους Έλληνες Αγρότες και Κτηνοτρόφους, πρέπει να είναι μονόδρομος.

*Η Αχ. Ρεμάκη είναι Οικονομολόγος, στέλεχος της Βελγικής Τράπεζας BNP