Ο εθνικισμός είναι η φυσική ιδεολογία τού ανθρώπου

335

γράφει ο Δρ. Γιώργος Σαγιάς

 Η δημοσίευση από τον εκπαιδευτικό Δρ. Γιώργο Σαγιά μιας ολοκληρωμένης πραγματείας περί Εθνικισμού, σε μόλις 2.000 λέξεις, είναι από μόνη της σημαντική και προσφέρει μια πρώτη “καθαρή γνώση”. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι δεν συνηθίζουμε να διαβάζουμε τα μεγάλα κείμενα, έκανα κάτι διαφορετικό. Προσπάθησα, με έναν ερανισμό αυτονόμων ενοτήτων 400 λέξεων να σας προκαλέσω να την διαβάσετε ολόκληρη, στον σύνδεσμο που παραπέμπω. (Π.Ι.Δ.)

Εθνικιστές: Αυτοί οι “καταραμένοι”!

…οι εθνικιστές σαφώς δεν επιθυμούν ξένες ή ξενοκίνητες ηγεσίες εντός των χωρών τους και δεν επιθυμούν προσπάθειες εποικισμού υπό αλλοεθνών ή αντικατάστασης πληθυσμού ή επιβολής αλλοτρίων ή υπονόμευση της εθνικής τους κυριαρχίας.

…ο εθνικισμός εδράζεται και σε κοσμοθεωρία και σε ιδεολογία και σε μετουσιωμένες αυτών πολιτικές θέσεις, θεμελιώδης αρχή των οποίων είναι η άποψη ότι πάνω από κάθε ατομικό ή ομαδικό συμφέρον βρίσκεται ανυπερθέτως το εθνικό καλό.

…ο Έλληνας εθνικιστής συμμετέχει και υλοποιεί τον εθνικό σχεδιασμό και προτάσσει το εθνικό συμφέρον και το καλό της κοινότητας. Έχει ατομική και συλλογική δραστηριότητα, έχει δυνατότητα και περιθώριο κινήσεων, έχει ελευθερία πολύμορφης και πολύτροπης δράσης και πράξης. Εάν όμως προκύψει αντίθεση ή σύγκρουση αυτών, δίδεται προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον.

Γιώργος Σαγιάς

…όσοι δηλώνουν απάτριδες, αντεθνικιστές και υπέρ της καταργήσεως συνόρων και διαφορετικοτήτων των εθνών, είναι άτομα με προβληματική εν πολλοίς κοινωνική συμπεριφορά, τα οποία αναζητούν μέσω ψυχοπροσεγγίσεων (ακόμη και ψυχοτρόπων ουσιών ή και ψυχοφαρμάκων) την χαμένη τους αρμονία και ισορροπία που εξασφαλίζει ο φυσικός τρόπος ζωής.

…Δεν ξεχωρίζει ο εθνικισμός εγγραμμάτους ή αγραμμάτους, πρωτευουσιάνους ή επαρχιώτες, μικρούς ή μεγάλους το δέμας. Όλοι μαζί, ως ένα σώμα, εμψυχώνονται για καθημερινό, συνεχή, επίπονο, πεισματικό, ανυποχώρητο και νικηφόρο αγώνα, με ήθος, αγνότητα, ακεραιότητα, επιχειρήματα και πίστη.

…Η ηθική τού ηρωισμού είναι η κορύφωση τού εθνικισμού. Άρα, ο εθνικιστής (πρέπει να) αρνείται την αδράνεια, την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια και (να) δέχεται ως άποψη ζωής τον αγώνα, τον συνεχή αγώνα. Ακολουθεί την ηρωική παράδοση τής φυλής και όχι οποιαδήποτε αιτιοκρατία ή τύχη. Δεν αποδέχεται τη μοίρα αλλά αποφασίζει να είναι “μοίρα στη μοίρα του”, εν ελευθερία προσώπω και προσωπική επιλογή αγώνα, με διάκριση και συνείδηση τού χρέους και της ιστορικής του αποστολής. Με άλλες λέξεις, ο εθνικιστής δικαιολογεί τον λόγο ύπαρξής του. Αυτό είναι το κομβικό σημείο, η τιμή του αλλά και το πρόβλημά του. Διότι, είναι μεν θνητός αλλά άνω θρώσκει. Θέλει να ζήσει την εγκόσμια ζωή του με τιμή και αξιοπρέπεια.

…για τον εθνικιστή, ο αγώνας είναι η πεμπτουσία τής ζωής. Δεν αισιοδοξεί, δηλαδή δεν θεωρεί ότι ο κόσμος στην παρούσα κατάσταση είναι ο καλύτερος δυνατός. Δεν απαισιοδοξεί, δηλαδή δεν θεωρεί ότι ο κόσμος στην παρούσα κατάσταση είναι ο χειρότερος δυνατός. Βελτιοδοξεί, πιστεύει δηλαδή ότι ο κόσμος είναι αυτός που είναι, αλλά με αγώνα και προσπάθεια μπορεί να γίνει καλύτερος. Θέλει να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και παραλλήλως να κατακτήσει την γνώση περί της πρωταρχικής ουσίας των όντων. Είναι ο πολεμιστής, ο ήρωας, ο φιλόσοφος, είναι αυτός που αναζητεί το φάος, το πνεύμα και το λόγο πέρα από την ύλη, και διαισθητικά και ορθολογικά και με πίστη,

…Ο εθνικισμός είναι η φυσική ιδεολογία τού ανθρώπου.

 

Ολόκληρο το πόνημα  θα το βρείτε στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/notes/%CF%86-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9/250926699674725/