Ο Μάκαρης “τα γύρισε” και είπε ναι στο δάνειο

279
Δημήτρης Ορφανός (αριστερά) με Κωνσταντίνο Μάκαρη (δεξιά)

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ

Η πρόθεση των κορυφαίων παραγόντων της δημοτικής αρχής Ορφανού να προχωρήσουν στην λήψη δανείου 14.000.000 ευρώ, με ανελαστικούς όρους εξόφλησης, προκειμένου να πληρώσουν χρέη προς προμηθευτές κ.α. ύψους 8.000.0000 ευρώ, έχει διχάσει την κοινωνία του Ναυπλίου.

Δυστυχώς, οι συζητήσεις που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο, και με τον τρόπο που έγιναν, δεν υπήρξαν αρκούντος διαφωτιστικές ως προς την αναγκαιότητα μιας τέτοιας υπερχρέωσης του Δήμου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σε γενικές γραμμές ακούσθηκαν πυροτεχνήματα και πολιτικές κατηγορίες ενώ παρουσιάσθηκαν στοιχεία που στην συνέχεια αποσύρονταν ως προς το ύψος και την ουσία των χρεών. Ήταν εμφανής η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να φορτώσει χρέη και κακοδιαχείριση στους προηγούμενους αλλά και των προηγούμενων να αποδώσουν ανικανότητα διαχείρισης της καθημερινότητας του δήμου, στους σημερινούς.

Η πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέστησε ακόμα πιο εμφανή τον διχασμό των αντιλήψεων καθώς η παράταξη του Κώστα Μάκαρη αλλάζοντας την δημόσια τοποθέτησή της συντάχθηκε με την πρόταση Φραγκιουδάκη –Ορφανού και ψήφισε ΝΑΙ στην λήψη του δανείου. Να σημειώσουμε ότι απουσίαζαν και δεν ψήφισαν οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ, Κώστας Νικολάου και Βασίλης Βασιλόπουλος.

Η προσωπική απόφαση του Κωνσταντίνου Μάκαρη για συμπόρευση με την πρόταση Φραγγιουδάκη, αναπτύχθηκε (συμπωματικά ή όχι) στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την περιγραφή από τον Κώστα Καράπαυλο του τι θα συμβεί αν υπερψηφισθεί η αρχική πρόταση Μάκαρη για μεταφορά των χρεών στο δημόσιο και οικονομική κηδεμονία του δήμου από το υπουργείο εσωτερικών. Ανεξαρτήτως επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ, στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια στροφή 180 μοιρών στην διακηρυγμένη και καταγεγραμμένη αρνητική θέση της παράταξής του ως προς την λήψη του δανείου. (Για όσους δεν γνωρίζουν, η αιτιολόγηση «ψηφίζω Ναι, μετά τη δέσμευση Φραγγιουδάκη για μη πληρωμή τιμολογίων που δεν στηρίζονται σε αποφάσεις υπηρεσιών», δεν έχει καμία ουσιαστική ισχύ. Σύμφωνα με πλήθος αποφάσεων δικαστηρίων, όσα τιμολόγια αντιστοιχούν σε πραγματοποιηθέν έργο ή προμήθεια που έχει αποδοθεί στο δήμο, θα πληρωθούν μετά από δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα επιβαρυμένα με δικαστικά έξοδα).

Η συνεπής, προς τις προηγούμενες διακηρύξεις του, τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημόπουλου θα μπορούσε να είναι η χρυσή τομή στην λύση του προβλήματος. Άλλωστε, εν μέρει υποχρεώθηκε να την υιοθετήσει και η Δημοτική Αρχή. Σημειώνω τη δήλωση Φραγγιουδάκη πως θα επιδιώξει να πάρει το δάνειο τμηματικά εξοφλώντας ανελαστικές υποχρεώσεις και ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρει στο τέλος της πενταετίας να έχει εξοφλήσει όλα τα χρέη και να ανατρέψει κατά τι το τελικό κόστος. Αξίζει να περιμένουμε να δούμε τι θα δηλώσουν όταν, τα «μη νόμιμα χρέη» καταλήξουν σε διαταγές πληρωμής με επιβάρυνση δικαστικών εξόδων. Σίγουρα στη δικαιολογία «εκτελούμε δικαστικές αποφάσεις» θα υπάρξει αντίλογος που θα λέει «Γνωρίζατε τι θα συμβεί αλλά….»

Η υπόθεση των χρεών που εμφανίζονται να υπάρχουν δεν είναι μονοδιάστατη. Κάπου οι προηγούμενοι έλεγαν «ας κάνουμε τη δουλειά μας τώρα και βλέπουμε», κάπου η κυβέρνηση έλεγε στους δήμους και στις ΔΕΥΑ «πάρτε ένα συγχωροχάρτι υπό μορφή επιδότησης, τώρα, και μην το ξανακάνετε», κάπου οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης λειτουργούσαν λαϊκίστικα λέγοντας «επιδοτείστε σωματεία και μη φορτώνετε το κόστος του νερού και των σκουπιδιών» και κάπου οι Δημότες «αγρόν ηγόραζαν».

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Βεβαίως!

* Να αυξήσουμε τα έσοδά του δήμου με έξυπνες δράσεις που θα φέρουν Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες και ανάπτυξη χειμαζόμενων Τουριστικών τομέων.

* Να ενεργοποιήσουμε τον Εθελοντισμό και τα λιμνάζοντα κονδύλια της Περιφέρειας.

* Να μάθουμε να ενεργοποιούμε (και να τιμούμε) Χορηγούς και Δωρητές.

* Να θυμίσουμε σε Δημότες και Επιχειρήσεις ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.

* Να στηριχτούμε σε υπάρχουσες Τοπικές δυνατότητες στελεχικού δυναμικού και «να στρώσουμε κώλο». Όπως, κατά μία έννοια κάνει η Ντίνα Καραγιάννη που, ανεξαρτήτως της πολυπραγμοσύνης που την διακρίνει, βαθμολογείται (μέχρι σήμερα) ως το πιο αποτελεσματικό στέλεχος αυτής της δημοτικής αρχής.

Και βέβαια,

* Να υποστηρίξουμε ουσιαστικά τις διαδικασίες διαφάνειας που αποτελούν μέρος των εγγυήσεων χριστής διαχείρισης.