Δήμος Ναυπλιέων: Εξυγίανση ή “Σπιράλ θανάτου”;

740

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Τέσσερα κορυφαία θέματα για το μέλλον του Δήμου Ναυπλιέων, της Δημοτικής Αρχής Ορφανού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ναυπλίου, συζητήθηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (28η Μαρτίου 2024).

  • Το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
  • Η αναζήτηση δανείου 11.000.000 ευρώ.
  • Η επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
  • Η Παράταση ως προς την ολοκλήρωση των έργων της οδού Αιγίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην Αιγίου

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η αιτούμενη δίμηνη παράταση ολοκλήρωσης της εργολαβίας ανάπλασης της οδού Αιγίου, τεκμηριώθηκε ως νόμιμη και αναγκαία, με την λιτή αλλά εμπεριστατωμένη εισήγηση της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Όλγας Καρδαράκου. Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Αξίζει να τονισθεί η παρέμβαση –δέσμευση της κας Όλγας Καρδαράκου για την «με κάθε τρόπο ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης της οδού Αιγίου –πλην δευτερευόντων λεπτομερειών- προκειμένου, η πόλη του Ναυπλίου να βρεθεί σε πλήρη λειτουργικότητα εν όψει των εορτών του Πάσχα και της αναμενόμενης αυξημένης προσέλευσης επισκεπτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ

Η υποχρέωση προκήρυξης για αναζήτηση ενδιαφερομένων και η εκ του νόμου δέσμευση για εκλογή του Συμπαραστάτη από το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 2/3, θα ανέμενε κανείς ότι θα οδηγούσε σε διαδικασίες ευρύτερης συναίνεσης μεταξύ των Δημοτικών παρατάξεων. Το αποτέλεσμα της κρυφής ψηφοφορίας απέδειξε ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια συναίνεση ή ότι οι όποιες απόπειρες (αν έγιναν) δεν οδήγησαν σε κοινή πρόταση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, η παρουσία και η αποστολή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είναι καίριας σημασίας για τους Δημότες λειτουργώντας υποστηρικτικά ως προς τα δικαιώματά τους έναντι της Δημοτικής εξουσίας και όποιων –πιθανών- αυθαιρεσιών τους.

Εναπόκειται στην κρίση των Δημοτών η προτεραιότητα και η ευαισθησία που επιδεικνύουν οι Δημοτικές παρατάξεις (κυβερνώσα και αντιπολιτευόμενες).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΔΑΝΕΙΟΥ 11.000.000 ευρώ

Το αίτημα της Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Ορφανού για έγκριση αναζήτησης Πιστωτικού Οργανισμού παροχής δανείου Ισοσκελισμού ύψους 11.000.000 ευρώ, γιατί διαφορετικά «ο Δήμος Ναυπλιέων οδεύει προς την καταστροφή» δεν έτυχε της αποδοχής κανενός εκ των Δημοτικών Συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Όλες οι παρατάξεις (πλην της διοικούσης) δια των επικεφαλής τους (Κωστούρος, Μάκαρης, Παπαδημόπουλος) απέρριψαν την λύση ισοσκελισμού του προϋπολογισμού μέσω λήψης δανείου, με διαφορετική αιτιολόγηση ο καθένας. Η παράταξη Κωστούρου λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο και ότι η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην είσπραξη των απαιτήσεων του δήμου και στην πίεση για επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η παράταξη Μάκαρη λέγοντας ότι είναι συμφέρον και αναγκαίο ο Δήμος να τεθεί υπό την επιτήρηση του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να μην υπάρξει η επιβάρυνση των 4.5 εκατομμυρίων (σε ορίζοντα δεκαετίας). Η παράταξη Παπαδημόπουλου λέγοντας πως θα πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικές λύσεις.

Τελικώς, η πρόταση για αναζήτηση δανείου ύψους 11.000.000 ευρώ από πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να επιτευχθεί ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού, εγκρίθηκε με την ψήφο 15 εκ των παρισταμένων Δημοτικών Συμβούλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα του δανείου ισοσκελισμού και έτσι δεν πραγματοποιήθηκε καμία ουσιαστική συζήτηση επί των προβλεπομένων εσόδων και εξόδων ούτε ως προς την σκοπιμότητά τους ούτε ως προς τη νομιμότητά τους. Όπως αναμένεται η συζήτηση θα γίνει (αν οι αιρετοί μπουν στον κόπο να τον μελετήσουν) αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το ζήτημα του ισοσκελισμού του.

ΠΟΥ ΟΔΕΥΟΥΜΕ

Αν κάποιος θα ήθελε να βγάλει ένα συμπέρασμα, αυτό είναι ότι η παρούσα δημοτική αρχή ζει και κινείται υπό τη σκιά της προηγουμένης, ότι η αντιπολίτευση (και οι τρεις παρατάξεις) αναζητούν στρατηγική και βηματισμό και ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Ναυπλιέων επιδεικνύουν επάρκεια γνώσεων και υπευθυνότητας.

Κατάσταση που αν συνεχισθεί επί πολύ θα οδηγήσει στην Εξυγίανση (σύμφωνα με την δημοτική αρχή) ή σε “Σπιράλ θανάτου” (σύμφωνα με την αντιπολίτευση).