Ανάγκη για νέα αντίληψη στην Πολιτική Ασφάλεια

57
Φωτιά στην Άρια Ναυπλίου. Για την κατάσβεση επιστρατεύθηκε κάθε σύγχρονο τεχνολογικό μέσον...

γράφει ο Νικόλαος Βασιλός*

Υπάρχει παντελής έλλειψη μιας κουλτούρας τοπικής Ασφάλειας.

Σε διάφορα περιστατικά που επηρεάζουν την ασφάλεια των δημοτών παρατηρούνται φαινόμενα που τα τοπικά όργανα πολιτικής προστασίας φαίνεται να υπολειτουργούν. Ανθρώπινες ζωές και περιουσίες χάθηκαν ή κινδύνεψαν λόγω γραφειοκρατίας, αδράνειας η κακών τοπικών επιλογών.   Μέσα σε ένα ασαφές σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου η ευθύνη πολλές φορές δεν είναι σαφές που ανήκει, διαπράττονται τραγικά λάθη που κοστίζουν στην τοπική κοινωνία.  Σίγουρα απαιτείται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων φορέων και των υπηρεσιών.

Νικόλαος Βασιλός

Τίποτα δεν θα γίνει αν δεν αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την τοπική ασφάλεια. Η οποία πρέπει να αποτελεί ευθύνη όλων μας, στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα (δημόσιες υπηρεσίες, ένστολοι και πολίτες). Όποια απειλή βάζει σε κίνδυνο τις ζωές και περιουσίες των δημοτών πρέπει να λαμβάνετε σαν ζήτημα δημόσιας  ασφάλειας.

Η ερώτηση πως από την θεωρία θα πάμε στη πράξη.

-Η Πολιτεία – τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να επενδύσουν στην ανθεκτικότητα των υποδομών και οικοσυστημάτων. Το Ναύπλιο και τα χωριά του να γίνουν ποιο ανθεκτικά στη κλιματική αλλαγή.

-Η τοπική κοινωνία να εμπεδώσει την κουλτούρα ασφάλειας μέσω εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

-Οι δημότες να ενθαρρύνονται και να συμμετέχουν στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ και στο τοπικό μοντέλο δημόσιας ασφάλειας και στην ΠΡΟΛΗΨΗ.

Σε πολλές χώρες η τοπική κοινωνία συνεργάζεται με τις Αρχές για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και άλλων απειλών, μέσα από σύγχρονες μορφές αστυνόμευσης.   (δημοτική αστυνομία).

Στην Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια για αποκέντρωση ζητημάτων πολιτικής προστασίας. Απαιτείται νέα κατανομή ρόλων .

-Διάγνωση αναγκών σε τοπικό επίπεδο και ενσωμάτωση πολιτικές του δήμου.

-Συμμόρφωση των δημοτών σε κοινούς  κανόνες και πρακτικές -Συμμετοχή της κοινωνίας ενεργά σε δράσεις που εξασφαλίζουν την τοπική ασφάλεια.

Βασική αρχή της τοπικής διοίκησης είναι να προστατεύει με όλα της τα μέσα την ζωή και τις περιουσίες των δημοτών.

Ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί με νοοτροπία του «πάμε και όπου βγει»

*Ο Νικόλαος Βασιλός είναι Αντ/γος ΔΒ εα

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ναυπλιέων με την παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ και υπ. Δήμαρχο τον Κωνσταντίνο Μάκαρη