Μαγική Χορωδιακή βραδιά στην Αρχαία Ολυμπία

81

Μια υπέροχη χορωδιακή βραδιά, πλημμυρισμένη με τα ωραιότερα τραγούδια των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών μας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι όσοι κατέκλυσαν  το αίθριο του Μουσείου Ιστορίας Ολυμπιακών αγώνων της Αρχαιότητας, στην Αρχαία Ολυμπία, για να παρακολουθήσουν το  6ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας από τη Μικτή Χορωδία Πύργου που είναι η ψυχή του θεσμού.  Την βραδιά διοργάνωσε ο τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε  συνεργασία με τον δήμο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, όπου  200 περίπου χορωδοί από πέντε διαφορετικές χορωδίες που διαθέτουν ισχυρές περγαμηνές. ταξίδεψαν το κοινό σε μαγικά μονοπάτια κάτω από το φως του φεγγαριού στην ειδυλλιακή Αρχαία Ολυμπία. 

Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στο συνθέτη Νότη Μαυρουδή, στο δάσκαλο και προσωπικό φίλο του καλλιτεχνικού διευθυντή του  Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας , κ Θοδωρή Παναγόπουλου. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε μια μουσική πανδαισία από τις χορωδίες που συμμετείχαν. Το πρόγραμμα παρουσίασε  η Μαρία Θαλασσινού, χορωδός της Μικτής Χορωδίας Πύργου, που ήταν και η πρώτη χορωδία που άνοιξε το πρόγραμμα. Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, συνεχάρη την Μικτή Χορωδία Πύργου που εδραίωσε το θεσμό και είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος και αναφέρθηκε στην “Φλόγα Πολιτισμού”,το μεγάλο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας που ειδικά το φετινό καλοκαίρι περιλαμβάνει πάνω από 150 εκδηλώσεις στην Ηλεία, αγκαλιάζοντας όπως είπε όλα τα είδη της τέχνης.

Η Μικτή Χορωδία Πύργου ερμήνευσε στη συνέχεια αγαπημένα τραγούδια όπως το “Μην κλαις” του Η. Ανδριόπουλου, το “Βρέχει στη φτωχογειτονιά” του M. Θεοδωράκη, το “ Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι” του: Μ. Χατζιδάκι και συνέχισε με ένα αφιέρωμα στον Νότη Μαυρουδή με αντιπροσωπευτικά τραγούδια του όπως  το “ Ήταν μεγάλη νύχτα” , «Κάθε μια νύχτα”. και το “Πρωινό τσιγάρο”. Διεύθυνση: Θοδωρής Παναγόπουλος, στο πιάνο η Κωνσαντίνα Αναστοπούλου Κωνσταντίνα.

Τη σκυτάλη πήρε η  Χορωδία LA VITA που ιδρύθηκε ως τμήμα της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ με ελληνικά αλλά και ξένα τραγούδια, όπως το “ Niska Banja”. ένα  Παραδοσιακό της Σερβίας  που άρεσε πολύ στο κοινό. Διεύθυνση : Ελένη Αλεξοπούλου Πιάνο : Αμαλία Γούλα.

Στη συνέχεια ανέλαβε το Μικτό Φωνητικό Σύνολο Ορφέα Πατρών υπό την Διεύθυνς της Λίνας Γερονίκου.  Πιάνο: Κατερίνα Φιλιππάτου Φλάουτο : Χριστιάνα Μωραΐτη.

Ακολούθησε η  Χορωδία “Φιλομήλα” του Μουσικού & Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ευόσμου Θεσσαλονίκης που συνέχισε το πρόγραμμα με Θεοδωράκη, Χατζιδάκι , Μαυρουδή και Ηλία Ανδριόπουλο. Στο  Πιάνο ήταν ο Στέργιος Γιατρόπουλος,. Μαέστρος: Άννα Μαρία Κότσιφα.

Τέλος η όμορφη  χορωδιακή βραδιά ολοκληρώθηκε με ερωτικά τραγούδια, που ερμηνεύτηκαν από την Χορωδία Δήμου Αραδίππου Κύπρου,  είναι τετράφωνη μεικτή, αποτελείται από πενήντα μέλη και διευθύνεται από τον μαέστρο Λούκα Ξενοφώντος.

Τις τιμητικές πλακέτες παρέδωσαν στις συμμετέχουσες χορωδίες ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κ. Νίκος Κοροβέσης, ο Δήμαρχος Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας κ. Φώτης Κωσταριάς και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας και εφημέριος της Αρχαίας Ολυμπίας, πατέρας Μιχαήλ. Οι φιλοξενούμενες χορωδίες ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για τη θερμή φιλοξενία και εξέφρασαν τη συγκίνηση τους, για τη δυνατότητα που είχαν , να τραγουδήσουν μπροστά σε ένα πλήθος κόσμου, που ανταπέδιδε θαλπωρή και ενθουσιασμό, μέσα σε έναν μοναδικό χώρο, στον ιερό χώρο της Ολυμπίας .