Τέσσερα μέτωπα -φωτιά- στο Ναύπλιο

852
Ορφανός, Μάκαρης Κωστούρος. Οι τρεις από τους πέντε διεκδικητές

Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Εκεί που όλα έδειχναν να είναι ελεγχόμενα και χωρίς εμφανή ύπαρξη προβλημάτων, ο Δήμαρχος του Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, είδε ξαφνικά να ξεσπούν επικίνδυνες φωτιές “στο οικόπεδο που διαφέντευε”.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, και ενώ όλα έδειχναν ότι θα κάνει περίπατο και θα κερδίσει χωρίς αντίπαλο μια τέταρτη θητεία στη διοίκηση του Ναυπλίου, “ξέσπασαν δύσκολα διαχειρίσιμες πυρκαγιές” με ανέμους που βοηθούν στην εξάπλωσή τους.

Τέσσερα μέτωπα κρίσεων, άνοιξαν από του πουθενά, αποκαλύπτοντας έτσι ότι υπέβοσκε ένα πλήθος προβλημάτων που περίμεναν να εμφανισθούν μόλις θα δημιουργούνταν οι κατάλληλες συνθήκες.

Δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι ανακοίνωσαν επίσημα την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την Δημαρχία. Οι κ.κ. Κώστας Μάκαρης (γνωστός και επιτυχημένος επιχειρηματίας, δωρητής προς σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και συμπολίτες) και Δημήτρης Ορφανός (γνωστός Δικηγόρος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου,  που απολαμβάνει υψηλού κύρους εντός και εκτός Ναυπλίου).

Δύο ακόμη θα ανακοινώσουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,  τις δικές τους υποψηφιότητες αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Οδοντίατρος Δημήτρης Παπαδημόπουλος (Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου και ιδιαίτερα αγαπητός στη νεολαία) και ο Κώστας Γκόνης (Πολιτικός Μηχανικός που θα είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του ΚΚΕ).

Ξαφνικά, η Επόμενη Μέρα του Δημήτρη Κωστούρου, αντιμετωπίζει (ακόμα και με το 43% του νόμου Βορίδη) την ανάγκη να προετοιμασθεί για ένα δύσκολο δεύτερο γύρο με ανατροπή των πιθανοτήτων νίκης που είχε μέχρι πρότινος.

Η κεντροαριστερή προέλευση των δύο εκ των υποψηφίων καταργεί το μονοπώλιο οικιοποίησης των αποκαλούμενων “προοδευτικών ψήφων”. Η πολιτική ανάγκη των Μητσοτακικών και των Νεοδημοκρατών να κερδίσουν τον δήμο της Πρωτεύουσας του νομού, αφαιρεί -επίσης- σημαντικές ομάδες ψήφων από τον Δημ. Κωστούρο μεταφέροντάς τις προς στον τρίτο υποψήφιο.

Συγχρόνως, η εντοπιότητα των τριών εκ υποψηφίων ανατρέπει την υπάρχουσα κυριαρχία στις κομβικές περιοχές της Μηδέας και της Ασίνης, δημιουργώντας νέους συσχετισμούς. Τέλος, η συμμετοχή της παράταξης “Ανάπλι εμπρός”, υπό την σκέπη Ορφανού ή Παπαδημόπουλου, αφαιρεί κάθε ελπίδα πρωτιάς του σημερινού δημάρχου στην Δημοτική Κοινότητα Ναυπλίου.

Οι πρώτοι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν από την παράταξη του Κώστα Μάκαρη (η καρδιολόγος Μαρία Λολακά και ο επιχειρηματίας Αντώνης Ραφαηλίδης) προκάλεσαν ευνοϊκά σχόλια ως προς την ποιότητα του συνδυασμού και την δυνατότητα των στελεχών του να διαχειρισθούν τα οξυμένα προβλήματα του δήμου Ναυπλιέων. Όπως λένε συνεργάτες του Δημήτρη Ορφανού, την ίδια εντύπωση θα προκαλέσουν και τα πρώτα ονόματα του δικού τους συνδυασμού, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει καθ’ ομάδας, με την πρώτη ομάδα να εμφανίζεται εντός του Ιουλίου.

Το Φθινόπωρο και οι τέσσερις συνδυασμοί θα είναι παρατεταγμένοι σε θέση μάχης απέναντι από τον Δημήτρη Κωστούρο, αποβλέποντας στην αποκαθήλωση του. Θα είναι η αρχή μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου η οποία προμηνύεται ιδιαιτέρως έντονη.

Το μέτωπο των αυτοδιοικητικών πυρκαϊών θα είναι μη ελεγχόμενο και με συνεχείς αναζωπυρώσεις, κατακαίοντας πολιτικές περιουσίες που είχαν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία. Και το κακό είναι πως δεν θα υπάρξει προσπάθεια κατάσβεσης από εναέριες δυνάμεις.