Ο Τάσος Τόκας έκανε λάθος με την θέση του για τον οδοφωτισμό του Δήμου Ερμιονίδας

1459
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: Θρήνος στην Ερμιονίδα - Τρεις νέοι άνδρες, νεκροί σε τροχαίο

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Διάβασα με προσοχή την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Τάσου Τόκα (επί κεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΔΥΠΕΡ) για το θέμα της έγκρισης του έργου Οδοφωτισμός ολοκλήρου του Δήμου Ερμιονίδος. Μελέτησα όλα τα επιχειρήματά του και αισθάνθηκα έκπληξη και λύπη.

Έκπληξη γιατί, για πρώτη φορά διάβασα ανακοίνωση του Τάσου Τόκα στηριγμένη σε εσφαλμένα επιχειρήματα και με ανεπαρκή αιτιολόγηση. Λύπη διότι, ο ίδιος συντάχθηκε με την -“έξαλλη”- γραμμή αιρετού συναδέλφου του ο οποίος υποστήριξε πρόταση συγκεκριμένης εταιρείας με ψευδή στοιχεία και πολυήμερη εκστρατεία εκφοβισμού και έρποντος εκβιασμού.

Παραβλέπω το γεγονός ότι, τελικώς, η απόφαση ήταν μια σημαντική πολιτική νίκη της παράταξης του δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου καθώς συνετάχθηκαν με την πρότασή του 15 Δημοτικοί σύμβουλοι (η παράταξη Γεωργόπουλου διαθέτει μόνον 10 συμβούλους). Παραμένω όμως στην πολιτική αλήθεια ότι «Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των δημοτών -διαπαραταξιακά- εξέφρασαν τη θέληση της κοινωνίας (15 θετικές ψήφοι έναντι 10 αρνητικών) για σωστό οδοφωτισμό, προστασία του περιβάλλοντος, ασφάλεια στη νυχτερινή κίνηση, οικονομία στο κόστος ενέργειας και φωτισμού και προώθηση της προϋπόθεσης δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας (με επακόλουθο τον τελικό μηδενισμό -σχεδόν- των αντιστοίχων τελών αλλά και την απόκτηση εισοδημάτων για τον δήμο)».

Και εξηγούμαι:

Δεν υπάρχει -ουσιαστικά- δανεισμός του Δήμου, και μάλιστα υπέρογκος, αλλά παραχώρηση των χρημάτων που οι δημότες (έτσι και αλλιώς) πληρώνουν (και θα πληρώνουν) για οδοφωτισμό. Μόνο που τα χρήματά τους, αντί για την ΔΕΗ θα πηγαίνουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών.

Γνωρίζω (και γνωρίζει ο ίδιος) ότι συναντήθηκαν και συζήτησαν για το έργο με τον Δήμαρχο, στο πρόσφατο παρελθόν. Επί πλέον, έγινε δίωρη αναλυτική συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ευθύνη της μη ομοφωνίας βαρύνει τους στενόμυαλα αντιπολιτευόμενους (με σκοπό να μη γίνει το έργο), που υποστήριξαν ανεδαφικές λύσεις και ακριβότερες μεθόδους. Κάτι που δεν συνέβη στον Δήμο Άργους Μυκηνών όπου οι παρατάξεις Χειβιδόπουλου και Πανοβράκου υπερθεμάτισαν για το ανάλογο έργο.

Γνωρίζει ο αυτοδιοικητικός Τάσος Τόκας ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν δίνει χρήματα για δρόμους ή άλλες υποδομές παρά μόνο για παραγωγικές επενδύσεις. Επομένως, ορθώς αναζητήθηκαν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης για το έργο του οδοφωτισμού το οποίο, διαφορετικά δεν θα γινόταν.

Η εφαρμογή ενός πιλοτικού μικροέργου, όπως ζητά είναι περιττή και το μόνο που θα επέφερε θα ήταν ένα χρόνο καθυστέρηση. Υπάρχει εφαρμογή στον Δήμο Άργους Μυκηνών και τα συμπεράσματα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Η προτεραιότητα των δρόμων, της επάρκειας και ποιότητας νερού και του έργου αποχέτευσης σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης έχουν μπει σε ρότα υλοποίησης, άρα το επιχείρημα είναι έωλο.

Κανένας κίνδυνος για τα οικονομικά του δήμου δεν υπάρχει. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη μελέτη του κρατικού φορέως ΚΑΠΕ όλα θα έβαιναν καλώς και επί πλέον ο Δήμος θα είχε περισσότερο από 100.000 ευρώ κέρδος -ετησίως- για να εκτελεί μικροέργα ή να μειώσει τα σχετικά τέλη.

Όπως απέδειξε ο δήμαρχος στην χθεσινή του εισήγηση, τα στοιχεία της μελέτης της ιδιωτικής εταιρείας που υποστήριξε ο Τάσος Λάμπρου ήταν ψευδή και ως προς τα κόστη και ως προς την αξιοπιστία συνεργασίας με δήμους.

Θα συμφωνήσω όμως με τον ιδρυτή της δημοτικής παράταξης ΝΕΔΥΠΕΡ ότι ο Δήμαρχος Ερμιονίδας πρέπει ΑΜΕΣΑ να επαναφέρει την πρόταση για τον οδοφωτισμό, προχωρώντας σε εφαρμογή προς όφελος της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των δημοτών. Και τέτοια πρόθεση υπάρχει και το γνωρίζει.

Να δούμε όμως αν, τελικά, θα επικρατήσει η λογική του συμφέροντος των δημοτών ή η μηδενιστική και μικροκομματική λογική του “να εμποδίσουμε -και πάλι- να γίνουν έργα για να έχουμε λόγο ύπαρξης”. Λογική που όπως όλα δείχνουν επέβαλε ο ένας εκ των συνεργατών του κυοφορούμενου συνεργατικού σχήματος των αιρετών (Λάμπρου, Αποστόλου, Τόκας), που θα προκύψει με αναστολή λειτουργίας των παρατάξεων Τόκα και Λάμπρου.

Υ.Γ. Την τοποθέτηση του Τάσου Τόκα μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ