Οι Έλληνες Πομάκοι έριξαν «πόρτα» στον Τσαβούσογλου

1984

Οι Έλληνες Πομάκοι «αντικατέστησαν» το Ελληνικό Κράτος και κήρυξαν ανεπιθύμητο τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ, που νομίζει ότι μπορεί να «αλωνίζει» στη Θράκη. Ήταν ένα μεγάλο χαστούκι προς την Άγκυρα, αλλά και προς το Ελληνικό Κράτος που πρέπει να δείξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη Θράκη και τους Πομάκους ειδικότερα, εάν δεν θέλει να βρεθεί στο μέλλον προ εκπλήξεων.

Έπιασαν τόπο όπως φαίνεται οι φωνές διαμαρτυρίας των Ελλήνων Πομάκων της Θράκης και ειδικότερα αυτών της Ξάνθης αναφορικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή αφού σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ωρών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δε θα επισκεφθεί της Ξάνθη και τα Πομακοχώρια.

Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ θα προσγειωθεί στις 11:00 στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» και όχι στο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας

Ακολούθως θα μεταβεί στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, όπου θα έχει συνάντηση με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής και της Ξάνθης.

Θα ακολουθήσει επίσκεψή του στο μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ» στην πρωτεύουσα της Ροδόπης ενώ η «ιδιωτική» επίσκεψη Τσαβούσογλου περιλαμβάνει ακόμη μετάβαση στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, βουλευτή της μουσουλμανικής μειονότητας στη δεκαετία του 1990.

Σίγουρα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των Ελλήνων Πομάκων της περιοχής οι οποίοι ωστόσο επιμένουν πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν πρέπει να πατήσει καθόλου το πόδι του στη Θράκη.

Πηγή: https://xanthinet.gr