Ο Πλάτανος του Ναυπλίου και το πουρνάρι του Αγίου Γεωργίου Αμαλιάδας στα Ιστορικά δέντρα της Ελλάδας

396
Ο Πλάτανος του Ναυπλίου

Είναι πολλά τα δένδρα στην Ελλάδα που “διηγούνται” ματωμένες ιστορίες και γεγονότα. Πρόκειται κυρίως για Πλατάνια και Ελιές, από τα κλαδιά των οποίων κρεμάστηκαν αγωνιστές του 1821.

Ανάμεσά τους ο Πλάτανος της Πλατείας Συντάγματος του Ναυπλίου (είναι χαρακτηρισμένος και ως μνημείο της φύσης), ο πλάτανος στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας ο δέντρος του Παπαλιάβα στην Αιτωλοακαρνανία, το πουρνάρι του Αγίου Γεωργίου Αμαλιάδας, ο πλάτανος της Δημητσάνας, η ιστορική ελιά στο Ναύπλιο, ο πλάτανος στην Κυπαρισσία, η ελιά στη Χώρα Τριφυλίας, κ.α.

Η καταγραφή και το ιστορικό αυτών των μνημειακών δένδρων αποτέλεσαν το θέμα εργασίας του 4ετούς φοιτητή του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Μπέλεχα, στο μάθημα του επίκουρου καθηγητή Γεώργιου Φωτιάδη.

Ο Νίκος Μπελέχας για την συγγραφή της εργασίας του βασίστηκε σε λαογραφικά στοιχεία και σε ελάχιστες άλλες πληροφορίες που υπάρχουν για τα μνημειακά δένδρα όπου γίνονται κυρίως εκτιμήσεις για την ηλικία τους.

Διαβάστε για το θέμα ΕΔΩ