ΕΡΕΥΝΑ: Τest ανίχνευσης του Κορωναϊού. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και κόστος για Μοριακό, Αντισωμάτων IgG/IgM και Αντιγόνου

144
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επέλεξε για τον έλεγχο των ομαδικών αθλημάτων τα test Αντισωμάτων IgG/IgM. Στην φωτογραφία η παράδοση της αναγκαίας ποσότητας στη Λακωνία

γράφει ο Νικηφόρος Λυκίδης

Μετά από ένα δισταγμό που κράτησε περίπου 8 μήνες και κόστισε εκατοντάδες ζωές και μια τουριστική περίοδο χαμένη, η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Ακολούθησε τα βήματα καλής πρακτικής άλλων κρατών που μπόρεσαν να τιθασεύσουν καλύτερα την ασθένεια Covid -19 και στράφηκε προς την χρήση των Rapid test.

Περιόρισε την χρήση των Μοριακών test, για τις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις (είσοδος για νοσοκομειακή περίθαλψη, επαλήθευση μόλυνσης, οδοντιατρικές παρεμβάσεις κ.α.). Στην θέση τους προώθησε τα γρήγορα test, επιτυγχάνοντας έτσι, τον εντοπισμό, την αξιόπιστη διάγνωση και την έγκαιρη παρακολούθηση της πορείας διάδοσης του ιού. Τρία στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία του πληθυσμού και τον καθορισμό της ορθής στρατηγικής αντιμετώπισης του σύνθετου επιδημικού προβλήματος (Θάνατοι, πίεση συστήματος υγείας, οικονομικές επιπτώσεις, αδυναμία αναπτυξιακών δράσεων, δημιουργία κλίματος φοβίας και ψυχολογικών προβλημάτων, σπέκουλα δημοσιογραφική και πολιτική, κ.λ.π.).

Τα test ανίχνευσης του Covid -19 χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες και παράγονται (τα περισσότερα), παρά τα όσα λέγονται ή αναγράφονται στις συσκευασίες τους… στην Κίνα.

Α! Μοριακά test

εξόρυξη ρινικού υλικού για έλεγχο Μοριακού test

Είναι τα αγαπημένα test των επιστημόνων γιατί έχουν την μεγαλύτερη αξιοπιστία (περίπου 99%) και την καλύτερη προσέγγιση στον χρόνο επιπολασμού του ιού.

 Έχουν όμως ισχυρά μειονεκτήματα που τα καθιστούν -ως εργαλεία-  από δύσχρηστα έως επικίνδυνα στην προσπάθεια ελέγχου της πορείας διάδοσης της επιδημίας.

* Είναι πολύ ακριβά: Κοστίζουν περίπου 10 φορές πιο ακριβά στην προμήθειά τους από όσο κοστίζουν τα test αντισωμάτων IgG/IgM και τα test Αντιγόνου. Το κόστος απόκτησης επιβαρύνεται επί πλέον και από το μεγάλο κόστος στην διαδικασία εμφάνισης του αποτελέσματος.

* Απαιτούν ειδικές πανάκριβες εργαστηριακές εγκαταστάσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου και εξειδικευμένο εργαστηριακό προσωπικό.

* Καθυστερούν στη έκδοση του αποτελέσματος ελέγχου από 8 ώρες έως 4 ημέρες, αναλόγως της περιοχής λήψης του δείγματος.

* Είναι πεπερασμένης -αριθμητικά- ανιχνευτικής δυνατότητας.

Τα Μοριακά test κοστίζουν στον ενδιαφερόμενο ιδιώτη (στα ειδικά εργαστήρια) από 120 έως 170 ευρώ.

Β! Test Αντισωμάτων IgG/IgM

Προσωπική συσκευασία test Αντισωμάτων IgG/IgM

Τα Rapid Test Αντισωμάτων IgG/IgM είναι τα αγαπημένα test του ιδιωτικού τομέα και της Αυτοδιοίκησης. Διαθέτουν εξαιρετική αξιοπιστία (από 92% έως 98,6%, αναλόγως της εταιρείας) και την ταχύτατη εμφάνιση του ζητούμενου αποτελέσματος (από 4 έως 10 λεπτά).

* Είναι πολύ οικονομικά: Κοστίζουν περίπου 10 φορές πιο φτηνά, στην προμήθειά τους, από όσο κοστίζουν τα Μοριακά test, και επί πλέον δεν επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος διαδικασίας εμφάνισης του αποτελέσματος.

* Δεν απαιτούν ειδικές πανάκριβες εργαστηριακές εγκαταστάσεις ούτε εξειδικευμένο εργαστηριακό προσωπικό για την ολοκλήρωση του ελέγχου. Είναι πολύ εύχρηστα και γίνονται εύκολα, όπως ακριβώς τα test των διαβητικών. Μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το test που τον αφορά, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.

 * Είναι πολύ γρήγορα στην εμφάνιση του αποτελέσματος. Απαιτούνται μόνον 4 έως 10 λεπτά.

Τα Test Αντισωμάτων IgG/IgM κοστίζουν, λιανικώς, περίπου 20 ευρώ.

  1. Test Αντιγόνου
Αντιδραστήριο test Αντιγόνου

Τα Rapid Test Αντιγόνου αποτελούν την βασική επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης από τον Οκτώβριο του 2020. Διαθέτουν αξιοπιστία (από 80% έως 90%) και γρήγορη εμφάνιση του ζητούμενου αποτελέσματος (περίπου 10 έως 15 λεπτά).

* Είναι πολύ οικονομικά: Κοστίζουν περίπου όσο και τα test Αντισωμάτων. Επιβαρύνονται όμως με πρόσθετο κόστος διαδικασίας λήψης των δειγμάτων από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

* Δεν απαιτούν ειδικές πανάκριβες εργαστηριακές εγκαταστάσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου. Είναι εύχρηστα αλλά με ενοχλητική δειγματοληψία, (λήψη δείγματος από τη μύτη ή το στόμα).

* Απαιτούν εξειδικευμένο εργαστηριακό προσωπικό στην λήψη του αναγκαίου δείγματος.

 * Είναι γρήγορα στην εμφάνιση του αποτελέσματος. Απαιτούνται περίπου 10 έως 20 λεπτά.

Τα Test Αντιγόνου κοστίζουν περίπου όσο και τα Αντισωμάτων IgG/IgM.

 

Στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν αυτή την στιγμή test ανίχνευσης του Covid -19 και των τριών αυτών κατηγοριών, από 7 διαφορετικές εταιρείες.

Με πρόσφατο νομοθέτημα (4 Νοεμβρίου 2020) “εξομοιώθηκαν”, ως προς την εγκυρότητά τους και οι τρεις κατηγορίες των προαναφερόμενων test (υπό προϋποθέσεις).

Με το ίδιο νομοθέτημα απαιτείται, οι κρατικές δομές και τα πιστοποιημένα εργαστήρια που πραγματοποιούν test να καταχωρούν τα αποτελέσματα σε κοινό κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο.

Στις ΗΠΑ, νομοθετήθηκε ήδη η κατ’ οίκον εφαρμογή ατομικού test, διευκολύνοντας τον έλεγχο χωρίς διαμεσολάβηση δομών υγείας και εξασφαλίζοντας το απόρρητο του ελέγχου.