ΤΡΕΛΛΑ! Απαγόρευσαν την πρόσβαση σε 45χλμ. παραλία βόρ. Κυπαρισσιακού κόλπου, σε βάθος μέχρι  και 3χλμ

2166
Ρημάζει τουριστικά παραλία μήκους 45 χλμ στη νότια Ηλεία.

Απαγόρευσαν την πρόσβαση στην παραλία καθώς και κάθε δραστηριότητα σε μήκος των 45χλμ. της ακτογραμμής του βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου σε βάθος μέχρι  και 3χλμ. από την ακτογραμμή, βάζοντας στον πάγο κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή αυτή της Ηλείας.

Επιτάλιο, Ράχες, Σαμικό, Ζαχάρω, Κακόβατος, Γιαννιτσοχώρι από τις πλέον όμορφες και τουριστικές περιοχές της Νότιας Ηλείας, δεν θα μπορούν ούτε καντίνες να δημοπρατήσουν. Η πρόσβαση στην παραλία, θα επιτρέπεται μόνο όταν αυτή πραγματοποιείται σε οργανωμένες  ομάδες, για λόγους επιστημονικής μελέτης και παρακολούθησης και υπό την εποπτεία των αρμόδιων περιβαλλοντολόγων ομάδων.

Όλα αυτά προβλέπονται, σύμφωνα με την Δήμαρχο Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλο, σε Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στη νοτιοδυτική Ηλεία, από τους περιοριστικούς όρους που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου και αφορά νότια του δήμου Πύργου, Ανδρίτσαινας -Κρεστένων και το δήμο Ζαχάρως.

Αυτό επισημαίνει με επιστολή του προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Κωστή Χατζηδάκη, τον  Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, αλλά και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος  ζητά την άμεση τροποποίηση των όρων του Προεδρικού Διατάγματος, αφού αυτό έχει  προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική εξέλιξη των κατοίκων, καθ’ ότι  αναίτια απαγορεύει κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα σε όλο το μήκος των 45χλμ. της ακτογραμμής του βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Ζαχάρως  και μάλιστα σε βάθος μέχρι  και 3χλμ. από την ακτογραμμή,  αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο  πάνω από 45.000 στρέμματα παραλιακής έκτασης και πάνω από  100.000 στρ. θάλασσας από κάθε ουσιαστική αξιοποίηση. Ο  Δήμαρχος Ζαχάρως στην επιστολή του κάνει λόγο και για περίεργες μεθοδεύσεις από την ΕΤΑ Α.Ε  και  του ΥΠΕΚΑ, που σαν στόχο είχαν να συμπεριληφθούν στο Π.Δ  οι «προσυμφωνημένες» και «προειλημμένες» αποφάσεις για τις χρήσεις γης, στις οποίες είχαν από κοινού καταλήξει.

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ζητάμε για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού, επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαχάρως -Φιγαλείας Κώστας Αλεξανδρόπουλος

Ο κ Αλεξανδρόπουλος στην επιστολή του  προς τους Υπουργούς ζητά την τροποποίηση των διατάξεων του Π.Δ προκειμένου να επιτευχθεί «η  αποκατάσταση της Νομιμότητας, του Δικαίου και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Οι επιπτώσεις των όρων του Π.Δ:

Κάνοντας λοιπόν  πιστή εφαρμογή των όρων του Διατάγματος, από την περιοχή των εκβολών του Αλφειού ποταμού  και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου  έως και τα όρια της Ηλείας, στις εκβολές της Νέδα, στο Γιαννιτσοχώρι, απαγορεύεται  κάθε ανθρώπινη δράση, που θέτει σε κίνδυνο την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της περιοχής. Στους τρεις δήμους Πύργου, περνώντας στον Δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και καταλήγοντας στον Δήμο Ζαχάρως, οι παραλίες  και  οι ακτογραμμές πρέπει να μείνουν μακριά από κάθε είδους  παρέμβαση. Αυτά προβλέπουν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, οι οποίες ουσιαστικά καθιστούν, όλο αυτό το τεράστιο παραλιακό μέτωπο της Νότιας Ηλείας ως απαγορευμένη ζώνη, χωρίς δόση υπερβολής,  για τον άνθρωπο. Αν θεωρείται υπερβολική την διαπίστωση αυτή,  απλά αναφέρουμε ότι μέσα στις πολλές απαγορευτικές διατάξεις είναι και αυτή που αναφέρει ότι  η πρόσβαση στην παραλία, επιτρέπεται μόνο όταν αυτή πραγματοποιείται σε οργανωμένες  ομάδες, για λόγους επιστημονικής μελέτης και παρακολούθησης και υπό την εποπτεία των αρμόδιων περιβαλλοντολόγων ομάδων.

Με εξώδικο απειλείται η νότια  Ηλεία
Πριν λίγες ημέρες στο γραφείο του Δημάρχου Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλου επιδόθηκε από δικαστικό επιμελητή, εξώδικη αναφορά  στην  οποία αφενός γινόταν απαρίθμηση όλων των  απαγορεύσεων που θέτει για την περιοχή το Προεδρικό Διάταγμα, αφετέρου όμως επισημαινόταν και  η  προσφυγή σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, για την επιβολή των ισχυουσών κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.
Μάλιστα στο εξώδικο γίνεται  εκτενής  αναφορά και στα πρόστιμα και στις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για τις παραβάσεις : Επιτάλιο, Ράχες, Σαμικό, Ζαχάρω, Κακόβατος, Γιαννιτσοχώρι από τις πλέον όμορφες και τουριστικές περιοχές της Νότιας Ηλείας. Περιοχές όμως που εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, πρέπει να μείνουν χωρίς καμία δραστηριότητα και χωρίς την δημοπράτηση  καντινών για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άμεση παρέμβαση της πολιτείας
«Μόνο ολέθριες χαρακτηρίζονται οι συνέπειες που προκαλούν στην Ηλεία  οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού Κόλπου» αναφέρει ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος. Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιωνόμαστε  για «Φαντάσματα του παρελθόντος , που έχουν άμεση σχέση με τους ανθρώπους που κράτησαν την περιοχή της Ζαχάρως στάσιμη και στην μιζέρια όλα αυτά τα χρόνια, έρχονται και πάλι να επιτελέσουν το έργο τους. Δεν τους ενδιαφέρει αν καταστρέφουν χιλιάδες  πολίτες , αλλά και την τοπική οικονομία». «Μία από τις ομορφότερες περιοχές του Νομού μας, μία περιοχή  που συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες , να παραμείνει «νεκρή», χωρίς ζωή, χωρίς καμία δραστηριότητα και με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό στην τοπική οικονομία ειδικά σε μία τόσο δύσκολη περίοδο μετά και την πανδημία του κορονοϊού, επισημαίνει ο κ Αλεξανδρόπουλος.