Ο Νίκας ξεφορτώνεται τα βαρίδια. Δραστική παρέμβαση για την βελτίωση της απορροφητικότητας στο ΕΣΠΑ

137
Παναγιώτης Νίκας. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Όπως αποκαλύφθηκε, η Διοίκηση Τατούλη, έγραφε λίστες με έργα και δέσμευε τις πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) χωρίς ποτέ να υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος στην υλοποίησή τους.

Η τεκμηρίωση της αποκάλυψης έγινε κατά την διάρκεια ειδικής σύσκεψης που συνεκάλεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας (Τετάρτη 5-3-2020), με συμμετοχή των 5 Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και των διευθυντών Τεχνικών Έργων των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μετά από αυτό, όλα τα έργα που είχαν “ενταχθεί” μέχρι το 2015, απεντάχθησαν με αποτέλεσμα την δημιουργία σημαντικού αποθεματικού για ένταξη νέων έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη, εξετάστηκαν επίσης, εκτός από τα έργα του ΠΔΕ και αυτά των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), αλλά και όσα χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

“Από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν μετά τις απεντάξεις θα προταθούν νέα έργα σε κάθε νομό” σημείωσε ο Παν. Νίκας, προσθέτοντας παράλληλα ότι διαπιστώθηκε πως σε όλες τις Π.Ε. υπάρχουν “παρκαρισμένα” για μελέτες συνολικά περί τα 32.000.000 ευρώ, αλλά αυτές παρουσιάζουν μικρή πρόοδο:

“Η συγκεκριμένη ενότητα εξετάζεται εξ αρχής” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Η Περιφερειακή Ενότητα που παρουσίασε την καλύτερη εικόνα όσον αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι η Αργολίδα, έχοντας έχει απορροφήσει το σύνολο των πιστώσεων του ΠΔΕ, (μέχρι το 2019).