Νέα ευρήματα σε ανασκαφές στο παλάτι του Νέστορα στη Πύλο

538

Στη Μεσσηνία, κοντά στο ανάκτορο του Νέστορα και στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή, βρέθηκαν ασύλητοι δύο ακόμη θολωτοί τάφοι με μοναδικά κτερίσματα.

Στον Άνω Εγκλιανό, όπου βρίσκεται το ανάκτορο του Νέστορα, κοντά στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή που περιείχε χρυσά κοσμήματα, όπλαεντυπωσιακούς σφραγιδόλιθους και χτένες από ελεφαντόδοντο, οι ανασκαφείς Jack Davis και Sharon Stocker ανακάλυψαν, άλλους δύο ασύλητους θολωτούς τάφους του 15ου αιώνα π.Χ με 15.000 κτερίσματα στο εσωτερικό τους.

Ανάμεσα στα πιο συναρπαστικά ευρήματα συγκαταλέγεται ένα χρυσό δαχτυλίδι, το οποίο απεικονίζει δύο βοοειδή που πλαισιώνονται από στάχυα κριθαριού και ένα χρυσό μενταγιόν που απεικονίζει την κεφαλή της Αιγύπτιας Θεάς Άθωρ, προστάτιδας των νεκρών.
Στους δύο θολωτούς τάφους με τα χιλιάδες κτερίσματα, ήταν κατά πάσα πιθανότητα, θαμμένα μέλη από βασιλικές οικογένειες της Πύλου και το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί ο Γρύπας Πολεμιστής ήταν θαμμένος μόνος του σε ξεχωριστό τάφο.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Cincinnati που γίνονται στον Άνω Εγκλιανό, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, παρουσιάστηκαν στο ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα στην περιοχή της Πυλίας, ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συναλλαγών με τη Μινωϊκή Κρήτη, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή στις πρώιμες Μυκηναϊκές Περιόδους και ιδιαίτερα πριν από τη μεγάλη ακμή του ανακτόρου του Νέστορος.

Το Ανάκτορο του Νέστορα ή Παλάτι του Νέστορα είναι κεντρικό μέγαρο της Ύστερης Ελλαδικής Εποχής, που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο. Ήταν διώροφο κτίριο που περιελάμβανε αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια, λουτρά, φωταγωγούς, χώρους υποδοχής και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης και βρίσκεται στον επιμήκη λόφο του Επάνω Εγκλιανού. Πρόκειται για το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ως τώρα ανακαλυφθεί. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του, το 1939, ταυτοποιήθηκαν επίσης περίπου 1.000 πινακίδες της γραμμικής Β. Επίσης ανακαλύφθηκαν πολλά καλλιτεχνικά αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1300 π.Χ.. Το ανακτορικό συγκρότημα που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Νέστωρ, καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 1200 π.Χ.. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2012, ο αρχαιολογικός χώρος έκλεισε για ανακαίνιση και έργα ανάδειξης και προστασίας. Η οροφή πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, της δεκαετίας του 1960, αντικαταστάθηκε με πιο σύγχρονη κατασκευή.

Πηγή: ert.gr