ΕΡΕΥΝΑ: Απόδειξη της ιστορικής και γενετικής συνέχειας των Ελλήνων. Ποτέ δεν έσβησε η γενετική κληρονομιά τους (DNA)

160

Ένα αναθεωρημένο σενάριο, τόσο για την εξέλιξη του ανθρώπου, όσο και για την γενετική καταγωγή των Ελλήνων παρουσιάσθηκε στην νέα διάλεξη του καθηγητού Κώστα Τριανταφυλλίδη. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019.

 

Πολεμιστής της μάχης του Μαραθώνα που είχε ταφεί μαζί με το άλογό του.

Η διάλεξη επικεντρώθηκε στην παρουσίαση αποτελεσμάτων σχετικών με τη γενετική κληρονομιά των Ελλήνων, όπως προκύπτει από μελέτη αρχαϊκών δειγμάτων. Οι εντυπωσιακές πρόοδοι στην ανάλυση του DNA σύγχρονων, αλλά και αρχαϊκών τύπων ανθρώπου, έχουν συμβάλει σημαντικά στην διερεύνηση και κατανόηση της καταγωγής των
Ελλήνων.

Κατά την διάρκεια της διάλεξης Γενε

-«Ευσταθεί ή όχι η περιβόητη θεωρία του Φαλμεράυερ για τον αφανισμό των Ελληνικών πληθυσμών του Μεσαίωνα»;

Όπως ανέφερε ο κορυφαίος επιστήμων, Κώστας Τριανταφυλλίδης «το κύριο συμπέρασμα δεκάδων δημοσιευμάτων είναι ότι:
«Τα γενετικά ευρήματα αντανακλούν τα ιστορικά γεγονότα του ελλαδικού χώρου»
και ότι «η εικόνα της ιστορικής/γενετικής συνέχειας των Ελλήνων είναι ξεκάθαρη, όπως ξεκάθαρο επίσης είναι το γεγονός ότι δια μέσου των αιώνων οι Έλληνες εξελίχθηκαν δεχόμενοι γενετικές επιδράσεις από άλλους πληθυσμούς, αλλά ποτέ δεν έσβησε η γενετική κληρονομιά των πληθυσμών του Αιγαίου, πριν και μετά την εποχή των πρώιμων πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού».

Η νέα διάλεξη με θέμα: «Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00.

Ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, Τμήμα Βιολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Διοργανωτές: Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.