Η Θλίψη* κατατρώει το παραγωγικό μέλλον της Αργολίδας και Λακωνίας. Συσπείρωση προσωπικοτήτων και φορέων για την αντιμετώπισή της

81

Προσωπικότητες και φορείς της Αργολίδας, αφού επί χρόνια εκώφευαν στις προειδοποιήσεις του Δημήτρη Δήμου και των συνεργατών του (από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης) για τον κίνδυνο λόγω εισβολή της Τριστέτσας, συνειδητοποιώντας την καταστροφή που επέρχεται, σημαίνουν συναγερμό και ζητούν την λήψη άμεσων μέτρων καθώς και τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης του κινδύνου.

Το απόγευμα του Σαββάτου (14 Σεπτεμβρίου 2019) συναντήθηκαν εκπρόσωποι των 13 ενεργών συνεταιρισμών της Αργολίδας, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Σπύρος Αντωνόπουλος και ο Πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση. Στη σύσκεψη προσκλήθηκε και παρέστη ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Δημήτρης Δήμου που για μία ώρα περίπου ανέλυσε την υπάρχουν κατάσταση.

Ο κορυφαίος συνεταιριστής Παναγιώτης Πεβερέτος αναφερόμενος στο πρόβλημα και στην κινητοποίηση που προκάλεσε η συνειδητοποίηση του κινδύνου στους παραγωγούς εσπεριδοειδών δήλωσε: Εάν καταστραφούν τα εσπεριδοειδή τότε θα χαθούν από την τοπική οικονομία 120 εκατομμύρια που αποτελούν και τον κύκλο εργασιών κάθε χρόνο”.

Στόχος μας είναι να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της Τριστέτσας και ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των εσπεριδοειδών που συμπληρώνουν περίπου 70 χρόνια ζωής».

Παναγιώτης Πεβερέτος

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος αναφερόμενος στα βασικά σημεία της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τριστέτσας και την σωτηρία των παραγωγών ανέφερε: «Είναι ώρα να αναθεωρηθεί η σχετική ΚΥΑ για την Τριστέτσα. Θα πρέπει να συλλέξουμε στοιχεία από άλλες χώρες για τον τρόπο δράσης τους, όταν αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Έχω ήδη φέρει τα πρώτα στοιχεία που είναι ένα πόνημα της Κομισιόν. Πρέπει να προχωρήσουμε σε έρευνα που θα έχει σαν στόχο να δούμε ποια υποκείμενα μπορούν να καλλιεργηθούν στο Νομό μας και να μην επηρεάζονται από την Τριστέτσα. Μέσα από την έρευνα πρέπει να βρούμε τι νέες ποικιλίες μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο Νομό μας ώστε να μεγαλώσουμε την περίοδο συγκομιδής των εσπεριδοειδών».

Οι παραγωγοί σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Αργολίδας θα δημιουργήσουν σχετικό φάκελο που θα περιέχει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ανασύστασης και αναδιάρθρωσης των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα αλλά και συνολικότερα στην χώρα με δεδομένη την προσφορά του κλάδου στη Οικονομία.

*Θλίψη είναι η ελληνική μετάφραση του ονόματος της Τριστέτσα