Το ΚΕΜΧ, οι παράνομοι μετανάστες, ο Δημήτρης Κωστούρος, η αντιπολίτευση και τα κόμματα

187

Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν την πενικιλίνη. Ο Κώστας Βερδελής, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου κάλεσε κάποιους -εν κρυπτώ-, με αδιευκρίνιστα κριτήρια επιλογής και έθεσαν θέμα «για το στρατόπεδο του ΚΕΜΧ που ετοιμάζεται να κλείσει». Η συνάντηση έγινε σε χρόνο που ο Δήμαρχος Ναυπλιέων αδυνατούσε να παραστεί λόγω διεξαγωγής Δημοτικού Συμβουλίου.

Λίγες ημέρες πριν, ο τέως Δήμαρχος και νυν υποψήφιος, Παναγιώτης Αναγνωσταράς, είχε θέσει δημοσίως το ερώτημα προς τον Δήμαρχο Ναυπλιέων «αν πρόκειται να μεταφερθούν παράνομοι μετανάστες στο υπό εγκατάλειψη στρατόπεδο του ΚΕΜΧ και ιδιαιτέρως στο πεδίο βολής».

Με δυο λόγια, κάποιοι, έβαλαν σαν κεντρικό προεκλογικό θέμα την υπόθεση του ΚΕΜΧ και μάλιστα στην διάσταση που σχετίζεται με την παράνομη μετανάστευση, τοποθετώντας στο κέντρο του κάδρου τον Δημήτρη Κωστούρο.

Προφανώς επέλεξαν λάθος αντίπαλο.

Ο Δημήτρης Κωστούρος, με τα θεσμικά όπλα του Δημάρχου, δεν έχει ούτε αρμοδιότητα αλλά και ούτε δύναμη να παρεμποδίσει το κλείσιμο του στρατοπέδου. Πολύ δε περισσότερο να παρεμποδίσει την πιθανή εγκατάσταση παρανόμων μεταναστών με εντολή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ –ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υποδηλώσει την θέληση των Δημοτών του για συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου και την αντίθεση της κοινωνίας στην εγκατάσταση μερικών εκατοντάδων παράνομων μεταναστών. Και αυτό το έκανε.

Το έκανε μαχητικά, φτάνοντας ακόμη στα όρια σύγκρουσης με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά  λόγω των δηλώσεων των εκδηλώσεων και των αεροπανώ που είχε υψώσει. Τα κόμματα, το πολιτικό προσωπικό και οι κυβερνητικοί παράγοντες ενημερώθηκαν. Όσον αφορά την εγκατάσταση ΧΟΤ ΣΠΟΤ υπήρξε ακόμη πιο ξεκάθαρος. «Το μόνο Χοτ Σποτ που μπορούμε να δεχτούμε είναι ΜΟΝΟΝ ένα Χοτ Σποτ Τουρισμού. Οτιδήποτε άλλο, θα μας βρει αντίθετους».

Επομένως, διαθέτει όλα τα όπλα για να εκθέσει τους αντιπάλους του, αν το θελήσει, προσθέτοντας και ένα θανατηφόρο ερώτημα που θα τους εκθέσει ανεπανόρθωτα στην κοινωνία. «Εσείς κύριοι, σαν πολιτικά πρόσωπα, τι κάνατε»; Και ακόμη, «Ποια είναι η θέση σας για το πρόβλημα και τι λύσεις προτείνετε»;

 

Για λόγους αρχειακούς, παραθέτουμε και το Ψήφισμα που με εισήγηση Κωστούρου ενέκρινε και δημοσίευσε το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΨΗΦΙΣΜΑ
«Η λειτουργία του ΚΕΜΧ Ναυπλίου μέχρι σήμερα αποτελεί γεγονός ιστορικής αξίας με επιρροή στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Η τοπική κοινωνία του Ναυπλίου έχει αποδεχθεί, ενσωματώσει και βοηθήσει στη εύρυθμη λειτουργία του στρατοπέδου. Οι ανάγκες της άμυνας της χώρας και η οργάνωση του στρατού οδηγούν σε αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου σύμφωνα με τις οποίες οι νεοσύλλεκτοι δε θα παρουσιάζονται στα μέχρι τώρα Κέντρα Εκπαίδευσης του στρατού ξηράς (11 στρατόπεδα) αλλά σε στρατόπεδα Υποδοχής οπλιτών σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές. Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο το Κ.Ε.ΜΧ Ναυπλίου αλλά 11 στρατόπεδα.
Το ΚΕΜΧ θα συνεχίσει για κάποιο διάστημα να δέχεται για εκπαίδευση άλλες ειδικότητες.
Σε περίπτωση που το υπουργείο αποφασίσει το κλείσιμο του Κ.Ε.Μ.Χ ζητούμε την άμεση δρομολόγηση της παραχώρησης του στρατοπέδου και του πεδίου βολής στο Δήμο και στην τοπική κοινωνία.
Οι πιθανές χρήσεις είναι Διοικητικό πάρκο (Δήμος – περιφέρεια κ.α.), στέγαση υπηρεσιών (πυροσβεστική, ΔΕΗ κ.α.), εκπαίδευση, αθλητισμός, χώροι πρασίνου και αναψυχής κ.α.
Σε περίπτωση που η λειτουργία του στρατοπέδου υποβαθμιστεί στο επίπεδο που αυτή τη στιγμή λέγεται ότι θα υποβαθμιστεί, η παραχώρηση στο Δήμο είναι ΜΟΝ
OΔΡΟΜΟΣ.
Για άλλες “χρήσεις” δεν αφήνουμε περιθώρια.
Απαιτούμε και μένουμε αμετακίνητοι σε αυτό που διεκδικούμε. Το Ναύπλιο δικαιούται ειδικής μεταχείρισης, ως μοναδικός και ξεχωριστός τόπος και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά.
2. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο για τις περαιτέρω ενέργειες».