Τα Γκριμάρια είναι λόγος για να ψηφίσουμε τον Καμπόσο;

712
Φωτογραφία αρχείου. Ο Χώρος δίπλα στα Γριμάρια, εξυγιάνθηκε, αδειοδοτήθηκε, διαμορφώθηκε και ΕΚΕΙ κατασκευάσθηκε ήδη το εργοστάσιο ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών

άρθρο του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Με τίτλο «Μια “βόμβα” δίπλα μας…» ο εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος με την παράταξη «Πάμε Αλλιώς» του υπ. δημάρχου Πέτρου Θωμόπουλου, Νίκος Κοντός, δημοσίευσε ένα άρθρο με επικριτική διάθεση κατά της Δημοτικής Αρχής Καμπόσου. Το άρθρο είχε ως θέμα τα Γκριμάρια και την πολιτική του Δημάρχου στο θέμα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Επειδή ο φίλος Νίκος Κοντός παρουσιάζει «το ποτήρι ως μισοάδειο» ίσως από ελλειπή γνώση κάποιον στοιχείων, έγραψα το άρθρο αυτό παρουσιάζοντας με τις  ίδιες ημερομηνίες στοιχεία που παραλείπει να αναφέρει.

Αξίζει να το διαβάσετε. Θα μάθετε έτσι και κάποια κομμάτια της πονεμένης ιστορία που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων από τους δήμους της Αργολίδας (και όχι μόνον).

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

Το 2011 η Δημοτική Αρχή Καμπόσου αναλαμβάνει τη διοίκηση του Δήμου Άργους. Ένα χρόνο μετά, λόγω μνημονιακής πολιτικής που επέβαλαν το ΠΑΣΟΚ (πρώτα), η Νέα Δημοκρατία (μετά), ο ΣΥΡΙΖΑ (ύστερα) και όλοι μαζί πλην ΚΚΕ (στο τέλος), οι δήμοι χάνουν το 90% των εσόδων τους.

Συγχρόνως, ο Δημήτρης Καμπόσος, αναλαμβάνοντας την Δημοτική κληρονόμησε και χρέη του Δήμου και της ΔΕΥΑΑΡΜ τα οποία υπερέβαιναν τα 20.000.000 ευρώ. Ταυτοχρόνως, παρέλαβε και την περιβαλλοντική βόμβα του σκουπιδόλοφου στα Γκριμάρια. Μια λύση με την οποία είχαν βολευτεί όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι Νέας Κίου και Άργους της τελευταίας 20ετίας.

Βλέπει ότι τα Γκριμάρια αποτελούν πρόβλημα και αναζητά λύσεις. Οι λύσεις όμως, για την εναπόθεση των αστικών απορριμμάτων και την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, (εκ του νόμου) βρίσκονται στα χέρια της Κεντρικής Κυβέρνησης και των Περιφερειών. Να σημειώσουμε ότι, επειδή τα Γκριμάρια ήταν αδήλωτη -παράνομη χωματερή (από την εποχή που η Νέα Κίος ήταν Δήμος) η αποκατάστασή της δεν μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης.

Ο Καμπόσος, το 2016 εκμεταλλεύεται τη νέα πολιτική της κυβέρνησης που επιτρέπει στους δήμους να οργανώσουν Ενδιάμεση Διαχείριση Σκουπιδιών και εντάσσει τον Καποδιστριακό πλέον Δήμο σε σχετικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Προωθεί τον φάκελο και πετυχαίνει χρηματοδότηση που θα επέτρεπε κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών περίπου 45 ευρώ ανά τόνο, έναντι των 100 ευρώ περίπου που προωθούσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη στήριξη των κομμάτων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ (Περιφερειάρχης Τατούλης και Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χειβιδόπουλος). Η μελέτη γίνεται, το έργο δημοπρατείται, ο ανάδοχος εγκαθίσταται και οι κτηριακές υποδομές κατασκευάζονται.

Φροντίδα και αγωνία της δημοτικής αρχής Καμπόσου να μην επιβαρυνθούν οι Δημότες με πρόσθετα, εξωφρενικά Τέλη Απορριμμάτων. Η σύγκρουση με την ΤΕΡΝΑ, την Περιφέρεια, την κυβέρνηση και όσους προωθούσαν μια ξεπερασμένη, από την εξέλιξη της τεχνολογίας, φαραωνική λύση που θα οδηγούσε τους δήμους σε χρεωκοπία ή τους δημότες σε σοβαρή απώλεια εισοδήματος, ξεκινά.

Η αναζήτηση σύγχρονων λύσεων στην διαχείριση των απορριμμάτων με αξιοποίηση νέων αντιλήψεων και τεχνολογιών οδηγεί την δημοτική αρχή να διερευνήσει την δυνατότητα παραχώρησης του λόφου σκουπιδιών στα Γκριμάρια (χωρίς κόστος για τους Δημότες) σε εταιρεία παραγωγής Υδρογόνου με εγκαταστάσεις κόστους περίπου 50.000.000 ευρώ, πληρωμένες από την ίδια, όπως άλλωστε προωθούσε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ΧΑΔΑ της Μακεδονίας. Μιας παραχώρησης που θα είχε ως προσδοκώμενο αποτέλεσμα, την εξαφάνιση του σκουπιδόλοφου και των γύρω ευρισκομένων (από εικοσαετίας) κρυφών χωματερών, την εξυγίανση της περιοχής και την διατήρηση των Δημοτικών Τελών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η μάχη για φτηνή διαχείριση των αστικών απορριμμάτων δείχνει να κερδίζεται. Πλην όμως, η νέα νομοθεσία της κυβέρνησης απαγορεύει την απόδοση των υψηλής θερμογόνου αξίας νέων σκουπιδιών στη εταιρεία. Τα Γκριμάρια όμως, από μόνα τους, δεν έχουν την ποιότητα του φρέσκου σκουπιδιού για την παραγωγή Υδρογόνου με την μέθοδο πλάσματος. Είναι η Τεχνολογία που εγγυάται σχεδόν μηδενικό αδρανές υπόλειμμα και προστασία της ατμόσφαιρας από επιβλαβή αέρια ή αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Έτσι, το 2022, η Δημοτική Αρχή ανακαλεί την, άνευ νοήματος πλέον, παραχώρηση για επεξεργασία με σκοπό την παραγωγή Υδρογόνου και το ενδιαφέρον της στρέφεται εκ νέου προς την αξιοποίηση στρατηγικών Ανακύκλωσης, με στόχο να μειωθούν οι ποσότητες απορριμμάτων που ζυγίζονται και παραδίδονται στην ΤΕΡΝΑ. Με τον τρόπο αυτό, το μεγάλο επιβληθέν κόστος θα μειωνόταν λόγω μείωσης του παραδοτέου όγκου σκουπιδιών, με ταυτόχρονη απόκτηση εσόδων από την πώληση των ανακυκλούμενων υλικών.

Ο σχεδιασμός της Ενδιάμεσης διαχείρισης τροποποιημένος προχωρά και γίνεται η προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού, χωρίς πάντοτε την παραμικρή επιβάρυνση των Δημοτών.

Το 2023 Δημοπρατήθηκε η αναζήτηση αναδόχου διαχείρισης του κατασκευασθέντος σύγχρονου εργοστασίου. Ο ανάδοχος βρέθηκε και εντός του έτους αναμένεται η λειτουργία του υπάρχοντος εργοστασίου, με τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα για τον Δημότη και το Περιβάλλον.

Εδώ σταματώ γιατί νομίζω πως είσαστε έτοιμοι να τοποθετηθείτε επί του επιλογικού ερωτήματος «Αυτή τη Δημοτική Αρχή, στις 8 Οκτωβρίου, θα την ξαναψηφίσετε»;

Είναι το ερώτημα που θέτει ο υπ. Δημοτικός Σύμβουλος, με το ψηφοδέλτιο του Πέτρου Θωμόπουλου, σε σχετικό άρθρο του που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.