Το τριήμερο της Παναγιάς που βάφτηκε με το αίμα 3 Εθνομαρτύρων

451
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ-ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ-ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ

Αύριο η Χριστιανοσύνη γιορτάζει την Αρχιστράτηγο των Ελλήνων, την Θεοτόκο Παναγία. Τις ίδιες ημέρες Αυγούστου, 3 Έλληνες δολοφονούνταν και περνούσαν στο Πάνθεο των αθανάτων. Ας θυμηθούμε ποιοι και γιατί. Γιατί όσο τους θυμόμαστε, αυτοί δεν θα πεθάνουν.

Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα διαπράχθηκε στις 12 Αυγούστου 2010, στη Χειμάρρα, όταν το μηχανάκι του 37χρονού Έλληνα Βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα χτυπήθηκε από Ι.Χ. όχημα που επέβαιναν τρεις Αλβανοί από τη γειτονική Αυλώνα, στην Αλβανία. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο θάνατός του προήλθε ύστερα από λογομαχία στο εμπορικό κατάστημα του Αριστοτέλη Γκούμα, όταν οι τρεις δράστες απαίτησαν να σταματήσει να μιλάει ελληνικά στην επιχείρησή του, ενώ ο Γκούμας αρνήθηκε. Μετά από λίγη ώρα, ως εκδίκηση, οι Αλβανοί δράστες οδήγησαν το όχημά τους πάνω από το σώμα του θύματος και τον καταπλάκωσαν τουλάχιστον τρεις φορές προκειμένου να σιγουρέψουν το θάνατό του.

 

Ο Τάσος (Αναστάσιος) Ισαάκ (1972 – Δερύνεια Αμμοχώστου, 11 Αυγούστου 1996) ήταν Ελληνοκύπριος ο οποίος δολοφονήθηκε βάναυσα από Τούρκους πολίτες και αστυνομικούς στην διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.

 

Ο Σολομών Σολωμού (Αμμόχωστος, 1969- Δερύνεια Αμμοχώστου, 14 Αυγούστου 1996) ήταν Ελληνοκύπριος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και μετά την εισβολή ζούσε στο Παραλίμνι που έγινε γνωστός μέσα από τα γεγονότα που οδήγησαν στη βάναυση δολοφονία του από Τούρκους αστυνομικούς την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο.

 

Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο των γεγονότων της 14ης Αυγούστου 1996 οι κυπριακές αρχές αναγνώρισαν και ταυτοποίησαν τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ασκώντας εναντίον τους ποινικές διώξεις, ενώ μετά την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, τα ονόματα τους μπήκαν στην λίστα καταζητουμένων της Interpol. Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται και τα ονόματα των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ που είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου κοντά στο σημείο δολοφονίας του Σολωμού τρεις μέρες νωρίτερα κατά την διάρκεια επεισοδίων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής με τους μοτοσικλετιστές.

Οι άνθρωποι που πυροβόλησαν τον Σολωμού με εντολή του Κουντακσί ήταν πέντε, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο τότε αντιστράτηγος Χασάν Κουντακσί. Η μοιραία σφαίρα στον λαιμό του προήλθε από τον λεγόμενο τότε «υπουργό Γεωργίας» του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν. Χρήση των όπλων τους έκαναν επίσης ο Αττίλα Σαβ «αρχηγός αστυνομίας», ο  Διοικητής της 28ης Μεραρχίας, υποστράτηγος Μεχμέτ Καρλί και ο  ανώτερος υπαστυνόμος των ειδικών δυνάμεων  Ερτάλ Εμανέτ. Αν και πέρασαν 25 χρόνια, κανένας δεν έχει συλληφθεί παρά την υποχρέωση της Τουρκίας να εκτελεί τα διεθνή εντάλματα της Interpol. Όλοι οι καταζητούμενοι φροντίζουν να κινούνται μεταξύ Τουρκίας, ψευδοκράτους και Αζερμπαϊτζάν, γνωρίζοντας ότι απολαμβάνουν ασυλίας και δεν πρόκειται να τους ενοχλήσει κανείς. Μάλιστα ο Κενάν Ακίν, ο άνθρωπος που φαίνεται στις φωτογραφίες να πυροβολεί τον Σολωμού, συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι παράγοντας της πολιτικής ζωής εμφανιζόμενος σε δημόσιες εκδηλώσεις.