Προβληματική πορεία για τα εσπεριδοειδή

98

Εντελώς διαφορετικές πορείες ακολουθούν οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγικοί Νομοί εσπεριδοειδών την τελευταία εικοσαετία. Αργολίδα και Λακωνία ακολουθούν εντελώς διαφορετικές πορείες αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΠΑΤ που επεξεργάσθηκε η Incofruit αλλά και τα στοιχεία του ΟΣΔΕ η παραγωγική δύναμή τους και οι ισορροπίες του παρελθόντος έχουν ανατραπεί με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο.

Αργολίδα

Η Αργολίδα που μετρούσε το 2020 παραγωγή 319.267 τόνων πορτοκαλιών κατέληξε το 2022 να μετρά 250 χιλιάδες τόνους. Μία μείωση παραγωγής δηλαδή που έφτασε τις 69.267 τόνους. Από την άλλη πλευρά η Λακωνία το 2020 είχε παραγωγή 245.151 τόνους και το 2022 κατέγραψε 325.000 τόνους που σημαίνει μία αύξηση στην παραγωγή πορτοκαλιών κατά 78.849 τόνους. Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας Σπύρος Αντωνόπουλος αναφερόμενος στην μεγάλη πτώση της παραγωγής εσπεριδοειδών δήλωσε:

«Η μείωση είναι δεδομένη και βάσει των στοιχείων του ΟΣΔΕ τα τελευταία 15 χρόνια καταγράφεται μία σημαντική μείωση της καλλιέργειας πορτοκαλιού. Από 104 χιλιάδες στρέμματα που είχαμε στο παρελθόν τώρα πλέον καλλιεργούνται 85 χιλιάδες περίπου. Επίσης μία βόλτα στον κάμπο οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι μερικά κτήματα τείνουν να οδηγηθούν στην εγκατάλειψη. Αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις χαμηλές τιμές των προηγούμενων χρόνων που δεν κάλυπταν ούτε το κόστος καλλιέργειας. Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά που δείχνει μία προσπάθεια για αναδιαρθρώσεις μέσω μπολιάσματος προς μανταρινοειδή και ποικιλίες πρώιμες. Οι φετινές τιμές αν σταθεροποιηθούν θα δώσουν το κίνητρο στους παραγωγούς να επενδύσουν και πάλι στο πορτοκάλι».

Ο Γιάννης Καλογερόπουλος από τον Αγροτικό συνεταιρισμό Αγίας Τριάδας Αργολίδας θα επισημάνει μεταξύ άλλων ότι:  «Οι λόγοι που οδηγούν σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών είναι πολλοί. Είναι χαρακτηριστικό της εποχής ότι τα κτήματα καλλιεργούνται από όσους έχουν και άλλη μία εργασία ή είναι συνταξιούχοι. Οι κατά κύριο επάγγελμα εγκαταλείπουν πολύ πιο εύκολα. Για να αντιστραφεί το κλίμα πρέπει να αλλάξουν οι τιμές ή να αλλάξουμε καλλιέργειες Φυσικά όλα έχουν σχέση με τις αποφάσεις του Κράτους».

Λακωνία

Από την Λακωνία ο Χρήστος Αναγνωστάκος θα δηλώσει ότι : «Η καλλιέργεια του πορτοκαλιού στην Λακωνία βρίσκεται σε μία διαρκή ανοδική πορεία και ήδη είναι μεγάλες οι εκτάσεις όπου γίνονται αναδιαρθρώσεις στην παραγωγή Το πορτοκάλι είναι μονοκαλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή και όλοι επενδύουν στην  καλλιέργεια με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες αποδόσεις και πολύ καλή ποιότητα. Στην Λακωνία δεν θα βρεις κτήμα παρατημένο. Υπάρχουν δένδρα που κατεβάζουν 400 και 500 κιλά. Δηλαδή μιλάμε για μία στρεμματική απόδοση που ξεπερνά τους 10 τόνους το στρέμμα». Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις  που έκανε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής: «Στη Λακωνία έγιναν πάρα πολλές νέες φυτείες αφού βρέθηκε λύση για το νερό μέσα από τις γεωτρήσεις που έκαναν οι παραγωγοί. Ο κάμπος έχει σχεδόν κλείσει με πορτοκαλιές».

(αναδημοσίευση από την εβδομαδιαία εφημερίδα ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ)