Ειδήσεις από ένα κόσμο που αλλάζει

58

Επιμέλεια: Νίκος Πατρινός

* Σύμφωνα με το NOKIA Bell Labs το 2030 με δίκτυο 6G θα γίνει συγχώνευση και άρρηκτη σύνδεση ψηφιακών – φυσικών ζωών!

Μόνο δυστοπική μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση η οποία βρίσκεται σε σχετική έκθεση της εταιρείας ΝΟΚΙΑ. Έχει μάλιστα ήδη δημιουργηθεί σχετική Αγγλική λέξη, η Phygital για να περιγράψει αυτό το μέλλον. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η εξέλιξη που έχει κυρίως φιλοσοφικό, ψυχολογικό και κοινωνιολογικό προβληματισμό αγνοείται από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων και από τους αρμοδίους της παιδείας. Συχνά κάνουν αναφορές για Fake news και πολιτικές επιπτώσεις όλοι αλλά αγνοούν το ότι η ανθρωπότητα βαδίζει απροετοίμαστη στην εν μέρει αλλά πραγματικότητα “μετάλλαξη” του ανθρώπου.

* Η Κίνα εισάγει από την Αφρική τριπλάσια ποσότητα μετάλλων από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ μαζί!

Εκτός από τα άυλα αγαθά, λογισμικό κλπ το σίγουρο είναι ότι οι φυσικές πρώτες ύλες του πλανήτη μας είναι συγκεκριμένες. Μέταλλα όπως το Λίθιο θα παίξει όλο ένα και πιο κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια ισχύ. Η Αφρική αποτελεί μία από τις κύριες πηγές και η Κίνα φροντίζει συστηματικά να αγοράζει όπου βρίσκει και να αποθηκεύει τα πολύτιμα μέταλλα. Μετατρέπει το χρήμα της οικονομικής ισχύος της σε αναγκαίο πλούτο για το μέλλον.

* Η Κινεζική κυβέρνηση θέλει οι γυναίκες να μένουν στο σπίτι και να φροντίζουν τα παιδιά!

Στο τελευταίο κομματικό συνέδριο ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ήταν ξεκάθαρος «Οι γυναίκες να γίνουν καλές σύζυγοι και μάνες». Φαντάζει συντηρητική βόμβα στις δυτικές κοινωνίες αλλά οι Κινέζοι αποφασιστικά αναδεικνύουν την σημασία της παραδοσιακής οικογένειας. Προφανώς κατανοούν αυτό που στην Ελλάδα όλα σχεδόν τα κόμματα και εξουσίες έχουν ξεχάσει. Την σημασία της οικογένειας ως κυττάρου για την πρόοδο της κοινωνίας και ενός λαού.

* 34% καλύτερα διαγνωστικά αποτελέσματα για υπάρχοντα καρκίνο στο πάγκρεας από την Τεχνητή Νοημοσύνη σε σχέση με εκτιμήσεις γιατρών!

Νέο πεδίο δόξης λαμπρό της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ιατρική και ειδικά οι διαγνώσεις ασθενειών! Απόλυτα εφικτό πεδίο χωρίς ανθρωπιστικά και ηθικά ερωτήματα. Ας κάνουμε χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στους τομείς που μπορεί να βοηθήσει. Βέβαια για να σας ξαφνιάσω το 2001 μαζί με το CANCER Research είχαμε ετοιμάσει με Τεχνητή Νοημοσύνη λογισμικό που βοηθούσε στην επιλογή θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού. Όνομα έργου ASPIC! Μη με ρωτήσετε αν μου ζήτησε αξιοποίηση η Ελλάδα… είναι ανέκδοτο. Επαναλαμβάνω το 2001.

* Η Ινδία σχεδιάζει να εξάγει λογισμικό egovernment σε άλλες χώρες.

Η χρήση Ινδικού λογισμικού ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε άλλες χώρες, κυρίως Αφρικής και Ασίας δείχνει πως μπορεί να γίνει δυναμική οικονομική εξωτερική πολιτική. Βέβαια η Ινδία έχει αναπτύξει και ασφαλείς οικονομικές συναλλαγές δημοσίου. Επειδή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι πολλές ηλεκτρονικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται στην Ελλάδα ναι μεν έδωσαν μια ώθηση στις ψηφιακές υπηρεσίες αλλά με πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια και κυρίως τη διασυνδεσιμότητά τους. Πολύ καλές για αρχή αλλά ήδη θα έπρεπε -και δεν γίνεται- να αποκτήσουν βάθος και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μη αναγκασθούμε και εμείς να εισάγουμε λογισμικό από την Ινδία.

* Νέα τεχνολογία φωτοβολταϊκών σε χρήση εντός του 2024, με απόδοση 35% όταν η κυριαρχούσα είναι 23%!

Το είχα αναφέρει ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά είναι αμφίβολες σε βάθος χρόνου. Πολύ απλά, σε ένα χρόνο το πολύ, τα νέα φωτοβολταϊκά θα αποδίδουν διπλάσια, δηλαδή θα είναι 50%% πιο φτηνά. Η τεχνολογία εξελίσσεται και η λογική mega έργων Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα προκαλεί ερωτήματα. Ξεφορτώνουν σε μας τα παλιά φωτοβολταϊκά;