Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ (1878-1920) για τους σημερινούς ΘΥΜΩΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

41

 

Πολιτικό Κείμενο του ΓΙΩΡΓΗ ΤάΚη ΔΟΞΑ

Μια ξεχωριστή Πολιτική και Πνευματική προσωπικότητα με Παγκόσμιο Κύρος ήταν ο ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ και μια Φωτεινή διάνοια για το ΧΘΕΣ αλλά και για το ΣΗΜΕΡΑ στην ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΘΥΜΩΜΕΝΩΝ.

Αν είσαστε ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ(Η) και σιωπάτε στα όσα συμβαίνουν στην ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ αξίζει να μελετήσετε τα Κείμενα του ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ που γράφτηκαν πριν από εκατόν είκοσι (120) Χρόνια και φωτίζουν δυναμικά την «εκρηκτική» ψυχή του ΕΛΛΗΝΑ όταν διάφοροι (σκόπιμα ή μη) επιδιώκουν να του αφαιρέσουν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της ΖΩΗΣ:

Ιδανικό τάχα είναι να θέλεις να γίνης βουλευτής ή πρωθυπουργός; Να κάνης χρήματα; Να πάρης πλούσια νύφη; Να κάνης παρλάτες; Να μην κάνης τίποτε; Να γράφης στίχους; Να φορής καλοκομμένα ρούχα; Να παίζης πιάνο; Να κορδώνεσαι σουλατσέρνοντας στις πλατείες; Να κοπροσκυλιάζης στα καφενεία; Να δείχνεσαι στα σαλόνια και να παπαρδελίζης γαλλικά; Ποιο εθνικό ιδανικό και ποια τάχα ιδεολογία τους μεταδίδουν οι δάσκαλοί τους; Προπάντων θα είναι γνήσιοι και ξάστεροι και καθάριοι, όχι παρδαλοί και μπογιατισμένοι και ψεύτικοι, εσωτερικοί και όχι εξωτερικοί, βαθιοί στη σκέψη και όχι ρηχοί, καλοστεκούμενοι και όχι παραπατώντας, παραδέρνοντας και ετοιμόρροποι, αυτόφωτοι και όχι ετερόφωτοι.

Σαν οι τελευταίοι αντιπρόσωποι μιας περασμένης εποχής και οι πρώτοι μιας ερχόμενης, θα είναι οι άνθρωποι οι καμωμένοι, οι μεστωμένοι, και που ωστόσο ολοένα γίνονται. Καλοριζωμένοι απάνω στα περασμένα, θα είναι φορτωμένοι από μελλούμενα και ώριμοι να τα δημιουργήσουν. Γνωρισμένοι με τα παλιά και σέβοντάς τα με φώτιση, θα έχουν τη θεία χάρη, να προβαίνουν στοχαστικά, μα και σταθερά στα καινούργια. Δε θα είναι μόνο σώμα, ούτε μόνο ψυχή, δε θα έχουν μόνο κεφάλι ούτε μόνο χέρια ή σκέλια, παρά θα είναι πλέριοι και ακέραιοι, και θα δείχνουν αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και δεν θα φοβούνται ούτε και την ακέφαλη και επιπόλαιη (αρκετές φορές) ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ.

Δεν ενδιαφέρει αν θα είναι στολισμένοι με τίτλους, με γαλόνια ή με γνωστά ονόματα, δεν ενδιαφέρει αν θα είναι πλούσιοι ή φτωχοί, ούτε αν θα ξέρουν πολλά ή λίγα γράμματα, μα πρέπει δίχως άλλο να είναι ευγενικοί στη σκέψη και στην πράξη. Μπορεί να ξέρουν πολλές γλώσσες ξένες ή και να μην ξέρουν παρά την ελληνική, μα η γλώσσα που θα ξέρουν, απαραίτητο να είναι η γλώσσα της ελληνικής ψυχής τους, της σύγχρονης. Και την ίδια γλώσσα θα την μιλούν και θα τη γράφουν. Μπορεί να έχουν γνωριστή με ξένες συνήθειες και φιλολογίες και πολιτισμούς ή να μην έχουν είδηση από δαύτες, εκείνο, όμως, που θα γνωρίζουν τέλεια θα είναι οι συνήθεις του τόπου τους, η φιλολογία και ο πολιτισμός, που μεταμόρφωσε τους ανθρώπους της πατρίδας τους και τους έπλασε τέτοιους, που σήμερα είναι. Και θα περηφανεύωνται γι’ αυτά, και αυτό ακόμα θα γίνη. Μπορεί να έχουν μελετημένες τις επιστήμες, είτε σε ξένα μέρη είτε στο σπίτι τους ή και να μην έχουν καμιά μάθηση συστηματική και από βιβλία – οι επιστήμες δεν δημιουργούν πολιτισμούς – αλλά δεν θα είναι άνθρωποι, αν δεν έχουν προσέξει και σπουδάσει βαθιά τον εαυτό τους. Και του εαυτού τους τις ρίζες ψάχνοντας θα τις βρουν μέσα στο έθνος τους.

Η πανώρια τούτη χώρα αίμα διψά και αποζητάει αμέτρητα παλληκάρια. Από το βορριά πάντα γενεές βαρβάρων θα πλακώνουν για να πνίξουν την ελληνική φύτρα. Έλληνες, η φύτρα σας σε γης ελληνική γεννιέται, ξεφυτρώνει, θεριεύει και φυτρώνει. Γενεές κλεφτών ας στέκονται παντοτεινά, σκοποί ακούραστοι, στα σύνορα τα βορεινά, για να φυλάγουν τα Ελληνικά, τα άγια χώματα…

«Η καινούργια θεωρία ή ιδεολογία, θα πρέπει να γίνη ομαδική για να αντικαταστήση πρώτα τις πατροπαράδοτες και έπειτα τις ατομικές θεωρίες και να σπρώξη τα άτομα σε κοινή ενέργεια για να πλάσουν κοινά και όχι ατομικά δημιουργήματα».

Τάδε έφη ο Παγκόσμιος Έλληνας ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. Να ελπίζουμε ότι από τους ΘΥΜΩΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ θα λάμψει η νέα ηγετική μορφή(ες) που θα φωτίσει τους νέους δρόμους της ΕΛΛΑΔΑΣ που είναι απαραίτητοι για το ΑΥΡΙΟ.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΤάΚη ΔΟΞΑΣ

Ιανουάριος 9 / Τρίτη / Αθήνα / 2024