Σκουπιδιάρες με μετρητές Ραδιενέργειας

170

Οι δήμοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδικούς μετρητές προκειμένου να ανιχνεύουν έγκαιρα τα ραδιενεργά απόβλητα, ώστε αυτά να μην καταλήγουν στα απορριμματοφόρα τους.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του απερχόμενου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, μετά την –για πολλοστή φορά- απαγόρευση εκφόρτωσης στον Σταθμό Μεταφόρτωσης της Νέας Κίου απορριμματοφόρων από τους δήμους Ναυπλιέων, Επιδαύρου και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Τα Ραδιενεργά απόβλητα ανιχνεύθηκαν στο φορτίο απορριμματοφόρου από τον Δήμο Ναυπλιέων, από την εταιρεία διαχείρισης -στον σταθμό μεταφόρτωσης Νέας Κίου ενώ στα απορριμματοφόρα των δήμων Επιδαύρου και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ανιχνεύτηκαν το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα από τα ειδικά συστήματα ανίχνευσης της μονάδας επεξεργασίας της Παλαιόχουνης.

Η διαχειρίστρια εταιρεία, δεν επέτρεψε να διατεθεί στις εγκαταστάσεις της το σύνολο των απορριμμάτων στα εν λόγω απορριμματοφόρα, καλώντας τους τρεις δήμους να φροντίσουν για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων, προσκομίζοντας στη συνέχεια και την σχετική βεβαίωση από την κατά νόμο αρμόδια εταιρεία συλλογής τέτοιου είδους αποβλήτων.

Για το θέμα ενημερώθηκαν ήδη και οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας και Κορινθίας.

Τα ραδιενεργά απόβλητα προκύπτουν, κυρίως, από τη απόθεση ακτινολογικών κέντρων και νοσοκομειακών υπολειμμάτων για τα οποία όμως δεν έχουν καθορισθεί τόποι και τρόποι συγκέντρωσης.