10 κορυφαίοι στο περιθώριο. Ένα πολιτικό κεφάλαιο που οι Δήμαρχοι Ναυπλίου και Επιδαύρου αποφεύγουν να αξιοποιήσουν

608

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ

Υπάρχει ένα φαινόμενο που είναι άξιο επισήμανσης. Οι νέοι δήμαρχοι επιδεικνύουν χαρακτηριστική απροθυμία στο να αξιοποιήσουν την εμπειρία και τις γνωριμίες των παλαιοτέρων, επ’ ωφελεία του Δήμου τους.

Σκοπός του σημερινού άρθρου (αποτελεί το πρώτο μέρος από δύο συνολικά που θα δημοσιευθούν) δεν είναι να διερευνήσει το γιατί αλλά να επαναφέρει το προσκήνιο ανθρώπους ειδικών προσόντων και ικανοτήτων που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στους δήμους τους και τους αδιαφιλονίκητους νέους δημάρχους.

Σήμερα, σας θυμίζω 10 εν ζωή Δημάρχους των Δήμων Ναυπλιέων και Επιδαύρου. Αύριο θα συνεχίσω με τους δήμους Άργους Μυκηνών και Ερμιονίδας.

Α! ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

  1. Ο Βασίλης Ρομποτής, εκ των πλέον διακεκριμένων δικηγόρων ανά την Ελλάδα, διετέλεσε –ως αιρετός- Δήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων, κάτι που αγνοουν όλοι σχεδόν οι νεώτεροι δημότες. Για την εποχή του και με τα μέσα που διέθετε ένας μικρός δήμος, όπως ήταν το Ναύπλιον, τότε, ο Βασίλης Ρομποτής καταγράφεται ως δημιουργικός και αποτελεσματικός δήμαρχος. Παραιτήθηκε πολύ γρήγορα και αφοσιώθηκε στη επιστήμη του. Υπήρξε υποστηρικτής της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας και παρά το γεγονός ότι έχει αποσυρθεί από τα αυτοδιοικητικά πολλές δεκαετίες, ο λόγος του εξακολουθεί να μετράει στην κοινωνία.
  2. Ο Γιώργος Τσούρνος, αποκαλείται από τους παλαιούς ως “ο Αναμορφωτής του Ναυπλίου”. Αυταρχικός αλλά αποtελεσματικός ως Δήμαrχος άλλαξε το Ανάπλι και το έφερε στο επίπεδο να διεκδικεί να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Υπήρξε στέλεχος και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Παραμένει με ιδέες και δυνατότητες υποβοήθησης του Δήμου Ναυπλιέων.
  3. Ο Κωνσταντίνος Χαραμής, διάδοχος του Γιώργου Τσούρνου. Επί εποχής του έγιναν έργα που άλλαξαν το κέντρο της πόλης. Ο ίδιος, λόγω ήπιου χαρακτήρα μπόρεσε να συσπειρώσει γύρω του ικανούς ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα που πρόσφεραν έργο στην πόλη. Ο ίδιος υπήρξε πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την ήττα του στις εκλογές από τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά αποσύρθηκε πλήρως από τα κοινά.
  4. Ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς, ήταν ο Δήμαρχος που δημιούργησε την πιο ζεστή σχέση με τους δημότες. Το Ναύπλιον του οφείλει σειρά εμβληματικών έργων, μεταξύ των οποίων η Χωροθέτηση της Τουριστικής μαρίνας. Η ατελέσφορη προσπάθειά του να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή τον απομάκρυνε από τα αυτοδιοικητικά και οι Ναυπλιώτες δεν του ξαναέδωσαν ποτέ πια την ποθητή τέταρτη εντολή. Υπήρξε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και παραμένει ενεργός στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, ως δημοτικός σύμβουλος.
  5. Ο Κώστας Νικολάου, υπήρξε Κοινοτάρχης και εν συνεχεία Δήμαρχος (ο τελευταίος Δήμαρχος) του Δήμου Νέας Τίρυνθας. Αναμόρφωσε τον δήμο του και από αμελητέο μικροχώρι τον έκανε υπόδειγμα μικρού δήμου. Έπαιξε σπουδαίο ρόλο στον αγώνα ανάδειξης των μειονεκτημάτων του νομοσχεδίου για τις υποχρεωτικές συνενώσεις αλλά δεν εισακούσθηκε από τον τότε υπουργό Λάμπρο Παπαδήμα. Υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με σημαντική δράση. Παραμένει ενεργός στην αυτοδιοίκηση με επιρροή ιδιαιτέρως μεγάλη στα όρια του τέως δήμου Τίρυνθας.

ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

  1. Ο Αλέξανδρος Τσιλογιάννης, παρέλαβε το Λυγουριό ως Κοινότητα, το διοίκησε ως Δήμαρχος και υπήρξε δήμαρχος και του Καποδιστριακού Δήμου. Οι δημαρχιακές του θητείες χαρακτηρίζονται από ένα πλήθος έργων υποδομών. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αργολίδας και της ΤΕΔΚ Πελοποννήσου. Υπήρξε πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και για ένα διάστημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Παραμένει ενεργός στα δημοτικά πράγματα και θεωρείται παράγων με ισχυρή επιρροή.
  2. Ο Κωνσταντίνος Γκάτζιος διετέλεσε δήμαρχος Ασκληπιείου επί δύο θητείες, με καλό αποτύπωμα. Προηγουμένως είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί τρεις ακόμη θητείες αποκτώντας πολύ μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία. Υπήρξε πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Παραμένει παράγων με ισχυρή επιρροή.
  3. Ο Δημήτρης Μαντάς, διετέλεσε Δήμαρχος Επιδαύρου για μία 4ετία με πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν θέλησε να συνεχίσει και επέστρεψε στα επαγγελματικά του καθήκοντα. Προηγουμένως είχε διατελέσει κατ’ επανάληψη Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης. Υπήρξε πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και διευθυντής λογιστηρίου της εταιρείας ΚΥΚΝΟΣ. Παραμένει κοινωνικά ενεργός αποτελώντας ένα τεράστιο κεφάλαιο γνώσεων και γνωριμιών.
  4. Ο Αλέξανδρος Λιμνιάτης υπήρξε κορυφαίος Συνδικαλιστής της Νέας Δημοκρατίας. Η δημαρχία του στην Αρχαία Επίδαυρο δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ένταση. Είναι άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική ανθρωπογεωγραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
  5. Ο Νικόλαος Γεώργας υπήρξε ένας πολύ καλός Δήμαρχος στην Αρχαία Επίδαυρο. Υπήρξε στέλεχος του Πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Σεμνός και δημιουργικός αποχώρησε έχοντας παντού μόνον φίλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες πολιτικές κινήσεις θα κάνει ο Δημήτρης Καμπόσος τα επόμενα χρόνια; ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ: Ποιοι είναι οι 10 τέως Δήμαρχοι των Δήμων Άργους Μυκηνών και Ερμιονίδας που παραμένουν ξεχασμένοι.