Η Ιστορία της ιδέας για το (δωρεάν) ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του ΠΥΡΓΟΥ

285

Του Γιώργη Τάκη Δόξα 

Πριν από τρία (3) χρόνια έστειλα (εθελοντικά) στον Δήμαρχο της Πόλης του Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο ένα (1) πλάνο Οργάνωσης / Εκτέλεσης ενός Σημαντικού Έργου Πολιτισμού και Ιστορίας. Ήταν μια τεκμηριωμένη πρόταση (Business and Marketing Plan) για την Οργάνωση του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ (1821-μέχρι Σήμερα)

Πάντοτε πίστευα ότι αν δεν Γνωρίζουμε και Τιμούμε το ΧΘΕΣ το οποιοδήποτε ΑΥΡΙΟ θα λειτουργεί μόνον για κατασκευή δρόμων, αλλαγή λαμπτήρων, συλλογή σκουπιδιών, Φεστιβάλ αοιδών, Μελέτες και Μελέτες και λέμε και λέμε κ.λπ. 

Δεν έχω ουδεμία πρόθεση να κρίνω την οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή για τα θετικά ή αρνητικά πρόσημα. Αυτό που οφείλω να τονίσω ότι ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΣ δεν είναι «Οι Άγιοι Τόποι» ή είναι η Πόλη που δεν «μας γλυτώνει ούτε η Μάνα Μας…». Αυτή είναι η περιφερόμενη εικόνα (ανά την Ελλάδα) για την γενέτειρα (και αγαπημένη) Πόλη μου. Το ΓΙΑΤΙ; Απλά αλλά σημαντικά: ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν ανιχνεύσαμε δεν μάθαμε και δεν τιμήσαμε την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ. 

Κανένας (μα κανένας) από την σημερινή (και πιθανώς την προηγούμενη) γενιά δεν γνωρίζει από την ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΙΟΙ(ΕΣ) έζησαν και διέπρεψαν Επιστημονικές / Εμπορικές / Πολιτικές / Καλλιτεχνικές / Βιομηχανικές Γεωργικές / Αθλητικές / Δημοσιογραφικές / Συνδικαλιστικές / Λογοτεχνικές  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Ενδεικτικά: ΠΑΣΧΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ Τάκης ΔΟΞΑΣ ΜΠΟΝΤΖΩΡΗΣ ΛΑΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΑΡΟΥΞΗΣ – ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ και εκατοντάδες σπουδαίοι Πυργιώτες / Πυργιώτισσες και Επιχειρήσεις. 

Η πρότασή μου στον κ. Δήμαρχο ήταν να οργανωθεί μια ΜΚΟ ή μια ΚΟΙΝΟΣΕΠ με 5μελές Διοικητικό (από κάθε χώρο της Πόλης), Πρόεδρο την κ. Αγγελική Ζάγκλαρη, χώρο λειτουργίας το Κτήριο της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, οργανωτική δόμηση σε πλήρη διαδραστική δομή η παρουσίαση της Ιστορίας και ελάχιστο εισιτήριο τρία (3) ευρώ με σκοπό την λειτουργία του Μουσείου και στήριξη. των ΠΑΙΔΙΩΝ ΑμεΑ. 

Για την επίτευξη του στόχου (εκτός της λειτουργικής οργάνωσης που ήταν του Δήμου της Πόλης) ήταν το κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος. Για να επιτευχθεί η ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ παρακάλεσα σημαντικό Πολιτικό παράγοντα να μεσολαβήσει στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα για την ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ και η απάντηση ήταν Θετική. Έγινε μια αισιόδοξη εκκίνηση, αλλά, ως πληροφορήθηκα (από τρίτους) ότι η ιδέα προχώρησε σε άλλες διαδικασίες με οικονομικό κόστος / προσφορά από τον Δήμο του Πύργου για την αγορά του κτηρίου της Τραπέζης της Ελλάδος. 

Σταμάτησα κάθε ανιδιοτελή ενέργειά μου γιατί αλλιώς ξεκίνησε και διαφορετικά προχώρησε (ή δεν το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ, με την επισήμανση ότι ΚΑΛΟ ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΟ αλλά ΚΑΛΛΙΣΤΟ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ. 

Εύχομαι και ελπίζω ότι ο νέος Δήμαρχος κ. ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ να περιφρουρήσει την Υστεροφημία του και να «χτίσει» ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ. 

Με καθαρές κουβέντες και πράξεις θα συνδράμω γιατί ΑΓΑΠΩ την Πόλη που με μεγάλωσε… 

ΓΙΩΡΓΗΣ Τάκη ΔΟΞΑΣ 

Δεκέμβριος 1, Παρασκευή, 2023 

ΓΙΩΡΓΗΣ Τάκη – ΔΟΞΑΣ  Στουρνάρη 497  Τ.Κ. 106 82 Αθήνα  6975.064.016 | 210.64.52.182  [email protected] 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ & ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ