Ένα Δημοτικό Συμβούλιο με 4 Δημάρχους

306

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, υπάρχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο με 4 Δημάρχους. Είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων. Στις τάξεις του θα έχει 4 αιρετούς Δημάρχους, νυν και πρώην, να συνδιαλέγονται για τα προβλήματα του Δήμου και των Δημοτών.

Ο από 1ης Ιανουαρίου Δήμαρχος, Δημήτρης Ορφανός -Δικηγόρος στο επάγγελμα-, θα κοιτά τους άλλους τρεις αφ’ υψηλού (λόγω διαμόρφωσης της αιθούσης συνεδριάσεων) και θα τους μιλάει όποτε θέλει, για όποιο θέμα θέλει και για όσο χρόνο θέλει. Οι άλλοι τρεις, ο Δημήτρης Κωστούρος (Γυμναστής), Παναγιώτης Αναγνωσταράς (Πολιτικός Μηχανικός) και Κώστας Νικολάου (Φοροτεχνικός), θα ζητάνε την άδεια του Προέδρου (θα είναι ο δικηγόρος Βαγγέλης Λαμπρόπουλος) και θα μιλάνε όταν τους επιτρέπεται και για όσο χρόνο προβλέπει ο κανονισμός (2 έως 3 λεπτά για κάθε θέμα που ζητάνε και τους δίδεται ο λόγος).

Δεδομένου ότι οι τρεις πρώην Δήμαρχοι έχουν εκλεγεί με αντιπολιτευτικούς συνδυασμούς ενδέχεται να παρακολουθήσουμε αξιόλογες δημόσιες συνεδριάσεις ή ανταλλαγές σκληρών εκφράσεων και κατηγοριών.

Ένας θεωρητικός λάτρης της Αυτοδιοίκησης θα υπέβαλε την ένστασή του σε όσα γράφω και θα έλεγε «Μεγάλοι άνθρωποι είναι, μορφωμένοι άνθρωποι είναι, για το καλό του Δήμου πάλεψαν και εκλέχθηκαν, θα βρεθεί κοινός τόπος για συνεννόηση». Ένας που παρακολουθεί τις ομιλίες Κασσελάκη θα απαντήσει «Ιδού η Ρόδος …Ιδού και το πήδημα», όπως είπε ο Στέφανος στην τελευταία του παρέμβαση στην Κεντρική Επιτροπή του πολυδιασπαστικού χάους.

Το γεγονός ότι αλλάζει η δημοτική αρχή και αναλαμβάνουν νεοεκλεγέντες αλλά άπειροι -πλην κεφάτοι- να διαχειριστούν τα προβλήματα του δήμου μπορεί να λειτουργήσει θετικά, αν επικρατήσουν αντιλήψεις διαλόγου και σύνθεσης. Αν όμως επικρατήσουν αντιλήψεις ρεβανσισμού και ιδεοληπτικές, τότε… οι κυνομαχίες θα αποτελούν τσικό μπροστά στα όσα θα συμβαίνουν.

Είναι πραγματική ευκαιρία η ύπαρξη 4 δημάρχων μέσα στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο. Θα πάρει πρωτοβουλίες ο Δημήτρης Ορφανός για ανεύρεση πεδίων συνεργασίας και μεταφοράς γνώσεων; Θα θελήσουν οι τρεις της αντιπολίτευσης να ανταποκριθούν σε τέτοιες πρωτοβουλίες (αν υπάρξουν και δεν έχουν παγιδευτική πρόθεση); Θα το αποδεχτούν τα στελέχη των δημοτικών παρατάξεων (κυβερνητικών και μη);

Ίδωμεν!

Όμως, καλόν θα ήταν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να θυμηθούμε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι πεδίο πλουτισμού ή πολιτικών συγκρούσεων. Να θυμηθούμε ότι Δήμος, κατά την αρχαία ερμηνεία, είναι οι άνθρωποι και όχι ο χώρος. Να θυμηθούμε ότι ο εχθρός δεν πρέπει να βρίσκεται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ότι καραδοκεί πάνοπλος στις τάξεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Κάθε κυβέρνησης που λόγω συστήματος εχθρεύεται ακόμα και την έννοια της αυτοδιοίκησης. Που βλέπει τους Δήμους σαν υπηρέτες άμισθους και ταγμένους για να υπηρετούν τα προσωπικά ή τα κομματικά συμφέροντά τους. Που χρησιμοποιεί τους Αιρετούς ως προσωπικούς κομματάρχες των βουλευτών.

ΑΝ όλα αυτά τα συνειδητοποιήσουμε …χαράς ευαγγέλια. Αν όχι, θα αυξηθεί η παρουσία των Δημοτών στις δημόσιες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, που θα έρχονται για να διασκεδάζουν με τις κοκορομαχίες και τις ανούσιες προσωπικές αντιπαραθέσεις που θα έχουν αντικαταστήσει την αναγκαία σύνθεση απόψεων με σκοπό την πρόοδο του Δήμου Ναυπλιέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε ποιους έστειλε μήνυμα ο Κώστας Μάκαρης; ΕΔΩ

ΑΥΡΙΟ: Η περίπτωση του Παναγιώτη Αναγνωσταρά