Σαμαράς, Μενδώνη, Πτωχός και Διδασκάλου έκοψαν την κορδέλα εγκαινίων στο Μπούρτζι

186

Τα συναισθήματα χαράς για τα επίσημα εγκαίνια του ιστορικού μνημείου της καστρονησίδας του Ναυπλίου, σκιάσθηκαν από την υποβάθμιση του Δημάρχου Ναυπλιέων από το όλο τελετουργικό. Ούτε το γεγονός ότι έχασε τις εκλογές (παραμένει πρώτος πολίτης του Δήμου Ναυπλιέων, μέχρι 31 Δεκεμβρίου), ούτε το γνωστό επεισόδιο με τις σακούλες απορριμμάτων, ούτε το γεγονός ότι το Μπούρτζι έχει παραχωρηθεί στην ΕΤΑΔ και μέσω αυτής στο ΤΑΙΠΕΔ, δικαιολογεί την υποβάθμιση.

Ο τ. Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στον οποίο έγινε η μέγιστη τιμή ανακήρυξης ως Επιτίμου Δημότη, όφειλε να παρεμποδίσει το συμβάν.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν οι επίσημοι, Αντώνης Σαμαράς, Λίνα Μενδώνη, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Διδασκάλου, υπό το βλέμμα του νεοεκλεγέντος Περιφεριάρχη Δημήτρη Πτωχού. Οι αιρετοί του Δήμου και του νομού υποχρεώθηκαν να στέκονται αμήχανοι σε δεύτερη γραμμή.

Οι Δημότες του Ναυπλίου τίμησαν την εκδήλωση εγκαινίων του Σαββάτου με μαζική προσέλευση, θυμίζοντας παλαιότερους καιρούς, όταν στο Μπούρτζι ο Δήμος διοργάνωνε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Ναυπλίου.

Οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς αναμορφωμένους χώρους όπου λειτουργεί ήδη πωλητήριο αντικειμένων για τους επισκέπτες και προβλέπεται να λειτουργήσει και καφε-εστιατόριο καθώς και χώρος εκθέσεων.

Η αντιπροσωπεία της παράταξης Όραμα Δημιουργίας, με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Δημήτρη Ορφανό.

Παρέστησαν, ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση, ο Δήμαρχος Επιδαύρου, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αντιπροσωπείες των παρατάξεων “Όραμα Δημιουργίας” και “Νέα Εποχή”, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και δεκάδες Ναυπλιείς.

Την θρησκευτική τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΝΗΣΙΔΑΣ

Το φρούριο Μπούρτζι είναι μέγιστης σπουδαιότητας μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελλαδικού χώρου.

Κατασκευάστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, στα τέλη του 15ου αιώνα, όταν ήταν προβλεπτής του Ναυπλίου ο Vittore Pasqualigo. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας ήταν γνωστό ως «φρούριο του βράχου» ή «της θάλασσας» . Αργότερα κατά την περίοδο της Επανάστασης χρησιμοποιήθηκαν οι ονομασίες “θαλασσόπυργος” ή “Καστέλι”.

H ονομασία “Μπούρτζι”, με την οποία είναι μέχρι σήμερα γνωστό, καθιερώθηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σκοπός της κατασκευής του ήταν η προστασία της εισόδου του λιμανιού της πόλης του Ναυπλίου.

Η αντιπροσωπεία της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Διακρίνονται ο Δημοτικός Σύμβουλος Ραφαήλ Μπαρού και η Έλενα Πανοβράκου

Το φρούριο εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια, στα οποία δέχτηκε αρκετές επισκευές. Από το 1833 έως του 1913 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του δήμιου, που πραγματοποιούσε τις εκτελέσεις με γκιλοτίνα στο Παλαμήδι.

Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε. Το φρούριο επαναλειτουργεί από τις 5 Αυγούστου 2023 και δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Μετά την τελετή των εγκαινίων θα λειτουργήσει ο εκθεσιακός χώρος με μία περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του μνημείου καθώς και το πωλητήριο του ΟΔΑΠ. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα λειτουργήσει και το αναψυκτήριο-εστιατόριο.

Με την δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, ο θαλασσόπυργος εκμισθώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 σε Ναυπλιώτη επιχειρηματία για τουριστική εκμετάλλευση και μετετράπη σε ένα τουριστικό κέντρο Α΄ Κατηγορίας στην Ελλάδα, με τη λειτουργία ξενοδοχείου 14 δωματίων και εστιατορίου.

Η αφανής πρωτεργάτης του έργου Άλκηστις Παπαδημητρίου

Λειτούργησε χωρίς διαλείμματα για 37 περίπου χρόνια μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960 και σταμάτησε καθώς δεν πληρούσε πλέον τις σύγχρονες προδιαγραφές για καταλύματα.

Αργότερα, με επιμέρους επεμβάσεις του ΕΟΤ στο μέσον της δεκαετίας του 1980 λειτούργησε ως εστιατόριο και αναψυκτήριο, έως το 1995 περίπου και στην συνέχεια παρέμεινε κλειστό.

Κατά το έτος 2010 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΤΑ ΑΕ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) και του ΥΠΠΟΤ (25η Ε.Β.Α.) για την αποκατάσταση και επανάχρηση του μνημείου.

Το έργο με προϋπολογισμό 2.784.899,54 €.

συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 & 2014-2020, και τον Δήμο Ναυπλιέων που επωμίσθηκε τις δαπάνες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.