Σε τι διαφέρουν οι θέσεις του Κων. Μάκαρη από τις θέσεις των Δ. Ορφανού και Κ. Καράπαυλου στον τομέα Πολιτισμός

408

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις θέσεις για τον τομέα Πολιτισμός στο πρόγραμμα των κ.κ. Ορφανού και Καράπαυλου ή διαφορετικά του συνασπισμού των Δημοτικών Παρατάξεων ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και ΑΝΑΠΛΙ ΕΜΠΡΟΣ, που διεκδικούν την διοίκηση του δήμου Ναυπλιέων για την 5ετία 2024-2029.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η πρώτη διαπίστωση που κάνω είναι ότι δόθηκαν σε ευρεία δημοσιότητα αμέσως μετά την δημοσίευση του προγράμματος στον τομέα Πολιτισμός, του κ. Μάκαρη, η παράταξη του οποίου ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, διεκδικεί επίσης να διοικήσει τον δήμο Ναυπλιέων την επόμενη 5ετία.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι υπάρχει σύμπτωση θέσεων στο 70% περίπου των όσων προτείνουν. Υπάρχει όμως μια κεφαλαιώδης διαφορά που φαίνεται αμέσως  σε όποιον γνωρίζει το Ναύπλιον και τους Ναυπλιείς.

Οι θέσεις της παράταξης που εκφράζει ο Κωνσταντίνος Μάκαρης διακρίνονται από τέσσερεις κατευθύνσεις.

– Εξωστρέφεια

– Αναγνώριση της συνεισφορά των Ιδιωτών

– Ανάδειξη του ρόλου των χωριών και

– Σύνδεση με τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη

Αντιθέτως, οι θέσεις που εκφράζουν οι κ.κ. Ορφανός και Καράπαυλος, διακρίνονται για

– Εσωστρέφεια

– Υφέρποντα κρατισμό

– Παραγνώριση του ρόλου των χωριών και

– Αποσύνδεση από τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη

Οι ψηφοφόροι, όσοι τουλάχιστον δεν ψηφίζουν με κριτήριο συγγένειας, συμφερόντων ή «Εμείς οι παλαιοί Ναυπλιώτες», καλόν είναι να μελετήσουν τα δύο προγράμματα στον Τομέα Πολιτισμού και να κρίνουν (όπως κρίνουν). Να προσέξουν όμως την οπτική με την οποία βλέπει η κάθε πλευρά την επέμβαση και το ζητούμενο αποτέλεσμα. Τι θεωρούν πιο χρήσιμο;

Την ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ (Μάκαρης) ή την ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ (Ορφανός -Καράπαυλος)

Την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ (Μάκαρης) ή τον ΥΦΕΡΠΟΝΤΑ ΚΡΑΤΙΣΜΟ (Ορφανός -Καράπαυλος).

Την ΑΝΑΔΕΙΞΗ του ρόλου των Χωριών (Μάκαρης) ή την ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΣΗ του ρόλου των Χωριών (Ορφανός -Καράπαυλος).

Και τέλος,

Την ΣΥΝΔΕΣΗ του Πολιτισμού με τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη (Μάκαρης) ή την ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ του Πολιτισμού με τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη (Ορφανός-Καράπαυλος).

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που θεωρώ αναγκαίο να το επισημάνω.

Και οι δύο παρατάξεις ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (Μάκαρης) και ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ-ΑΝΑΠΛΙ ΕΜΠΡΟΣ (Ορφανός-Καράπαυλος) προτείνουν την ένταξη των τριών κάστρων του Ναυπλίου (ιδιοκτησίας και διαχείρισης του Υπουργείου Πολιτισμού) στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό ενέχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Όμως, η παράταξη των κ.κ. Ορφανού –Καράπαυλου, προτείνει επί πλέον ΚΑΙ την ένταξη της Παλαιάς πόλης. Είναι μια ουσιώδης διαφορά διότι η Παλαιά Πόλη δεν αποτελεί ιδιοκτησία και διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΣΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ που θα εμποδίζουν την αναπτυξιακή λειτουργία και προσφορά της υπέρ του συνόλου του Δήμου και των Δημοτών.

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε. Κατανοώ την ανάγκη και την υποχρέωση αποδοκιμασίας μικρόψυχων συμπεριφορών και συστημικών φιλοδοξιών. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε μήπως με την ψήφο μας να επαναφέρουμε τον κρατισμό από την πίσω πόρτα με πρόσχημα τον Πολιτισμό.