Κορυφαίοι παράγοντες των συνδυασμών Κωστούρου και Ορφανού αποδέχονται τη μετατροπή του Τριανόν σε Τζαμί

961

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η αποκάλυψη που έκανε το arenanews.gr για ύπαρξη πρότασης του Κώστα Καράπαυλου «περί μετατροπής του ΤΡΙΑΝΟΝ σε τζαμί, εκ νέου», φέρνει στην επικαιρότητα μια δουλοπρεπή (κατά πολλούς) στάση της Δημοτικής Αρχής Κωστούρου.

Πολύδωρος Δάκογλου

Το ξεχασμένο ιστορικό

Η ανάγκη ανακαίνισης του ΤΡΙΑΝΟΝ και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής Κωστούρου στην πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης, οδήγησαν τον σημερινό υποψήφιο δήμαρχο Ναυπλίου να ζητήσει τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού αποδέχθηκε να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση υπό τον όρο αυτή να γίνει σύμφωνα με μελέτη που θα έκαναν οι υπηρεσίες του.

Η δημοτική αρχή Κωστούρου και οι χειροκροτητές σύμβουλοί της αποδέχτηκαν τον όρο και το θέμα πήρε τον δρόμο του.

Κάποια στιγμή, η σχετική μελέτη ήρθε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου και, μετά από εισήγηση Κωστούρου, έγινε αποδεκτή. Για την ιστορία να πούμε ότι η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί και κάποια στιγμή το έργο θα πραγματοποιηθεί.

Ίσως να μου πείτε πως «Μέχρις εδώ όλα καλά».

ΟΧΙ, θα σας πω! Η μελέτη, που ενέκριναν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δημήτρη Κωστούρου, οι ίδιοι που σήμερα ζητάνε να τους ψηφίσετε για να προασπίσουν τα συμφέροντα της πόλης που υπήρξε ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της μεταοθωμανικής Ελλάδος, προβλέπουν και επιβάλουν δύο όρους επαχθείς για το Δήμο Ναυπλιέων και τον Ελληνισμό. Όρους που κανένας Ναυπλιεύς και Έλλην δεν θα έπρεπε να έχει κάνει αποδεκτούς. Όρους υποτέλειας και εθνικής υπονόμευσης.

Η ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Αφού το ΤΡΙΑΝΟΝ ανακαινισθεί, σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη που προβλέπει αποξηλώσεις νεωτέρων κτισμάτων και επαναφορά στοιχείων που υπήρχαν την Οθωμανική περίοδο, η χρήση του χώρου ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Ο Δήμος Ναυπλιέων θα πρέπει, κάθε φορά που θα θέλει να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις του Μνημείου, να υποβάλλει αίτημα (εγκαίρως) για να λάβει άδεια, αναφέροντας και το αντικείμενο της χρήσης. Παραδείγματος χάριν «Συνέδριο για την αποκατάσταση της βιολογικής ισχύος των φύλων Άρρεν και Θήλυ στην οικογένεια Πατέρας  και Μητέρα, αντί για Γονέας 1 και Γονέας 2 που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι κατανοητό ότι υπό την σημερινή ή την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ένα τέτοιο συνέδριο θα λογοκρινόταν και θα απαγορευόταν η διεξαγωγή του στο ΤΡΙΑΝΟΝ του Υπουργείου Πολιτισμού. Πιθανολογώ, κάτι αντίστοιχο θα συνέβαινε και αν ένας θίασος επιθυμούσε να παρουσιάσει το “απαγορευμένο” έργο ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλέους που έχει χαρακτηρισθεί ως αντιστασιακό κατά του συστήματος.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ

Οι παλαιοί Δήμαρχοι του Ναυπλίου κ.κ. Γιώργος Τσούρνος, Κώστας Χαραμής και Παναγιώτης Αναγνωσταράς θυμούνται πολύ καλά πως, κάθε φορά που ένας Αρχηγός Στρατού της Τουρκίας ή ένας Υπουργός του Τουρκικού κράτους ερχόταν στην Αθήνα, με αίτημα της Τουρκικής Πρεσβείας τον έφερναν στο Ναύπλιον όπου και ζητούσε να επισκεφθεί το ΤΡΙΑΝΟΝ. Μόνιμο δε αίτημα των Τούρκων σε κάθε διαπραγμάτευση με την Ελληνική κυβέρνηση ήταν και είναι η αποκατάσταση του ΤΡΙΑΝΟΝ ως χώρου λατρείας δηλαδή ως Τζαμί.

Αυτό που αγνοούν (κακώς) ή κάνουν πως αγνοούν (κάκιστον) οι Ναυπλιείς είναι το γεγονός ότι η μελέτη αποκατάστασης που θα εφαρμοσθεί προβλέπει την επαναχάραξη και κατασκευή της βάσης του μεγάλου Μιναρέ στον οποίο ανέβαινε ο Μουεζίνης και προσκαλούσε τους Μουσουλμάνους να απλώσουν τα χαλάκια τους και να γονατίσουν για προσευχή. Και βέβαια, επειδή  η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η επαναχάραξη και κατασκευή της βάσης του μεγάλου μιναρέ θα σημάνει με μαθηματική ακρίβεια την ολοκλήρωση του Μιναρέ κάποια στιγμή στο μέλλον «δια λόγους ανεξιθρησκίας, τουρισμού και ανωτερότητας» όπως θα μας έλεγαν όλοι αυτοί που δεν έβγαλαν ούτε ένα ήχο διαμαρτυρίας όταν ο Ερντογκάν μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά (εκ νέου) σε Τζαμί.

ΕΠΙ-ΛΟΓΙΚΑ

Έχουμε λοιπόν δύο συνδυασμούς που διεκδικούν τη διοίκηση του Δήμου με την ψήφο των Ναυπλιέων, οι οποίοι αποκρύπτουν ότι «Στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν αποδεχτεί την χρήση του ΤΡΙΑΝΟΝ ως Τζαμί». Το συνασπισμό ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ με ΑΝΑΠΛΙ ΕΜΠΡΟΣ και τον προσωποπαγή συνδυασμό ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.

Τους αναφέρω μετά λόγου γνώσεως και με χαρά να δημοσιεύσω την όποια δεσμευτική δήλωσή τους ότι αναθεωρούν τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες σκέψεις και αποφάσεις αποδοχής της μετατροπής του ΤΡΙΑΝΟΝ σε Τζαμί και ότι αν οι Ναυπλιείς τους εκλέξουν θα εργασθούν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο».