Αποχωρήσεις από το ψηφοδέλτιο Ορφανού. Για ποιους λόγους φεύγουν Δυνατά ονόματα

6851
Δημήτρης Ορφανός, Ντίνα Καραγιάννη, Κώστας Καράπαυλος

γράφει ο Νικηφόρος Λυκίδης

Το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Ορφανού φάνηκε από καιρό πως δεν διαθέτει συνοχή και ενιαία οπτική των υποψηφίων του, εκτός από τη βασική επιθυμία ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ.

Στο “Όραμα Δημιουργίας”, έχουν δημιουργηθεί ομαδοποιήσεις με τα μέλη των ομάδων αυτών να συγκρούονται, τόσο σε επίπεδο ιδεολογίας (αριστεροί εναντίων δεξιών και Νεοδημοκράτες εναντίον ΠΑΣΟΚτζίδων), όσο και σε επίπεδο αντιλήψεων (Στελέχη από το “Ανάπλι εμπρός” εναντίον στελεχών του περιβάλλοντος Ορφανού) και βέβαια σε επίπεδο κυριαρχίας προσώπων (Ντίνα Καραγιάννη εναντίον Καράπαυλου, Τζαρίμα, κ.α.).

Οι διαμάχες, στις οποίες ο Δημήτρης Ορφανός προσπαθούσε και έπαιζε το ρόλο του γεφυροποιού, είχαν μέχρι πρότινος ως αποτέλεσμα 5 αποχωρίσεις σημαντικών υποψηφίων  και την απόρριψη των προτάσεων συμμετοχής από πολλούς και αξιόλογους Δημότες.

Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων (31 Αυγούστου 2023) δεν έγινε δυνατόν να κλείσει τον κύκλο των αντιθέσεων οι οποίες εκφράζονται πλέον και για το πρόσωπο του επικεφαλής του συνδυασμού, στον οποίο αποδίδουν αδυναμία να επιβάλλει τάξη και πειθαρχία στο συνδυασμό ενώ αιωρείται και η κατηγορία περί κρυφής συμφωνίας για συνδιοίκηση του Δήμου με παράδοση των τομέων Πολιτισμός, Αθλητισμός, Τουρισμός και Παλαιά Πόλης, σε ανθρώπους από το Ανάπλι Εμπρός, ανεξαρτήτως εκλογής τους.

Όπως έγινε γνωστό από αξιόπιστες πηγές, ανακάλεσε ήδη την υποψηφιότητά του ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Σμυρλής, για τον οποίο ο Δημήτρης Ορφανός είχε δηλώσει αναγγέλλοντας την συνεργασία τους ότι «Αποτελεί μεγάλη τιμή και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για μένα, η εμπιστοσύνη του Δημήτρη Σμυρλή τόσο προς το πρόσωπο μου όσο και προς όλο τον συνδυασμό», μια εμπιστοσύνη που προφανώς δεν υπάρχει πια.

Από τον κοινό συνδυασμό των ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και ΑΝΑΠΛΙ ΕΜΠΡΟΣ αποχώρησε και ο πολύ γνωστός επιχειρηματίας ακινήτων Κυριάκος Δεσύλλας δηλώνοντας μεταξύ άλλων «Ο προεκλογικός κατήφορος στο Ναύπλιο τελικά δεν έχει τελειωμό, αναφέρομαι σε αυτόν που πρώτο-ανέδειξε το θέμα αυτό για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους». Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή δημοσίευμα του Κώστα Καράπαυλου.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν την αποχώρηση του γνωστού στελέχους του ΙΚΑ (συνταξιούχου πλέον) Δημήτρη Διαλιάτση, για τον οποίο ο Δημ. Ορφανός είχε γράψει υποδεχόμενος την υποψηφιότητά του «ενισχύουμε το Όραμα Δημιουργίας με τους νέους υποψηφίους μας, με στόχο τη ριζική αλλαγή στο Δήμο Ναυπλιέων».

Λίγο πριν κλείσω το άρθρο, φίλος υποψήφιος από το Όραμα Δημιουργίας μου είπε στο τηλέφωνο «Χάνουμε και τον Δημήτρη Δικαίο, σκέφτομαι να τα παρατήσω και εγώ». Να θυμίσω ότι για τον Δικαίο ο ίδιος ο Ορφανός είχε δηλώσει πως «πρόκειται για έναν καταξιωμένο συμπολίτη μας, με έντονη κοινωνική δράση. Τον καλωσορίζω στην παράταξη μας, του εύχομαι καλή επιτυχία και τον ευχαριστώ από καρδιάς».

Είναι φανερό ότι, η ανακήρυξη των ψηφοδελτίων που θα γίνει την Κυριακή από το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, κρύβει εκπλήξεις και θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις ενώ συγχρόνως θα απελευθερώσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που θα οδηγηθούν προς άλλες παρατάξεις, αντίπαλες –πάντοτε- προς τον απερχόμενο δήμαρχο.