ΑΣ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΜΟΛΑ…

288
Χάρης Μιχαλακόπουλος

Του Χάρη Βασιλείου Μιχαλακόπουλου.

Μελετώντας με προσοχή και φροντίζοντας να ενημερωθώ για τις καινούργιες «κατεπείγουσες» αλλά και τακτικές συνεδριάσεις της ΟΙΚ.ΕΠ του Δήμου Πύργου έβγαλα μερικά συμπεράσματα ειδικά αλλά και γενικά και θέλω να τα μοιραστώ δημόσια με τους Δημότες, τους αιρετούς, τους υπαλλήλους του Δήμου αλλά και με τις ανώτερες αρχές (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ), καθώς ίσως με τις ελεγκτικές (ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ).

Α) Έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια και συνεχίζεται τώρα με μεγαλύτερη ένταση λόγω εκλογών, ότι η έννοια “κατεπείγον” έχει τελείως εκφυλιστεί από την Δημοτική αρχή Πύργου. Τα πάντα βαφτίζονται έτσι και με έναν μαγικό τρόπο τα πάντα εγκρίνονται από την αποκεντρωμένη διοίκηση (λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία ποιος ή ποια τα εγκρίνει, άλλωστε βοά ο τόπος).

Β) Συνεχείς κατατμήσεις έργων, συνεχείς μεταφορές κωδικών, συνεχόμενα «περίεργα» πράγματα… Έργα που ούτε έχουν ολοκληρωθεί, ούτε θα ολοκληρωθούν, ούτε καν θα ξεκινήσουν κατά 90%. Έργα που απλά λειτουργούν ως «χειροπέδες» κυρίως στους Προέδρους των Κοινοτήτων ενόψει εκλογών. Επίσης με μια ματιά στο πίνακα «απευθείας αναθέσεις» μπορεί να δει κάποιος ότι αυτές πλέον είναι ο κανόνας και όχι οι εξαιρέσεις αφού αποτελούν ποσοστό 70% των συμβασιοποιημένων έργων. (Η δικαιολογία έκτακτη ανάγκη δεν είναι πανάκεια για να δικαιολογήσει πλατείες-πεζοδρόμια κλπ… Ο νομοθέτης είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να θεωρεί «έκτακτη ανάγκη» να πέσει τσιμέντο ξεχωριστά σε κάθε σοκάκι χωριού σε φυσιολογικές συνθήκες. Η καλή διαχείριση και ο σεβασμός στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ομαδοποιήσεις ομοειδών έργων και διαγωνισμούς, εφόσον είμαστε σε ομαλές συνθήκες, που έτσι ακριβώς είμαστε).

Το παράδοξο δε είναι ότι γίνονται από έναν Δήμαρχο που προεκλογικά κατηγορούσε τους εργολάβους και κατηγορούσε ως μαυρογυαλούρους όσους ακολουθούν αυτή την τακτική των μικρών έργων προεκλογικά. Τώρα τι άλλαξε; Έγινε ο ίδιος μαυρογυαλούρος ή οφείλει μια συγνώμη σε όλους;

Γ) Το κεφάλαιο «πολιτική προστασία» είναι από μόνο του μια ξεχωριστή ιστορία που από το 2024 θα μας απασχολήσει σε όλα τα επίπεδα….

Προσλήψεις επί προσλήψεων με περίεργες μεθοδεύσεις -μνημόνια συνεργασίας με ακόμα πιο περίεργους τρόπους εκτέλεσης εργασιών-εφοδιασμός υλικών και σταθερού εξοπλισμού με ακόμα πιο πολύ περίεργο τρόπο, μίσθωση μηχανημάτων από συγκεκριμένους ιδιώτες τα οποία ούτε καν χρησιμοποιούνται (π.χ υδροφόρες με κόστος 100.000 ευρώ και για μήνες εκτός αντιπυρικής περιόδου) και άλλα πολλά.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά λεπτομερώς θα δοθούν σε ανώτερες αρχές. Όχι γιατί είμαι εκδικητικός. Αλλά γιατί ΔΕΝ γίνεται να ΒΙΑΖΕΤΑΙ η λογική μας, να ΠΑΡΑ-ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ οι κανόνες λειτουργίας διαχείρισης του Δημόσιου χρήματος, να αναζητούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου (μετά μάλιστα από παραλαβή πολλών εκατομμύριων σε ρευστό) και μερικοί να μας κουνάνε το δάχτυλο.