Χατζηαναστασίου, Κουρτέλη και Δάκογλου συζητούν για την Εθνεγερσία του 1821 στην εκπομπή “επι-κρίσεις”  του Περιφερειακού καναλιού Best tv

113
Χατζηαναστασίου, Κουρτέλη και Δάκογλου

Είναι μια εκπομπή που αξίζει να τη δούμε και να την αναμεταδώσουμε.

Τα συνδυάζει όλα! Ιστορία-Επικαιρότητα (αναφέρεται στην 25η Μαρτίου). Άποψη (μιλάει ένας έγκυρος Ιστορικός). Διάλογο (οι παρεμβάσεις των δημοσιογράφων είναι εύστοχες και επέτρεψαν στον προσκεκλημένο να αναπτύξει τα ιστορικά δεδομένα.

Ο Τάσος Χατζηαναστασίου, διδάκτωρ Ιστορίας, μίλησε για τα αίτια της Εθνεγερσίας, χαρακτηρίζοντάς την ως Εθνικοαπελευθερωτική, καταρρίπτοντας τη μαρξιστική άποψη για Ταξική Επανάσταση την οποία χαρακτήρισε ως ξεπερασμένη. Τόνισε ότι συμμετείχε στην Εθνεγερσία ο Ελληνισμός από την Κύπρο, τη Βόρεια Ήπειρο, τη Μικρά Ασία, τις παραδουνάβιες περιοχές, την Κρήτη, τη Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα κ.α.. Παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ναυμαχία του Ναυαρίνου ήταν μεν μια πολύ σημαντική στιγμή αλλά δεν σήμανε το τέλος του αγώνα, ο οποίος συνεχίσθηκε με αμείωτη ένταση για ένα χρόνο ακόμη.

Ο εκ Κύπρου καταγόμενος ιστορικός, αναφέρθηκε στον αγώνα της Πελοποννήσου και των Πελοποννησίων και ειδικότερα για την Αργολίδα (όπου παρεμβαίνοντας ο Πολύδωρος Δάκογλου ανέφερε τα ονόματα των Αναγνωσταρά και Κολιόπουλου).  Επεσήμανε την μακρά διάρκεια του αγώνος (περίπου 8 χρόνια), αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο των γυναικών και επέμεινε στην ανάγκη να περνάμε στη νέα γενεά το μήνυμα που έδωσαν οι αγωνιστές του 1821 και πριν από αυτούς όλοι οι ανυπότακτοι Έλληνες με τις δεκάδες προσπάθειες αποτίναξης του Οθωμανικού ζυγού.

Ολόκληρη την εκπομπή, η ο οποία μεταδόθηκε από το Περιφερειακό κανάλι Best tv, μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω του συνδέσμου

https://protagonistes.tv/syzitisi-gia-tin-ethnegersia-tou-1821/

Στην εκπομπή, με τίτλο “επι-κρίσεις”, που μεταδίδεται από το Περιφερειακό κανάλι Best tv κάθε Παρασκευή στις 22.10, συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Κουρτέλη και Πολύδωρος Δάκογλου οι οποίοι συζητούν με διαφορετικό προσκεκλημένο κάθε φορά, θέματα Πολιτικής, Οικονομίας, Κοινωνίας, Ελληνισμού, Επικαιρότητας κ.α.