Ο Παν. Νίκας βάφτισε τις σήραγγες του Μορέα με ονόματα ηρώων της Εθνεγερσίας. Η σήραγγα του Αρτεμισίου θα ονομασθεί “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”

157
Η σήραγγα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ενώνει την Αργολίδα με την Αρκαδία.

Οι έξι σήραγγες στον αυτοκινητόδρομο που ξεκινά από την Κόρινθο και μέσω Τρίπολης φτάνει σε Σπάρτη και Καλαμάτα θα λάβουν τις ονομασίες Ηρώων της Εθνεγερσίας.
Η Σήραγγα Στέρνας θα ονομαστεί “Ιωάννης Καποδίστριας”
Η Σήραγγα Νεοχωρίου
θα ονομαστεί “Φιλελλήνων”
Η Σήραγγα Αρτεμισίου
θα ονομαστεί “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”
Η Σήραγγα Καλογερικού
θα ονομαστεί “Πατριάρχου Γρηγορίου Ε`”
Η Σήραγγα Ραψομάτη
θα ονομαστεί “Νικηταράς”
Η Σήραγγα στα Τσουκαλέικα θα ονομαστεί “Παπαφλέσσας”

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ

Ο Παναγιώτης Νίκας μιλά στον χώρο όπου συνήλθε η Πρώτη Εθνοσυνέλευση, εν μέσω του εθνοαπελευθερωτικού αγώνος από τους Τούρκους.

Η αρχή για την ονοματοδοσία των σηράγγων έγινε με επιστολή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ, στην οποία πρότεινε να ονομαστούν οι σήραγγες στην περιοχή του Αρτεμισίου και Ραψομάτη σε «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και «Νικηταράς», αντίστοιχα.
Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ έκρινε θετικά το αίτημα και επιπλέον θεώρησε σκόπιμη την ονοματοδοσία όλων των σηράγγων του αυτοκινητόδρομου Μορέα.
Τα ονόματα που επελέγησαν έχουν να κάνουν με την περίοδο της Εθνεγερσίας, το φυτίλι της οποία άναψε στην κεντρική Πελοποννήσου.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, “κρίνεται σκόπιµη η ονοµατοδοσία των λοιπών σηράγγων του τµήµατος Κορίνθος -Τρίπολη Καλαµάτα του Αυτοκινητοδρόµου Κόρινθος –Τρίπολη –Καλαµάτα και κλάδος Λεύκτρο –Σπάρτη µε ονόµατα που αποτελούν υπόµνηση σηµαντικών θέσεων, προσώπων ή θεµάτων προβολής της ευρύτερης περιοχής”.
Η θετική έκβαση της πρότασης Νίκα για την ονοματοδοσία των σηράγγων με τις ιστορικές προσωπικότητες της Εθνεγερσίας, είχε γίνει γνωστή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κατά την συνάντηση που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη.
Στη συνάντηση που είχε ως θέμα τα έργα της παράκαμψης των Λαγκαδίων και το οδικό έργο Σπάρτη –Γύθειο, ο υφυπουργός  ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την προς υπογραφή απόφαση σχετικά με την ονοματοδοσία των σηράγγων του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.