Ο Κωστούρος, ο Νίκας, ο Γκουλιώνης και ο Κολοκοτρώνης

391

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Έχουμε τη φυλακή του. Έχουμε το εκκλησάκι του. Έχουμε τα ερείπια της ταπεινής του κατοικίας. Έχουμε και το έφιππο άγαλμά του, που άλλοι έστησαν. Δεν έχουμε όμως κανένα σημείο δημόσιας αναγνώρισης που να φέρει τιμητικά το όνομά του.

Ο λόγος για την πόλη του Ναυπλίου και τον αρχιστράτηγο του αγώνος που αποτίναξε την Οθωμανική σκλαβιά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η εγκαταλελειμμένη πλατεία όπου φιλοξενείται το άγαλμά του, παραμένει ανώνυμη (σύμφωνα με μαρτυρία του Θέμου Γκουλιώνη που δημοσιοποίησε σχετική συζήτηση με τον τ. Δήμαρχο Παναγιώτη Αναγνωσταρά). Δρόμος με το όνομά του δεν υπάρχει στο Ναύπλιο. Και όταν επιχειρήθηκε να ονομασθεί -όπως ταιριάζει- το τμήμα από τα δικαστήρια μέχρι την 11η, η γραφειοκρατία το απέρριψε με αιτιολογικό ότι «δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος».

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η δημοτική αρχή, που μετράει δέκα χρόνια διαχείρισης των κοινών της πόλης, δεν είχε ως προτεραιότητά της αυτή την απόδοση τιμής. Ως εκ τούτου, όταν κάποιοι αμειβόμενοι υπάλληλοι αρνήθηκαν αυτό που επιθυμούσε το σύνολο των δημοτών του Ναυπλίου, ο Δήμος λούφαξε. Αποδέχθηκε την άποψη ότι «δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος» ονομασίας της οδού με το όνομα του αρχιστρατήγου του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων. Δέχτηκε όμως να ανευρεθεί και να κατασκευαστεί η βάση του μιναρέ που υπήρχε κάποτε στο “Τριανόν” της πλατείας Συντάγματος.

Την ντροπή που αισθάνεται κάθε Έλληνας από την αδιαφορία για την απόδοση τιμής στον “Θοδωρή” των Επαναστατών του 1821,  έρχεται να απαλύνει η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για ονομασία της σήραγγας του Αρτεμισίου σε ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ. Μια πρωτοβουλία που έλαβε από τον πρώτο χρόνο της θητείας του και που έφερε εις πέρας υπερνικώντας τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, χωρίς να λιποψυχήσει στην πρώτη άρνηση.

Να ελπίζουμε ότι, μετά από αυτό, και με παράδειγμα την προσπάθεια του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο Δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος, θα επαναφέρει το αίτημα των δημοτών του πιέζοντας επαρκώς και ποικιλοτρόπως για την αποδοχή του;