ΑΝΑΠΛΙ ΕΜΠΡΟΣ: «Το Πάρκο Κολοκοτρώνη σώθηκε από την νεοβαρβαρότητα»

152
Η δημόσια διαβούλευση για την τύχη του Πάρκου Κολοκοτρώνη είχε προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Διακρίνομται οι Δημ. Κωστούρος, Χρ. Γραμματικόπουλος και Παν. Αναγνωσταράς

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης “ΑΝΑΠΛΙ ΕΜΠΡΟΣ”, για τις εξελίξεις σχετικά με την αναμόρφωση του Πάρκου Κολοκοτρώνη, “δεν χαρίζεται” στη δημοτική αρχή Ναυπλίου. Επισημαίνει την εγωιστική και εσφαλμένη προσπάθεια που είχε επιχειρηθεί κατ’ επανάληψη, χωρίς (η δημοτική αρχή) να σέβεται την ιστορικότητα και την φυσιογνωμία του πάρκου, ούτε τις συνεχείς απορρίψεις των κατατιθέμενων μελετών από τις αρμόδιες αρχές.

Όπως τονίζουν «…με την συμπαράσταση σχεδόν όλης της Ναυπλιακής κοινωνίας αποτρέψαμε το έγκλημα στην πόλη. Κινητοποιήσεις, προσφυγές, ανακοινώσεις, αναρτήσεις και τελικά η μεγάλη δικαίωσή μας να κηρυχθεί με δικιά μας αίτηση και με δικό μας πλήρη φάκελο που υποβάλλαμε το Πάρκο ως μνημείο της νεότερης ιστορίας της χώρας!!! Η κοινωνία συμπαραστάθηκε και αυτό μας έδωσε την μεγάλη δύναμη για τον επίπονο και μακρόχρονο αγώνα».

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Ανάπλι εμπρός” έγινε με αφορμή την ομόφωνη έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο της τέταρτης κατά σειρά υποβαλλόμενης μελέτης η οποία, όπως τονίζεται, «σέβεται το μνημείο και την αρχιτεκτονική του. Αναζωογονεί το πάρκο και το κάνει πολύχρωμο με ευωδιαστές οσμές ανθέων. Που το φωτίζει διακριτικά. Ό,τι δηλαδή ζητούσαμε από την αρχή και τότε μας αποκαλούσαν “ψεκασμένους”».

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε «ξεροκεφαλιά» και «κρυψίνια» της δημοτικής αρχής που στοίχισε την καθυστέρηση του έργου και την παρά λίγο απώλεια της χρηματοδότησής του.

Τέλος προτείνει, «την δημόσια παρουσίαση των σχεδίων του μέγιστου Έλληνα αρχιτέκτονα (και συντοπίτη μας για κάποια χρόνια) Δημήτρη Πικιώνη για το Πάρκο Κολοκοτρώνη και για την ευρύτερη περιοχή».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Πάρκο Κολοκοτρώνη και ένα ευτυχές τέλος των αγώνων μας

Μια εξαιρετικά σπουδαία ημέρα η χθεσινή για την πόλη μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, το ΜΝΗΜΕΙΟ της νεότερης ιστορίας του Ναυπλίου. Το Πάρκο Κολοκοτρώνη σώθηκε από την νεοβαρβαρότητα.

Τα αδιανόητα για τις θύμησές μας σχέδια της δημοτικής αρχής για την αλλαγή του αρχιτεκτονικού σχεδίου του Πάρκου, για να πέσουν τσιμέντα, για να μειωθεί η έκτασή του, για την κατασκευή κερκίδων έλαβαν οριστικά τέλος.

Και να μην υπήρχε η δημοτική παράταξη “Ανάπλι εμπρός!” θα έπρεπε να είχε εφευρεθεί. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι εμείς με την συμπαράσταση σχεδόν όλης της Ναυπλιακής κοινωνίας αποτρέψαμε το έγκλημα στην πόλη. Κινητοποιήσεις, προσφυγές, ανακοινώσεις, αναρτήσεις και τελικά η μεγάλη δικαίωσή μας να κηρυχθεί με δικιά μας αίτηση και με δικό μας πλήρη φάκελο που υποβάλλαμε το Πάρκο ως μνημείο της νεότερης ιστορίας της χώρας!!! Η κοινωνία συμπαραστάθηκε και αυτό μας έδωσε την μεγάλη δύναμη για τον επίπονο και μακρόχρονο αγώνα. Γνωρίζουμε άριστα ποιες δυνάμεις και ποιοι πολίτες ήσαν ενεργοί δίπλα μας και βοήθησαν ουσιαστικά. Τους ευχαριστούμε. Η πόλη πρέπει να τους ευχαριστεί.

Ιστορική φωτογραφία από τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821

Χθες στο Τοπικό Συμβούλιο εγκρίναμε ομόφωνα την τέταρτη μελέτη, που σέβεται το μνημείο και την αρχιτεκτονική του. Αναζωογονεί το πάρκο και το κάνει πολύχρωμο με ευωδιαστές οσμές ανθέων. Που το φωτίζει διακριτικά. Ο,τι δηλαδή ζητούσαμε από την αρχή και τότε μας αποκαλούσαν “ψεκασμένους”  Όμως τελικά αναγκάσθηκαν να  ακολουθήσουν αυτό για το οποίο οι “ψεκασμένοι” αγωνιζόντουσαν  Είμαστε πανευτυχείς διότι δικαιωθήκαμε. Έστω και αν η αναγέννηση του Πάρκου καθυστέρησε επί τριετία. Και αποκαλύπτουμε ότι ενεργοί πολίτες που είχαν έντονα αντιταχθεί στις προηγούμενες μελέτες ήσαν αυτοί που βοήθησαν για την διενέργεια της τελευταίας ορθής μελέτης. Ίσως η δημοτική αρχή να μην το γνωρίζει αλλά τα ντοκουμέντα υπάρχουν!!! Εμείς συμπαραστάτες σε κάθε σωστό και αντίθετοι σε κάθε έγκλημα

Η μελέτη αυτή δεν θα ερχόταν προς ψήφιση εάν είχε προχωρήσει οποιαδήποτε από τις προηγούμενες τρεις μελέτες. Και οι τοπικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ουδόλως δημόσια αντέδρασαν στις τρεις προηγούμενες μελέτες και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που υπερψήφισαν τις μελέτες αυτές δεν θα είχαν την δυνατότητα να λάβουν σήμερα την ορθή απόφαση. Πως νιώθουν άραγε;

Και αυτή την φορά όλα σχεδόν γίνονται με την σωστή σειρά. Εγκρίσεις από τις υπηρεσίες, από το Τοπικό Συμβούλιο, από την Επιτροπή Ποιότητα ζωής και στο τέλος από το Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Αυτά λέγαμε και στις προσφυγές μας από την πρώτη στιγμή. Αλλά η ξεροκεφαλιά δεν είχε όρια. Επιτέλους με το ζόρι αποδέχθηκαν την νόμιμη οδό. Η μόνη μας ένσταση είναι στο ότι τα σχέδια αυτά που είχαν προωθηθεί για έγκριση μας τα κρατούσαν εφτασφράγιστο μυστικό και δεν μας τα έδιναν παρά την επίσημη έγγραφη αίτηση που είχαμε υποβάλει. (Η κρυψίνοια μέχρι το τέλος!!)

Ελπίζουμε και στην χρηματοδότηση του έργου για την αναζωογόνηση του μνημείου, όπως όλη η κοινωνία το επιθυμεί.

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι εμείς είμαστε για το αύριο της πόλης που όμως σέβεται το παρελθόν μας. Ότι δεν είμαστε οι αρνητές, όπως θέλουν να μας εμφανίσουν. Άλλοι είναι οι αρνητές σε κάθε τι που προτείνει η αντιπολίτευση.

Ελπίζουμε ότι, με την ολοκλήρωση των έργων, θα γίνει επί τόπου και μια δημόσια παρουσίαση των σχεδίων του μέγιστου Έλληνα αρχιτέκτονα (και συντοπίτη μας για κάποια χρόνια) Δημήτρη Πικιώνη για το Πάρκο Κολοκοτρώνη και για την ευρύτερη περιοχή που το “Ανάπλι εμπρός!” με τις ενέργειές του ανακάλυψε. Ούτε για τα σχέδια αυτά έχουν ενδιαφερθεί έστω και στο ελάχιστο

Ανάπλι εμπρός!»