Ο δημοσιογράφος της Bild ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό:
“(Όμως) υπήρξε μια ξεκάθαρη προσφορά του γερμανού υπουργού εσωτερικών Χορστ Σέιχοφερ. Δήλωσε ότι η Γερμανία θα πληρώσει, αν η Ελλάδα δεχτεί πρόσφυγες (σ.σ. οι οποίοι θα επιστραφούν από τη Γερμανία επειδή προήλθαν από την Ελλάδα)”,
Ο κος Μητσοτάκης απάντησε:
“Εάν η Γερμανία μπορεί να φτιάξει σπίτια γι αυτούς τους πρόσφυγες, μπορούμε να συζητήσουμε γι αυτή την προσφορά. Αλλά δεν μπορώ να προσφέρω στους πρόσφυγες κάτι που δεν μπορώ να προσφέρω στους πολίτες της Ελλάδας. Αυτό το λέω ξεκάθαρα, επειδή έχουμε περιορισμένο αριθμό κοινωνικών κατοικιών στην Ελλάδα.” (*)
Αυτή την απάντηση κάποιοι προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως “διπλωματική απόρριψη” της γερμανικής προσφοράς και κάποιοι άλλοι ως αποδοχή. Αυτά συμβαίνουν όταν κάποιος δεν έχει ξεκάθαρη θέση. Πώς να έχει ξεκάθαρη διατύπωση;
Η απάντηση της “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ”, αν ήμασταν στη θέση του Πρωθυπουργού, θα ήταν η εξής:
“Εφόσον η Γερμανία θέλει να στείλει τους ανθρώπους αυτούς πίσω στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι επιβεβαιώνει το ότι δεν δικαιούνται άσυλο. Σαφώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευθύνεται για το ότι οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν παράνομα και κατέληξαν στη Γερμανία, όμως συνέβαλε σ΄ αυτό και η στάση της Γερμανίας εκείνη την εποχή, η οποία διαφήμιζε προς τους παρανόμως εισελθόντες ότι ήταν ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία κι ότι τους περίμεναν πλούσιες παροχές, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο νέες ροές παράνομων αφίξεων.
Τώρα η Δυτική Ευρώπη και η Γερμανία αντιλαμβάνονται πως η ενσωμάτωση αυτών των πληθυσμών είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο φανταζόντουσαν. Εμείς θεωρούμε πως η άκριτη αποδοχή αιτημάτων ασύλου ανθρώπων που δεν θέλουν να ενταχθούν στον δυτικό πολιτισμό υπονομεύει τις ανθρωπιστικές κατακτήσεις της Ευρώπης και τον πολιτισμό της ανεκτικότητας που με κόπο δημιουργήσαμε.
Το οξύμωρο είναι ότι στο όνομα της ανεκτικότητας δεχόμαστε πληθυσμούς που την εχθρεύονται. Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί ότι όσοι μπήκαν στην Ευρώπη παράνομα και δεν προέρχονται από όμορες εμπόλεμες χώρες δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να απελαθούν από όποια χώρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή.
Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτισμικής ασυμβατότητας. Θα μπορούσαμε να συμπράξουμε με τη Γερμανία, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους”.