Στο Ναύπλιο ακούσθηκαν θρήνοι της Αλώσεως από Θράκη, Μακεδονία, Μικρά Ασία, Κύπρο, Κρήτη, Πελοπόννησο κ.α.

77

Μια ξεχωριστή (λόγω εποχής) μουσική εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο το Σάββατο 29 Μαΐου, στην επέτειο των 568 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων και τον  Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., περιλάμβανε βυζαντινούς Θεομητορικούς ύμνους, θρήνους της Αλώσεως από διάφορες περιοχές του ελληνισμού (Θράκη, Μακεδονία, Μικρά Ασία, Κύπρο, Κρήτη, Πελοπόννησο, κ.α.), παραδοσιακά τραγούδια Κωνσταντινουπόλεως και Προποντίδος, καθώς και νεότερα έντεχνα και λαϊκά, αναφερόμενα στο γεγονός της Αλώσεως, για την Πόλη, το Βόσπορο και την Αγιά Σοφιά.

Στην εκδήλωση συμμετείχε το μουσικό σχήμα «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα και το τμήμα παραδοσιακής μουσικής του εν Αργολίδι Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 100 Δημότες και επισκέπτες, καθώς και ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος και Πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων ΔΕΥΑΝ Γιώργος Καχριμάνης, ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη, Τουρισμού Νάντια Αναστασίου) και Συλλόγου ο Ναύπλιος Κων. Κολόκας.