1η Απριλίου: Η ημέρα του Ελληνισμού

244
Διακρίνονται, ο Ελλήσποντος, η Δωδεκάνησος και η Κύπρος.

Είναι σημαδιακή η ημερομηνία για την πορεία του Ελληνισμού. Διαβάστε και θα καταλάβετε το μεγαλείο, την φθίνουσα πορεία και τους υπαιτίους.

1η Απριλίου 1955: Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) ξεκινά τον ένοπλο αγώνα εναντίον της αγγλικής κυριαρχίας, με σκοπό (σύμφωνα με τον όρκο των πρωτεργατών της) την Ένωση με την Ελλάδα. Ήταν η τελευταία φορά που ένα τμήμα του αλύτρωτου Ελληνισμού προσπάθησε μέσω ένοπλου αγώνα να ανακτήσει την ελευθερία του και να ενωθεί με το υπάρχον ελληνικό κράτος. Ο αγώνας “προδόθηκε εκ των έσω”. Στην Κύπρο αναγνωρίσθηκε ένα νόθο καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας με ταυτόχρονη απαγόρευση της Ένωσης με την Ελλάδα.

1η Απριλίου 1947: Η ελληνική σημαία υψώνεται στο Διοικητήριο της Ρόδου, μετά την ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Η ένωση της Δωδεκανήσου ήρθε σαν επακόλουθο της στάσης της Ελλάδος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. (Οι συμμαχικές υποσχέσεις για ένωση της Κύπρου και της Β. Ηπείρου δεν τηρήθηκαν). Ήταν η τελευταία φορά όπου κάποιο αλύτρωτο τμήμα του Ελληνισμού ενώθηκε με το κράτος της Ελλάδος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με συνεχείς πολέμους από το 1821 μέχρι το 1922..

1η Απριλίου 34 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο και ξεκινά την πορεία προς τις Ινδίες. Ο Ελληνισμός σε μια θαυμαστή συνεύρεση τιμωρίας (των επιβουλέων του) και προσφοράς (αξιακού συστήματος) προς τον τότε γνωστό κόσμο, δείχνει το μεγαλείο και τις δυνατότητές του..

Π.Ι.Δ.