ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΚΥΛΑΣ: Ο ΑΡΓΕΙΤΗΣ Αξιωματικός και ποιητής που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς

342

Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας 

ΝΑΥΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλόπουλος

1/4/ 1942…

ΗΛΙΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

“Το καΐκι «Αγία Παρασκευή» από τα Νέα Ψαρά Εύβοια με καπετάνιο τον Δ. Γιαγκουδάκη είχε πραγματοποιήσει 17 πετυχημένες αποστολές διαφυγής στη Μέση Ανατολή, η τελευταία όμως που επιχειρήθηκε την 1/4/1942 ήταν και η μοιραία, καθώς το σκάφος εντοπίστηκε από τους Γερμανούς στις Φλέβες, με αποτέλεσμα την σύλληψη του επισμηναγού Μιχαήλ Ακύλα (πρώην αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, τάξη αποφοίτησης Σ.Ν.Δ. 1919, μεταταγέντος στην Πολεμική Αεροπορία και πολλά υποσχόμενου λογοτέχνη και ποιητή της γενιάς του ‘30) και των υποπλοιάρχων του Λιμενικού Σώματος Γ. Κωτούλα και Η. Καζάκου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

Στις 7/6/1942 οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα οι Ακύλας, Κωτούλας, Καζάκος, Γιαγκουδάκης, οι φοιτητές Ε. Κιοσσές, Ν. Μοσχόπουλος και Γ. Αναγνωστόπουλος και ο ναύτης Π. Θυμαράς.  Ήταν οι πρώτοι όμηροι που εκτελέστηκαν από τις γερμανικές αρχές Κατοχής  στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ο Ακύλας αντίκρισε υπερήφανα το απόσπασμα, τραγουδώντας με τους υπόλοιπους αξιωματικούς τον Εθνικό Ύμνο και αναφωνώντας προ του τέλους «Ζήτω η Ελλάς»

Ακύλας, Μιχάλης (1900, Άργος Αργολίδας – 1942, Αθήνα)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΚΥΛΑΣ

Ο Μιχαήλ Ακύλας γεννήθηκε στα 1900 στο Άργος της Αργολίδος. Υπήρξε αξιωματικός τού Ναυτικού και μεταγενέστερα τής Αεροπορίας. Ο πόλεμος τού 1940 τον βρήκε επισμηναγό. Στα 1942 αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς, για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στις 7 Ιουλίου 1942, εκτελέστηκε μαζί με άλλους εφτά αξιωματικούς. Στα 1934 εξέδωσε το διήγημα: «Οι τελευταίες ημέρες τού Ιούδα» και στα 1935, την ποιητική συλλογή: «Ποιήματα». Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στη ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ