Μητσοτάκης-ΠΥΡΚΑΛ: Ποιο είναι το τυρί και ποια η φάκα;

498

Σε μια διαφημισμένη εκδήλωση στον Υμηττό, ο Πρωθυπουργός με ακροατές τουλάχιστον 15 υπουργούς, το Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού Τάσο Μπινίσκο και άλλους επίσημους μίλησε για τη μετατροπή του υφιστάμενου χώρου. Μίλησε για «οικονομία» από τις μεταφορές υπηρεσιών του Δημοσίου, μίλησε για «πνεύμονα πρασίνου» και άλλες τέτοιες «ομορφιές» και «πιασάρικες» κουβέντες. Πουθενά στο λόγο του δεν υπήρχε μια κουβέντα για τυχών υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, με τη παύση της εναπομείναντας αμυντικής μας βιομηχανίας. Πουθενά στο λόγο του δεν είδαμε να τεκμηριώνεται η απρόσκοπτη λειτουργία της. Πλησιάζουμε στο σημείο που η χώρα δεν θα παράγει μόνη της ούτε μια σφαίρα;

Φαντάζομαι κάπου στο βάθος του κοινού που παρακολουθούσε, οι έμποροι όπλων από το εξωτερικό και οι μεσάζοντες, θα έτριβαν τα χέρια τους και θα βαρούσαν τα πιο δυνατά παλαμάκια.

 

Σε κάθε περίπτωση διαβάστε μόνοι σας το ρεπορτάζ από την εκδήλωση, καθώς και το Δ.Τ των εργαζομένων και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:

Την αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της π.ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού με τη μετατροπή του σε πάρκο με την προτεινόμενη ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης» (άλλος ένας αριστερός που η Ν.Δ θα τιμήσει τους αγώνες του!), το οποίο θα  αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή και θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωμένες υπηρεσίες εννέα Υπουργείων και άλλων οργανισμών, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ιστορική βιομηχανική μονάδα.

Η παρέμβαση θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πάρκο 80 στρεμμάτων κάτι που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες αίτημα των κατοίκων. Παράλληλα θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το Δημόσιο σε 7 έως 8 χρόνια. 

Δελτίο Τύπου (3 Απριλίου 2021) εργαζομένων ΠΥΡΚΑΛ

“Ημέρα Σάββατο επέλεξε ο Πρωθυπουργός της χώρας να επισκεφθεί το εν ενεργεία Συγκρότημα Εργοστασίων Υμηττού (π. ΠΥΡΚΑΛ), τα οποία παράγουν αξιόπιστα, ασφαλή και με προδιαγραφές ΝΑΤΟ πυρομαχικά, άλλα εκ των οποίων για να καλύψουν εξαγωγικά συμβόλαια και άλλα για να προμηθεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας, ενισχύοντας έτσι την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας απέναντι στις Τούρκικες προκλήσεις.

Αγνοώντας όλα αυτά ο Πρωθυπουργός, κοιτώντας κατάματα τις κάμερες και όχι και τους εργαζόμενους, εξήγγειλε το κλείσιμο ουσιαστικά όλων των γραμμών παραγωγής πυρομαχικών, υποσχόμενος παράλληλα μια δήθεν μετεγκατάσταση στο εργοστάσιο των Ε.Α.Σ. στο Λαύριο όπου γίνονται γομώσεις…!

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός μετεγκατάστασης, κανένα κονδύλι, καμία οικοδομική δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις του Λαυρίου και καμία εργασία υποδοχής του μηχανολογικού εξοπλισμού, μας πείθουν ότι δεν θα γίνει καμία μετεγκατάσταση.

Των εξαγγελιών δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για του εργαζόμενους του Υμηττού που κλείνει.

Ακόμα και όταν το εργοστάσιο του Υμηττού μαζί με το εργοστάσιο της Ελευσίνας ανήκαν στην π. ΠΥΡ-ΚΑΛ ιδιοκτησίας Μποδοσάκη, ποτέ δεν επιχείρησε για λόγους ασφάλειας να συστεγάσει τα δυο εργοστάσια, παρά το γεγονός ότι ως ιδιώτης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις οικονομίες κλίμακος.

Μπορεί ο κ. Πρωθυπουργός να απολαμβάνει στο άμεσο μέλλον από το νέο του Πρωθυπουργό γραφείο τη καταπληκτική θέα της Αθήνας από τον 7ο όροφο της Κεντρικής Διοίκησης, η Ελλάδα όμως στερείται εγχώριας παραγωγής πυρομαχικών σε όφελος των μεσαζόντων και των συμφερόντων τους.

Η εικονική πραγματικότητα που μας παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να εμφανίσει ένα απαξιωμένο εργοστάσιο. Τα στοιχεία όμως τον διαψεύδουν.

Έχουμε παραδώσει στο 100% των συμβολαίων: διόπτρες 5,56, φυσίγγια ασκήσεων Apache, αντιβαλλιστικές πλάκες, φυσίγγια 30mm DEFA, οπλοβομβίδες 40Χ53 (εξαγωγή), 40L60 (εξαγωγή), φυσίγγη 76/62 ασκήσεων (εξαγωγή), φυσίγγη 76/62 μάχης για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Παραμένουν ανεκτέλεστες λόγω εσκεμμένου οικονομικού στραγγαλισμού της εταιρίας παραγγελίες, όπως: φυσίγγια 5,56, φυσίγγια Apache μάχης και οπλοβομβίδα 40Χ53 για το ΓΕΣ, εξαρτήματα του πυραύλου IRIS-T, διόπτρες ΟΝΥΠΑΣ.

Αυτό το εργοστάσιο διαλύουν, αυτές τις γραμμές παραγωγής εξαφανίζουν, αυτή τη τεχνογνωσία χάνουμε σαν χώρα!

Αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε τις επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τη χώρα πολιτικές της κυβέρνησης.

Μετά από 200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας ανεύθυνες πολιτικές δεν μπορούν να θέτουν σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και την εδαφική της κυριαρχία”.

Τα Δ.Σ. του Σωματείου & του Συμβουλίου Εργαζομένων

Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης με τον Ιωάννη Μεταξά στη θεμελίωση του Οβιδουργείου στον Υμηττό, το 1936. 

Υ.Γ-Σχόλιο…Γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν πρόκρινε την ονοματοδοσία Πρόδρομος-Μποδοσάκης, που ήταν ο ιδιοκτήτης της ΠΥΡΚΑΛ και ο τροφοδότης (άνευ τιμήματος) των πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου; Προφανώς οι εμμονές που υπάρχουν ενάντια σε οτιδήποτε έχει Εθνικό πρόσημο είναι αξεπέραστες στις τελευταίες Κυβερνήσεις….