Το άτι σου ακόμα μάς πατά Μπραΐμη

114

του Κωστας Ταταρης

Η “Ευρωπαϊκή Ένωση” (λέμε και καμιά μ@λ@κί@ να περνάει η ώρα) επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, προκειμένου “να αλλάξει στάση στην ανατολική Ουκρανία”, αλλά και επειδή “παραβίασε τα δικαιώματα τεσσάρων Ρώσων πολιτών μετά τη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι και παράλληλα, υπερασπιζόμενη “μια πιο θετική ατζέντα” με την Άγκυρα, κάνει απλώς παραπονάκια στον Ερντογάν για την απόφασή του να θέσει εκτός νόμου την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, το φιλοκουρδικό “HDP” (του οποίου ο πρόεδρος Σελαχατίν Ντεμιρτάς σαπίζει εδώ και χρόνια στις φυλακές) και, βεβαίως, εκφράζει τη “θλίψη” της που ο Τούρκος πρόεδρος θάβει τα (όποια) δικαιώματα των 42.000.000 γυναικών , αποσύροντας τη χώρα από τη “Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”, που ο ίδιος είχε υπογράψει το 2011.

Ο δε Ερντογάν στο συνέδριο του ΑΚΡ, που τον επανεξέλεξε με

σταλινικά ποσοστά στην ηγεσία του κόμματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα κομματάρχης ο μπαγάσας), είπε τα εξής πολύ ωραία: “Η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να επιλέξει μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Θα συνεχίσει να αναπτύσσει σχέσεις με διάφορες χώρες, από τη Ρωσία έως την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αραβικές χώρες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα συμφέροντά της”.

Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε επίσης για “ενεργητική εξωτερική πολιτική”, προσφέροντας τη βοήθεια της Τουρκίας στα “καταπιεσμένα έθνη”, τη Λιβύη, τη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν και ότι “η παρουσία του τουρκικού στρατού στη Λιβύη βελτίωσε τη κατάσταση του λαού της και η χώρα μπορεί πλέον να συνεχίσει τη δημοκρατική της διαδικασία και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον”.

Είσαι ωραίος Ερντογάν, φτύσε τους στα μούτρα! Άλλωστε, είναι πια διαπιστωμένο: Όσο περισσότερο φτύνεις κατάμουτρα τους “Ευρωπαίους” (που δεν σηκώνουν μύγα στο δημοκρατικό σπαθί τους, όσον αφορά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την καταπίεση “των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών” στη Ρωσία) τόσο περισσότερο κολλάνε. Σαν τα γραμματόσημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη, βρήκε την κατάλληλη μέρα, τη χθεσινή, για να δώσει δυτικού δημοκρατικού τύπου “συμβουλές” στη Ρωσία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου (να υπενθυμίσω ότι εμείς καλέσαμε (και) τους Ρώσους για τα “200 χρόνια Ανεξαρτησίας”, δεν μάς κουβαλήθηκαν με τσαμπουκά), είπε με …διπλωματικό τακτ: “Η ρωσική πολιτική ΟΦΕΙΛΕΙ να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με ΣΕΒΑΣΜΟ σε κοινές αξίες, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” (τα κεφαλαία δικά μου).

Θα κλείσω με στίχο του Παλαμά:

“Το άτι σου ακόμα μάς πατά Μπραΐμη”.