Σήμερα πετάξαμε χαρταετό. Τι γίνεται με αυτούς που «πετούν χαρταετό» κάθε ημέρα; Πόσο επηρεάζουν τις ζωές μας;

178

Γράφει και δεν “πετάει χαρταετό”, ο Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος…

 

 

Χαρταετός (το έθιμο)

Ο χαρταετός πετάει για πρώτη φορά γύρω στο 200 π.Χ στην Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί κατασκευάζονται οι πρώτοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού, με τη μορφή που έχουν ως σήμερα στις χώρες αυτές. Τη μορφή του δράκου. Από την Κίνα οι χαρταετοί ταξιδεύουν στην Κορέα και την Ιαπωνία για να εμπλουτιστούν με περισσότερα σχέδια. Γύρω στο 1400 μ.Χ οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που ταξιδεύουν στις χώρες της Ασίας φέρνουν τους χαρταετούς στην γηραιά ήπειρο, όπου κατά τους δυο Παγκόσμιους πολέμους χρησιμοποιούνται ως συσκευές παρατήρησης.

Ο σκοπός του εθίμου του χαρταετού

Στην Αρχαία Κίνα ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Πίστευαν τότε ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να δει τις ευχές τους που κρεμιόντουσαν πάνω του και να τις πραγματοποιήσει!

 Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής, καθώς συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο. Το γεγονός δε, ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς πραγματοποιείται την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, οπότε οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

 Άλλες χρήσεις του χαρταετού

Ο χαρταετός στο παρελθόν είχε και άλλες χρήσεις μιας και χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογικές προβλέψεις, για στρατιωτική κατασκοπεία, ακόμη και για μεταφορά αντικειμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ ο Αμερικανός εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος ανακάλυψε το αλεξικέραυνο χάρη σε πειράματα που έκανε με έναν χαρταετό και ένα κλειδί.

 Τι σημαίνει στη σημερινή πραγματικότητα «πετάω χαρταετό»

 Α) Το απλό: Αφορά άτομα που τα έχει φάει η ¨λαλακία” και ακόμα και όταν πάει να παιχτεί φάση με γκόμενα, τη “στέλνουν”.

Β) Το σύνθετο: Για άτομα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν το μυαλό τους, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, όσες φορές και με όποιο τρόπο να τους τα εξηγήσουν. Αυτά βρίσκονται στο δικό τους κόσμο και καταλαβαίνουν «πέρα βρέχει».

 Γ) ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!: Το πρόβλημα βρίσκεται όταν αυτά τα άτομα (κυρίως της λίστας β) βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, που οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τις ζωές χιλιάδων ή εκατομμυρίων ατόμων.

Εδώ το θέμα δεν είναι εάν: α) είναι πράγματι χαζοί ή β) παριστάνουν το χαζό για να εκτελέσουν τα σχέδια ή τις εντολές που έχουν.

 Το θέμα είναι α) πόσο χαζοί είναι αυτοί που τους ψηφίζουν ξανά και ξανά και δεν το καταλαβαίνουν; (όταν είναι για αιρετούς) β) ποιες ομάδες-οργανώσεις τοποθετούν σε καίριες θέσεις τους πανίβλακες και γιατί. Προφανώς γιατί αυτοί (οι πανίβλακες) δεν έχουν άποψη και απλά υπακούουν, είναι η πρώτη σκέψη.

 Η απορία: Για πόσο καιρό ακόμα θα «πετάει χαρταετό» ο μέσος Έλληνας; Για πόσο καιρό θα παριστάνει τη στρουθοκάμηλο ή κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του; Για πόσο καιρό ακόμα θα αδιαφορεί για το μέλλον που θα παραδώσει στα παιδιά του; Για τη Πατρίδα που θα παραδώσει στα παιδιά του; Για την Ελληνική Παιδεία που χάνεται; Για δεκάδες άλλα πράγματα που δεν είναι ανάγκη να γράψω;….

Για πόσο καιρό ακόμα θα «πετάς χαρταετό» ανεύθυνε μου συν-Έλληνα; Για πόσο καιρό ακόμα θα είσαι κλακαδόρος σε επιφανειακούς και φελλούς, απλά για να μην ζορίσεις λίγο το μυαλό σου να σκεφτείς;

Πετάξτε λοιπόν όλοι χαρταετό κάθε Καθαρή Δευτέρα (άντε και μερικές ακόμα ημέρες το χρόνο), αλλά σταματήστε να «πετάτε χαρταετό» στις κάλπες, εκεί που ψηφίζετε για το μέλλον μιας κοινότητας, μιας πόλης , μιας χώρας ακόμα και ενός πολιτισμού….