Έβαλαν και το Ναύπλιο στο κόκκινο. Ποια περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα Πέμπτη 25/2 και μέχρι την 1η Μαρτίου

195

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο Δήμος Ναυπλιέων εντάχθηκε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, από σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου και μέχρι την 1η Μαρτίου 2021, με πιθανή επέκταση της καραντίνας.

Η απόφαση στηρίζεται, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «Σε ΟΜΟΦΩΝΗ εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19».

Κατά πάγια τακτική του κ. Χαρδαλιά, δεν δόθηκε στην δημοσιότητα καμία πρόσθετη πληροφορία. Δόθηκαν όμως πληροφορίες για τις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους πολίτες.

Διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες της ιστοσελίδας φέρουν τα αναφερόμενα ως κρούσματα από τους Δήμους Άργους και Ναυπλίου να είναι μικρού αριθμού και χαμηλού ιικού φορτίου. Οι λίγοι δημότες Άργους και Ναυπλίου που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δεν διατρέχουν κίνδυνο και μάλιστα δύο εξ αυτών έλαβαν εξιτήρια.

Σε αντίθεση με τους δημάρχους Νεμέας, Ερμιονίδας, Επιδαύρου και Άργους Μυκηνών, που αναφέρουν έλλειψη πληροφόρησης από πλευράς της Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, σύμφωνα με την ηλεκτρονική iefimerida.gr, αναφέρει ότι «όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν σε συνεχή επαφή με την Πολιτική Προστασία και το Γενικό Γραμματέα, Βασίλειο Παπαγεωργίου, ενώ πριν από 15 ημέρες είχε απευθύνει ανοικτή επιστολή προκειμένου να κλείσουν οι σχολικές μονάδες».

Μέτρα που ισχύουν από σήμερα στο Δήμο Ναυπλιέων

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί
-Τηλεκπαίδευση για τα Λύκεια
-Πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
-Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και
-Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή.
Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως επίσης και τα Γυμνάσια παραμένουν σε δια ζώσης λειτουργία.

-Η Μάσκα επιβάλλεται σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

-Για τις Μετακινήσεις των εργαζομένων χρειάζεται το σχετικό (νέο) έγγραφο από το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, χρειάζεται η Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.

-Επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS (ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο στο forma.gov.gr ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

  1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). ΚΩΔΙΚΟΣ 1.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. ΚΩΔΙΚΟΣ 2.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΚΩΔΙΚΟΣ 3.
4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. ΚΩΔΙΚΟΣ 4.

  1. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΚΩΔΙΚΟΣ 5.
  2. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. ΚΩΔΙΚΟΣ 6.– Η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα δεν εμπίπτει σε έναν από τους προβλεπόμενους λόγους της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι δραστηριότητες αυτές δεν επιτρέπονται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξαίρεση λόγων υγείας, επαγγελματικών υποχρεώσεων, επιστροφής στη μόνιμη κατοικία και επανένωσης οικογενειών.