Στόχος του Νίκα και του Δούκα είναι η αξιοποίηση διαδρομών σε Πάρνωνα, Ταΰγετο, Ευρώτα

77

Το αίτημα στον περιφερειάρχη Π. Νίκα για το trekking

Ρότα για την ανάδειξη μονοπατιών και την ανάπτυξη των πεζοπορικών διαδρομών (trekking) σε Πάρνωνα, Ταΰγετο κι Ευρώτα έχει βάλει ο Δήμος Σπάρτης, σε ένα συνολικό εγχείρημα που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και φέρει την ονομασία «Trekking Sparta». Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση των προϋποθέσεων για περιπατητικό τουρισμό στην περιοχή κι εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο για αγροτική ανάπτυξη, τουριστική προβολή και προώθηση λοιπών πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων.
Με επιστολή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο δήμαρχος Π. Δούκας ενημερώνει για την εξέλιξη του σχεδιασμού, ενώ παράλληλα αξιώνει από την Περιφέρεια την ενεργοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης συντήρησης των μονοπατιών.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο δήμαρχος Σπάρτης, «πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο μου, όπου συμμετείχαν η αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Γεωργία Ζαχαράκη, ο ειδικός σύμβουλος μου, κ. Χρήστος Μακρής, ο προϊστάμενος του μ Τμήματος Τουρισμού, κ. Χρήστος Μητράκος, ο πρόεδρος της “ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.ΕΠ” και συντονιστής
Δικτύου Μονοπατιών Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Ιωάννης Λαγός και ο συντονιστής μονοπατιού “Sparta trail”, κ. Παναγιώτης Σουκαράς.

Απο την ενημέρωση προέκυψαν τα εξής:

Με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας – μέσω της Αναπτυξιακής “Πελοπόννησος ΑΕ”  – έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και έχει σηματοδοτηθεί – στο 70% περίπου – το μονοπάτι Sparta Trail, μήκους  85 χλμ, στη διαδρομή Κοσμάς – Ζαραφώνα – Τσίντζινα- Αγριάνοι– Γκοριτσά – Χρύσαφα – Πλατάνα και μέσω παραευρώτιας διαδρομής προς το Μυστρά!
Επειδή η διάνοιξη έχει γίνει πριν περίπου 2 χρόνια, χρήζει συντήρησης, για να είναι προσπελάσιμο, ενώ υπολείπονται ακόμα οι ταμπέλες με τους χάρτες, που θα τοποθετηθούν στα χωριά-κόμβους καθώς και οι μικρές ταμπέλες θέσης, στα σημεία ενδιαφέροντος, όπως προβλέπεται στη σύμβαση.