Ερωτήματα Τσελέντη για πιθανή συνέργεια στις καταστροφές από τον Ιανό  των αποψιλώσεων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών

135
Άκης Τσελέντης

O σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τις  καταστροφές που υπέστη η Κεφαλονιά από την επέλαση του Ιανού αναφέρει τα εξής:
Με αφορμή τα πρόσφατα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλά μέρη του νησιού μας έχω να κάνω τις παρακάτω ελάχιστες επισημάνσεις:
1. Μήπως η επιπόλαιη κατασκευή ανεμογεννητριών σε μερικές περιοχές, η αποψίλωση του δάσους για να φτιαχτούν δρόμοι πρόσβασης στις θέσεις κατασκευής και η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ (που είναι η δασική υπηρεσία;) των υποδομών συνετέλεσε στην συσσώρευση τεράστιων ποσοτήτων φερτών υλικών;
2. Μήπως η παράνομη κατασκευή οικημάτων μέσα στα ρέματα απορροής συνετέλεσε στην επιδείνωση του προβλήματος; (πχ Φώκι Φισκάρδο κλπ)
3. Μήπως η συστηματική απόρριψη μπάζων στις λεκάνες απορροής (έχω δει ακόμα και ψυγεία) χειροτέρεψε το πρόβλημα;
Η φωτογραφία είναι από τα δυο ρέματα που κατεβαίνουν από τις ανεμογεννήτριες στο δρόμο των Θεμάτων. Τραβήχτηκε πριν κάποιο καιρό. Τα φρεάτια του δρόμου είναι κλεισμένα «μπαζωμένα» από πέτρες και χαλίκια που κατεβάζει το ρέμα. Αυτά τα δυο ρέματα καταλήγουν στην Αγία Ευφημία. Ακούω για μελέτες μήπως έμπλεξαν τις μελέτες με τις ομελέτες;
Υφίσταται αδήριτη ανάγκη, ΑΜΕΣΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, της Περιφέρειας να ελέγξουν αν καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδέονται οι πλημμύρες με πλημμελείς συμπεριφορές της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Αιολικού Πάρκου και να δώσουν υπεύθυνη, θεσμική και επιστημονική απάντηση στο ερώτημα αυτό.
ΟΦΕΙΛΟΥΝ να διερευνήσουν και να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας εάν έχουν τηρηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου, της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εάν έχουν εκτελεστεί όλα τα προβλεπόμενα αντιπλημμυρικά έργα.
Δυστυχώς θα ξαναέχουμε αντίστοιχα φαινόμενα καλό είναι να αρχίσουμε να ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους.”