Αναφορά Δαγρέ προς τον Αρχιεπίσκοπο: «Αρχιμανδρίτης εκθέτει δημοσίως τον Νομικό Σύμβουλο της Ι. Συνόδου. Σοβαρά προβλήματα στην Μητρόπολη Ύδρας»

152

Μακαριώτατε

Παύλος Δαγρές

Ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς, κατά κόσμο Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος, που υπάγεται στη Μητρόπολη Ύδρας και λειτουργεί στο Δήμο Ερμιονίδας ισχυρίζεται δημοσίως ότι ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου του είπε να εγγράψει ως περιουσιακό στοιχείο στην ανασυσταθείσα μονή «ΑΥΓΟΥ»  -που υποτίθεται λειτουργεί– χωρίς όμως την παρουσία μοναχών – αγροτεμάχιο 42 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Ερμιονίδας, παρότι γνώριζαν τόσο ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς όσο και ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, ότι το κτήμα αυτό ανήκε στο Δήμο Ερμιονίδας, τους είχαν ενημερώσει από το Δήμο και τους είχαν παρουσιάσει τους τίτλους ιδιοκτησίας του εν λόγω αγροτεμαχίου.

Έγγραφο αποδεικνύει ότι ο Δήμος είχε αγοράσει το 1937 το κτήμα από το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλοντας 60.000 χιλ. δρχ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μονή Αυγού όπως και άλλες Μονές καταργήθηκαν το 1834 ελλείψει μοναχών και ανασυστάθηκε η Μονή Αυγού το 2015 παρά την απουσία μοναχών….

Η δε περιουσία  της καταργηθείσας Μονής περιήλθε το 1834 στο Δημόσιο και διενεμήθη στους Αγρότες.

Μάλιστα ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς για τίτλο ιδιοκτησίας για το επίμαχο αγροτεμάχιο των 42 στρεμμάτων, προσκόμισε στο συμβολαιογραφείο) ένα βιβλίο που γράφει ότι η Μονή Αυγού το 1691 !!!  είχε την μισή σχεδόν  Αργολίδα δική της καθώς και τα 42 στρέμματα που αγόρασε ο Δήμος  από το Ελληνικό Δημόσιο το 1937.

   Την υπόθεση αυτή διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου μετά από σχετικά δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε.

Υπογραμμίζουμε τί είχε δηλώσει ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς στη Συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας στις 6 Νοεμβρίου 2019, δηλώσεις που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά του Δήμου και τα οποία παραθέτουμε

«(…) «Ξέρετε πολύ καλά ότι όπου πάμε νομικά θα μπορούμε να βρούμε και ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ !!! θα μπορούμε να βρούμε τρόπους και το ξέρετε αυτό. Έχουν γίνει αρκετά δικαστήρια για το θέμα, γιατί αυτά τα θέματα ξέρετε κυνηγάμε ΕΧΘΡΟΥΣ !!! με το ναι … θα το πάρει το Μοναστήρι».

  (…) Εγώ θα σας πώ ειλικρινά. Εάν θέλετε να το δώσετε στο Μοναστήρι, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να γράψετε και ένα χαρτί και να πείτε ότι  «ναι αναγνωρίζουμε αυτή την κυριότητα»

   Αν δεν θέλετε, μπορείτε να πάτε δικαστικά και να το διεκδικήσετε στο δικαστήριο.

   Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Της ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ … ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα έχουν κερδίσει τα Μοναστήρια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του  όπως έχει καταγραφεί στα προαναφερόμενα πρακτικά του Δήμου στην σελίδα 88 ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης αναφέρει:

«Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει μεταγραφή από το Δήμο για να δώσει ένα κτήμα σε Μοναστήρι. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Μετά πρότεινε ο κ. Δήμαρχος να γίνει έγκυρη υπενοικίαση του κομματιού αυτού. Την υπενοικίαση δεν την δέχονται στην ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ  όμως ως περιουσιακό στοιχείο δεν την δέχονται. Θέλουν κτήση.

   Απευθυνθήκαμε στον ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ  ΣΥΝΟΔΟΥ,  για να δούμε εάν μπορούμε όντως με αυτό το νόμο του 2014 να το καλύψουμε αυτό το κομμάτι ώστε ούτε ο Δήμος να χρειάζεται να κάνει  μεταγραφή, αλλά να επέλθει η κτήση στη  Μονή, χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση του Δήμου κάτι το οποίο ήταν δύσκολο.

   Ο νόμος λοιπόν αυτός του 2014 σύμφωνα με τον ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ  και με τον δικηγόρο της Μητρόπολης καλύπτει το Μοναστήρι, ώστε να μπορεί να γίνει μεταγραφή από περιουσιακό στοιχείο το οποίο κατείχε μπορεί να το κάνει».

 

Μητροπολίτης Ύδρας, Αιγίνης, Ερμιονίδας, κ.κ. Εφραίμ

   Μακαριώτατε

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε μεγάλο αριθμό πιστών της Μητρόπολης Ύδρας όσοι πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ ότι ο Μητροπολίτης Εφραίμ έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για κακούργημα με βαρύτατες κατηγορίες, δίκη που έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί στις 19-1-2021 στο Κακουργιοδικείο Πειραιά.

Δικαιολογημένες οι ανησυχίες  και τα ερωτήματα που ανακύπτουν. Όπως: Πως είναι δυνατόν ο Μητροπολίτης Ύδρας να ελέγξει τον κάθε Αρχιμανδρίτη Κοσμά όταν ο ίδιος κατηγορείται με βαρύτατες κατηγορίες; Πως είναι δυνατόν να εμπνεύσει και να παραδειγματίσει τους απλούς χριστιανούς που συνεχώς μειώνεται.

Μακαριώτατε

Προβληματισμός ακόμα επικρατεί και εξ αιτίας της συμπεριφοράς  του Αρχιμανδρίτη Κοσμά που λειτουργεί στο δημοτικό διαμέρισμα Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας και ξεδιάντροπα προκαλεί τους πιστούς, μη σεβόμενος ακόμα και την μνήμη νεκρών.  Μάλιστα κατά την διάρκεια μνημοσύνου στο νεκροταφείο Διδύμων δείχνοντας στο πλήθος  το χώρο που πρόσφατα  είχε ενταφιαστεί διακεκριμένος ευλαβής καθηγητής Πανεπιστημίου είπε: «Αυτός ήταν κακός άνθρωπος και κακός χριστιανός» και όλα αυτά  επειδή ο αείμνηστος καθηγητής πανεπιστημίου όταν ήταν εν ζωή είχε εναντιωθεί στις πρακτικές του Αρχιμανδρίτη Κοσμά που παρανομούσε προσπαθώντας να νομιμοποιήσει τα νομίμως κατέχοντα από το Δήμο Ερμιονίδας 42 στρέμματα και να τα εντάξει  ως περιουσιακά στοιχεία στην υπό ανασύσταση Μονή Αυγού. Επίσης ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς ήταν και είναι ηγούμενος της ανασυσταθείσης χωρίς μοναχούς Μονής Αυγού, χωρίς μάλιστα ο ίδιος ο ηγούμενος να παρευρίσκεται και να διαμένει εκεί. Ο μόνος που διέμενε στη Μονή μέχρι πριν λίγους μήνες που αποκαλύφθηκαν από τα ΜΜΕ  τα σκάνδαλα ήταν ένας πολίτης  που κατέβαλε προσπάθεια απεξάρτησης ….. ο οποίος παρουσιαζόταν ως δόκιμος μοναχός φορώντας βερμούδες εντός και εκτός της Μονής, όπου επί των ημερών της διαμονής του εκεί χάθηκαν εξ αιτίας περίεργης …  πυρκαγιάς, οι εικόνες, το τέμπλο και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε εντός της Μονής και είχε διασωθεί εκατοντάδες χρόνια.

Οι βοσκοί που βρίσκονται  στις πλησίον της Μονής περιοχές πολλά έχουν να διηγηθούν για το τι έβλεπαν  κατά την υποτιθέμενη λειτουργία της Μονής Αυγού.

Μακαριώτατε

Αισιοδοξούμε ότι με την συμβολή σας θα αποκατασταθεί η τάξη στην Μητρόπολη Ύδρας για το καλό όλων, πριν εξαντληθεί η υπομονή  των αυξανομένων συνεχώς δυσαρεστημένων και αγανακτισμένων πιστών και αντιδράσουν ποικιλοτρόπως.

ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ

                         ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

       ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

                                 ΤΗΛ. 6943570958

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ προς

*Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

* Γραμματεία Ιεράς Συνόδου