15000 οι ασυμπτωματικοί στην Ελλάδα. Πιο αναγκαία από ποτέ τα Rapid Tests

108

Το άνοιγμα των σχολείων, η επιστροφή στα αστικά κέντρα και η άγνοια για τη συμπεριφορά του ιού, είναι κάποιοι από τους βασικούς προβληματισμούς των ειδικών της υγείας. Οι κλειστοί χώροι, ο συνωστισμός όπως και το ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα είναι ασυμπτωματικοί, αποτελούν αγκάθι των λοιμωξιολόγων και του Υπ. Υγείας για το χειμώνα που έρχεται. Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown θα διαλύσει την οικονομία, ήδη οι άνεργοι λόγω covid είναι χιλιάδες. Ο τομέας του τουρισμού  φέτος το καλοκαίρι βίωσε πιο μαύρες ημέρες ακόμη και από αυτές της οικονομικής κρίσης  και από την άλλη σίγουρα δεν μπορούμε να κλειστούμε μέσα σε τέσσερις τοίχους.  

Με βάση όλα αυτά που συμβαίνουν ανά τον κόσμο τα οποία μας έχουν κατά πολύ ξεβολέψει, μονόδρομος πλέον κρίνεται η  χρήση των Rapid Tests, γιατί γρήγορα, αξιόπιστα, οικονομικά και κυρίως εχέμυθα μπορούν να διαβεβαιώσουν για το αν κάποιος έχει τον ιό.   Καθώς δεν απαιτούν μεγάλο κόστος, δεν απαιτούν τη μεταφορά του ατόμου στο νοσοκομείο και το αποτέλεσμα είναι σύντομο και ασφαλές. Είναι τα μόνα που μπορούν να ανιχνεύσουν έαν ένα ασυμπτωματικό άτομο φέρει τον ιό.

Τα ασυμπτωματικά άτομα αποτελούν μεγάλη ”πληγή” αναφέρει και ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σε  συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι έχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση.
Ο ίδιος εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown

Όσο για ασφαλές εμβόλιο σίγουρα ακόμη αργεί, συνεπώς οι κανόνες υγιεινής και η χρήση  των Rapid Tests είναι η μόνη λύση στην υπάρχουσα κατάσταση.