Δυτική Ελλάδα: Αυστηρότερα τα πρόστιμα για τα απορρίμματα

70

Μέσα στον επόμενο μήνα προσδιορίζει χρονικά την πρόταση για το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων ο πρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., Γρηγόρης Αλεξόπουλος, σύμφωνα με τον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό μετά και τη σύσκεψη με το γενικό γραμματέα, Μανώλη Γραφάκο. Στον Πρωθυπουργό προειδοποίησε ότι θα στείλει την περιβαλλοντική εισφορά-πρόστιμο ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Αρκετά νέα στοιχεία προέκυψαν στη σύσκεψη του προηγούμενου Σαββάτου, όπου ο Μ. Γραφάκος παρουσίασε το νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα που θα ψηφιστεί εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και των Δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό, μετά από την ψήφιση του νέου εθνικού σχεδιασμού θα συνταχθούν και θα εγκριθούν οι νέοι περιφερειακοί σχεδιασμοί σε τοπικό επίπεδο. Ο Γρ. Αλεξόπουλος επιβεβαίωσε σε χθεσινή ανακοίνωση του, το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Π» περί αυστηροποίησης των διαδικασιών για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς και τις ποινές (περιβαλλοντικές εισφορές) σε όλους όσους αδιαφορούν να εναρμονιστούν με τους στόχους.

«Ο νομός μας πρέπει να βιαστεί προκειμένου να εντάξει στο νυν χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ την κατασκευή έργων που προβλέπονται στον σημερινό περιφερειακό σχεδιασμό. Τυχόν αργοπορία θα σημαίνει και κίνδυνο για την ομαλή κατασκευή των έργων και του δημόσιου χαρακτήρα τους» εκτιμάται από τον Γρ. Αλεξόπουλο και τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.

Ο σύνδεσμος «έχει ως στόχευση να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και μαζί με τους Δήμους του νομού να εντατικοποιήσει τις ενέργειές του για την κατασκευή των έργων του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού. Στη συνέχεια και μετά την ψήφιση του νέου εθνικού σχεδιασμού θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για την εκπόνηση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού, που βέβαια θα καλύπτει λειτουργικά όλες τις περιοχές του νομού». Έως τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόταση επ΄ αυτού, αναφέρει ο σύνδεσμος, γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζουμε τι θα εμπεριέχει ο νέος εθνικός σχεδιασμός, ως δεσμευτικές ενέργειες και επιλέξιμες χρηματοδοτικές δράσεις. «Αρα ότι άλλο ως δήλωση ή εκτίμηση γράφεται τις μέρες αυτές στον τύπο, δεν αφορά τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας ούτε αποτελεί θέση του» καταλήγει.

Μια από τις ενδιαφέρουσες πτυχές που αναδείχθηκαν στη σύσκεψη αφορούσε την τοποθέτηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, απέναντι στο ενδεχόμενο να προωθείται το υπολειπόμενο υλικό που θα παράγουν τα σκουπίδια για ενεργειακή αξιοποίηση (RDF) στις εγκαταστάσεις του «Τιτάνα». Ο Δήμαρχος φέρεται να χαρακτήρισε αιτία πολέμου μια τέτοια εξέλιξη.

Ωστόσο, με το νέο σχεδιασμό που θα είναι δεσμευτικός κατ’ επιταγή των κοινοτικών οδηγιών, η ενεργειακή αξιοποίηση θα είναι μονόδρομος. Μάλιστα, ο Μ. Γραφάκος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γρ. Αλεξόπουλου είπε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν 4-5 εργοστάσια για να καλύπτουν τις ανάγκες πανελλαδικά.

Όσον αφορά στην περιβαλλοντική εισφορά, το νομικό πλαίσιο της οποία θα γίνει αυστηρότερο με το νέο εθνικό σχεδιασμό, ο Κ. Πελετίδης είπε ότι θα το επιστρέψει στην κυβέρνηση. Πάντως, η εθνική και κοινοτική νομοθεσία είναι ξεκάθαρες στο συγκεκριμένο ζήτημα και προφανώς η απόδραση από την υποχρέωση της περιβαλλοντικής εισφοράς φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

ΠΗΓΗ:PELOP.GR